Baltijos valstybių nepriklausomybės 100-mečių koncertas „Baltijos laisvė“

  • 2018 m. sausio 22 d.

Pažymint visoms trims Baltijos šalims įsimintinus 1918-uosius, kai prieš šimtą metų Lietuva, Latvija ir Estija pradėjo naują – laisvės kelią, Lietuvos kamerinis orkestras, Estijos nacionalinis vyrų choras​ ir solistai rengia koncertą „Baltijos laisvė“. Programos turinyje – visų trijų šalių kompozitorių – Peterio Vasko (Latvija), Erkki-Sveno Tüüro (Estija) bei 2017-aisiais Nacionalinę premiją pelniusios lietuvių kompozitorės Justės Janulytės muzika.


„Baltijos laisvės“ turiniui pasirinkta dviejų žymiausių Latvijos ir Estijos kompozitorių muzika. Koncerto programą pradės Pēterio Vasko „Musica Appassionata“ styginių orkestrui, sukurta 2002 metais, kompozitoriui neprarandant idealistinės ir romantinės prigimties, savo kūryboje toliau gilinantis į globalias ir esmines humanistines temas. Kalbėdamas apie šią instrumentinę odę gyvenimui, kompozitorius yra pasakęs: „Aš gyvas. Aš vis dar gyvas ir man vis dar skauda, aš vis dar karštai myliu pasaulį ir gyvenimą. Tai yra gyvenimo ir sukurto pasaulio pagarbinimo giesmė“.

Įdomus faktas, kad neseniai septyniasdešimtmetį atšventęs latvių kompozitorius turi ir tiesioginių saitų su Lietuva. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje jis studijavo kontraboso specialybę, dirbo Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre, todėl gerai kalba lietuviškai. „Lietuvai esu labai dėkingas“, – tvirtina Pēteris Vaskas, nes jam – Baptistų pastoriaus sūnui – buvo uždrausta gimtinėje siekti aukštojo mokslo. Šiuo metu Rygos muzikos koledže dėstantis kompozitorius yra svarbi muzikos figūra ne tik Latvijos kultūros terpėje, bet ir užsienyje: kartu su estu Arvo Pärtu vakaruose jiedu vadinami Baltijos muzikos ambasadoriais. Autoriaus kūrinius spausdina prestižinė vokiečių leidykla „Schott“.

Erkki-Svenas Tüüras – už dvejų metų šešiasdešimtmetį pasitiksiantis estų kompozitorius, devintajame XX a. dešimtmetyje populiarios roko grupės „In Spe“ vadovas. Vos Estijai atkūrus nepriklausomybę jo kūriniai tapo žinomi vakaruose, užsakomi ir atliekami įvairių sudėčių garsių užsienio kolektyvų. Antai „Baltijos laisvės“ koncerte skambėsiantis jo 2007 metų kūrinys „Klausimai“ buvo užsakytas vokalinio ansamblio „The Hilliard Ensemble“ ir Miuncheno kamerinio orkestro, o jo pasaulinė premjera įvyko Frankfurto operos teatre „Alte Oper“.

Erkki-Svenas Tüüro „Klausimai“ („Questions“) kontratenorui, tenorui, baritonui, chorui ir styginių orkestrui yra grįsti Davido Bohmo interviu fragmentais. Juose vienas reikšmingiausių XX a. fizikos teoretikų, savo neortodoksinėmis idėjomis sujudinęs kvantinės fizikos, neoropsichologijos ir sąmonės filosofijos sritis, atsako į tokius klausimus kaip: „Kokią mokslo ateitį norėtumėte matyti?“, „Kokią žmonijos ateitį norėtumėte matyti?“, „Ką Jums reiškia žodis ‚kultūra‘?“, „Ką Jums reiškia meno, mokslo ir dvasingumo jungtys?“ ir pan. Anot kompozitoriaus, „šį kartą nenorėjau naudoti liturginių ar labai poetinių tekstų, o kažką, kas iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti proziška, bet gilesniame sluoksnyje būtų reikšminga, vizionieriška, utopiška“.

Didžiausia koncerto intriga – nepriklausomoje Lietuvoje subrendusios kūrėjos, 2017-ųjų Lietuvos nacionalinės premijos laureatės kompozitorės Justės Janulytės naujo kūrinio „Čia, ties tylia riba...“ („Here at the quiet limit…“) vyrų chorui ir styginių orkestrui premjera. Pasak autorės, „iš lordo Alfredo Tennysono poemos „Titonas“ atėjusi frazė tapo ne tik kūrinio pavadinimu, bet ir pretekstu muzikinėmis metaforomis reflektuoti ribos fenomeną. Kaip apčiuopti ribą tarp žemės ir dangaus, jei viena yra dar žemė, o kita – jau dangus?! Styginiai ir balsai šiame kūrinyje suvokiami kaip du priešingi elementai: orkestrui leidžiantis ir traukiantis, choras kyla bei plečiasi, kol jų trajektorijos susijungia, erdvės bei laiko dimensijos susilieja ir ribos išnyksta.“

Šią ypatingą baltiškąją programą rengia Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergėjus Krylovas) ir Estijos nacionalinis vyrų choras. Pastarojo kolektyvo vadovas Mikk Üleoja ir diriguos koncerte. Solo partijas dainuos Ka Bo Chan (kontratenoras, Honkongas), Valter Soosalu (tenoras, Estija) bei Ott Indermitte (baritonas, Estija). Pirmąja „Baltijos laisvės“ stotele taps Klaipėdos koncertų salė (sausio 25 d., ketvirtadienį, 18:30), po kurios projektas keliaus į Kauno valstybinę filharmoniją (sausio 26 d., penktadienį, 18:00) ir Lietuvos nacionalinę filharmoniją (sausio 27 d., šeštadienį, 19:00), o vėliau į Tartu, Jehvį, Taliną ir Pärnu. Latvijoje šią programą atliks kamerinis orkestras „Sinfonietta Rīga“.

LMIC inf.