Ansamblis „Synaesthesis“ įvertintas Siemenso muzikos fondo prizu

  • 2020 m. lapkričio 11 d.

Lapkričio 11 d. oficialiai paskelbti Ernsto von Siemenso muzikos fondo ansamblio prizo laimėtojai. Ką tik įsteigtas prizas teikiamas jauniems muzikos atlikimo profesionalams, visą savo energiją skiriantiems tik šiuolaikinei muzikai. Pirmąjį Ernsto von Siemenso ansamblio prizą pelnė du kolektyvai: „Riot Ensemble“ iš Londono ir „Synaesthesis“ iš Vilniaus, kurių kiekvienam bus paskirti 75 tūkst. eurų. Vien šiais metais, reaguodamas į pandemijos situaciją, Siemenso fondas šiuolaikinės muzikos sektoriaus palaikymui jau skyrė 3,6 mln. eurų.


„Šią žinią jau kurį laiką nešiojomės su savimi, tad pagaliau smagu ją skelbti po sudėtingo ansamblio izoliacijos laikotarpio ir ką tik įvykusios tiesioginės koncerto transliacijos internetu festivalyje „Gaida“. Tuo tiesiog sunku patikėti, esame nepaprastai laimingi ir dėkingi Siemenso fondui bei tarptautinei šiuolaikinės muzikos bendruomenei, įžvelgusiems mūsų kūrybinį potencialą“, – komentavo ansamblio vadovė Marta Finkelštein.

Vilniaus miesto šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ Siemenso fondo patikėtinių tarybą įkvėpė savo šviežiu kūrybiškumu ir įvairiapusiškumu bei tampria jų sąsaja su aukščiausio lygio muzikiniais gabumais. Anot dešimties ekspertų tarybos, abiejų ansamblių veikla šiuolaikinės muzikos scenoje sukuria tikrą ir būtiną rezonansą, be jokių abejonių.  

„Daugybė augančių ansamblių įsitikino, kad tolimesnė profesionali jų karjera yra susijusi su didėjančia struktūrine, teisine, organizacine ir finansine našta. Būtent šioje stabilizacijos reikalaujančioje fazėje Ernsto von Siemenso muzikos fondas ir norėtų pasiūlyti finansinį palaikymą. Tačiau labai svarbu, kad šios stadijos metu būtų atrastas ir įdiegtas ilgalaikis sprendimas tolimesnei ansamblio plėtrai bei tvarumui“ , – rašoma Siemenso muzikos fondo pranešime.

1972 m. fondą įsteigė „Siemens“ kompanijos įkūrėjo Wernerio von Siemenso anūkas Ernstas. Nuo tada Siemenso muzikos prizai teikiami kompozitoriams, atlikėjams ar muzikologams už ryškų jų indėlį į muzikos procesus ir plėtrą. Prizą yra pelniusios tokios muzikos figūros kaip Olivier Messiaenas, Mstislavas Rostropovičius, Luciano Berio, Hansas Werneris Henze, György Ligeti, Claudio Abbado, Helmutas Lachenmannas, György Kurtágas, Anne-Sophie Mutter, Rebecca Saunders ir daugelis kitų.

Džiaugdamasi dėl suteikto pasitikėjimo, tarptautinio įvertinimo ir finansinės paskatos „Synaesthesis“ vadovė Marta Finkelštein teigia, kad „didžiausią iššūkį kelia nesubalansuotas santykis tarp mūsų kūrybinės vizijos ir išteklių ją realizuoti. Ernsto von Siemenso ansamblio prizas suteiks mums galimybę intensyvinti veiklą ir sutvirtinti organizaciją, o svarbiausia, patvirtinti mūsų įsitikinimą, kad „Synaesthesis“ nėra utopija, bet besipildanti svajonė“.


Debiutinį ansamblio albumą „Another point of view“, 2019 m. išleistą Lietuvos muzikos informacijos centro, galima įsigyti e. parduotuvėje „Music Lithuania“ arba platformoje „Bandcamp“

LMIC inf.