Baltijos muzikologų konferencija „Permainų muzika: iki ir po 1990“

  • 2020 m. rugsėjo 3 d.

Rugsėjo 10–12 d. viešbutyje „Artis“ (Totorių g. 23, Vilnius) vyks tarptautinė Baltijos muzikologų konferencija „Music and Change before and after 1990“ („Permainų muzika: iki ir po 1990“). Pažymint 1990 metus, bet neapsiribojant nacionalinėmis Baltijos šalių istorijomis, konferencija sieks paskatinti naujas žinias ir gilesnį supratimą apie politinius ir kultūrinius pokyčius Šaltojo karo metais ir po jo pabaigos. Prie šių pokyčių stipriai prisidėjo ir laisvėjimo muzikinė raiška bei muzikų bendradarbiavimas, o dainuojanti Baltijos revoliucija apskritai tapo geriausiu kultūrinės raiškos pavyzdžiu, paskatinusiu politines permainas.


Koks muzikos praktikų indėlis į sociokultūrinių tapatybių formavimą ir transformaciją? Kaip susiję XX a. pabaigos kultūrinių ir politinių pokyčių procesai? Kokios garsiausios idėjos, kultūriniai tekstai ir individai turėjo didžiausios įtakos šiems procesams? Šie klausimai inspiravo Baltijos muzikologų konferenciją, kurioje jie bus nagrinėjami trylikoje įprastų ir vienoje plenarinėje sesijose.

Konferencijoje dalyvaus 37 dalyviai iš 13 šalių (Austrija, Čekija, Didžioji Britanija, Gruzija, Ispanija, JAV, Latvija, Lenkija, Lietuva, Olandija, Rusija, Suomija, Vokietija). Kviestines paskaitas skaitys keturi lektoriai: Kevin C. Karnes (Emory universitetas Atlantoje, JAV), Olga Manulkina (Sankt Peterburgo universitetas, Rusija), Gintautas Mažeikis (VDU, Lietuva) ir Peter J. Schmelz (Arizonos valstybinis universitetas, JAV).

Atsižvelgiant į šiandienos situaciją, užsienio dalyviai savo pranešimus pristatys nuotoliniu būdu, o vienoje iš konferencijos salių bus galima stebėti pranešimų transliacijas bei dalyvauti diskusijoje. Visa konferencija bus transliuojama internetu, todėl norintys stebėti konferencijos sesijas nuotoliniu būdu, yra kviečiami registruotis ir užpildyti registracijos formą. Konferencijos transliacija bus vykdoma platformoje „Zoom“. Užsiregistravusiems klausytojams prieš konferencijos sesijas bus atsiųstos prisijungimo nuorodos.  


Icon Konferencijos programa (573,6 KB)

Konferencijos tezių knyga

Renginį organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademija ir Lietuvos kompozitorių sąjunga, partneriai – Lietuvos muzikos informacijos centras, Krokuvos muzikos akademija.

LMIC inf.