Skelbiamas Lietuvos kompozitorių 2021 metų kūrinių penkioliktukas

  • 2022 m. balandžio 13 d.

Lietuvos kompozitorių sąjunga skelbia balsavimo už 2021 metų kūrinius pradžią. Ekspertų atrinktas Lietuvos kompozitorių kūrinių penkioliktukas nuo šiol atviras visiems! Iki 2022 m. gegužės 1 d. adresu https://muzikosantena.lt/2021metukuriniai/ galima klausytis ryškiausių praėjusių metų kompozicijų ir už jas balsuoti. Kūriniai ir jų autoriai artimiausiomis savaitėmis išsamiau bus pristatomi LRT KLASIKOS radijo laidose.

Lietuvos kompozitorių sąjungos Metų kūrinių rinkimams buvo pateikti 97 kūriniai, sukurti 57 lietuvių kompozitorių, kurių premjeros įvyko 2021 metais. Kūrinius vertino kompetentinga muzikų bendruomenės atstovų komisija: dirigentas Modestas Barkauskas, muzikologė, komisijos pirmininkė Beata Baublinskienė, altininkas ir dirigentas Robertas Bliškevičius, kanklininkė Aistė Bružaitė, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, smuikininkė Rūta Lipinaitytė, kompozitorius Ramūnas Motiekaitis, muzikologai Linas Paulauskis ir Rima Povilionienė, kompozitorius Mārtiņš Viļums. Ekspertų išrinkti 2021 metų kūriniai skirtingose kategorijose kol kas neatskleidžiami.

„Rinkti geriausius, išklausius tiek įdomios ir skirtingos muzikos, yra sudėtinga, bet tokios yra žaidimo taisyklės. Pasitikiu kolegų kompetencija, grindžiama kiekvieno komisijos nario profesine patirtimi ir žiniomis, tad rezultatas yra tikrai pasvertas“, – teigė komisijos pirmininkė, muzikologė Beata Baublinskienė, kartu pasidžiaugusi tekusia galimybe išgirsti tiek daug puikios muzikos.

2021 metų penkioliktuke netrūksta garsių, pasaulio muzikos scenas užkariavusių kompozitorių pavardžių – tai kompozitoriai Justė Janulytė, Žibuoklė Martinaitytė, Algirdas Martinaitis. Tačiau nemažai ir jauniausios kartos kūrėjų, pastaraisiais metais vis dažniau žavinčių klausytojus savo originaliais, itin profesionaliais darbais, tarp kurių – Monika Zenkevičiūtė (Monikaze), Andrius Šiurys, Beata Juchnevič ar Kristupas Bubnelis.

Net penkių penkioliktuko kūrinių premjeros įvyko užsienyje – Hagoje, Viucburge, Kelne, Blaibache, Zalcburge. Lietuvių kompozitorių kūrinius atliko tokie garsūs atlikėjai kaip Miuncheno kamerinis orkestras, Estijos nacionalinis simfoninis orkestras, „Westdeutscher Rundfunk“ choras ir simfoninis orkestras ir kiti. Lietuvoje vykusias premjeras gyvai išgirdo festivalių „Druskomanija“, „Gaida“, renginių serijos „Kontaktas“, kitų renginių lankytojai Vilniuje ir Klaipėdoje. Atlikėjų sąraše profesionalūs Lietuvos orkestrai ir ansambliai – Lietuvos nacionalinis ir Lietuvos valstybinis simfoniniai orkestrai, Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, ansambliai „Synaesthesis“, „Giunter Percussion“, styginių kvartetas „Chordos“, choras „Polifonija“ ir neseniai debiutavęs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Fluorescence“. Lietuvių premjeras pristatė ir kviestiniai solistai iš Prancūzijos Florentin Ginot, Donatienne Michel-Dansac.

„97 kūriniai arba beveik 30 valandų 2021 metais sukurtos lietuvių kompozitorių muzikos – maždaug tą ir veikiau visą praeitą savaitę. Nėra taip jau paprasta, ypač kai tenka ne tik viską perklausyti (kai ką ir ne po kartą), partitūras peržiūrėti, o tada dar ir sureitinguoti. Bet kaip įtraukia!“ – po komisijos posėdžio savo Facebook‘o paskyroje įspūdžiais dalinosi muzikologė E. Gudžinskaitė.

Kviečiame pasinerti į šiuolaikinės muzikos garus ir galbūt nustebinti pačius save, kaip tokia muzika gali įtraukti! Balsuoti ir rinkti savo favoritą galima iki gegužės 1 d., adresu https://muzikosantena.lt/2021metukuriniai/. Daugiausiai klausytojų balsų surinkusio kūrinio autoriui atiteks konkurso diplomas ir specialus Lietuvos kompozitorių sąjungos prizas.


Lietuvos kompozitorių metų kūrinių rinkimus organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, kurios veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Partneris – Lietuvos muzikos informacijos centras, informacinis rėmėjas – LRT Klasika. Konkurso premijų steigėja – Asociacija LATGA.