NDG „Katiniškame savaitgalyje“ – ir kompozitorių sapnai

  • 2020 m. birželio 1 d.

Birželio 4–6 dienomis Nacionalinė dailės galerija kviečia į „Katiniškąjį savaitgalį“, skirtą atsisveikinti su dailininko Lino Leono Katino paroda „Raudona krisdama virsta balta“. Savaitgalio metu, birželio 6 d., šeštadienį, 13:30 vyks ir Džiugo Katino filmo „Sapnų žemėlapis“ peržiūra, prieš kurią darbą pristatys pats autorius.


Lino Leono Katino sūnus, tarpdisciplininio meno kūrėjas ir filmų autorius Džiugas Katinas 2014 m. sukūrė meninės dokumentikos eksperimentinį muzikinį filmą „Sapnų žemėlapis“, kuriame gilinosi į Lietuvos teatro kompozitorių – Vidmanto Bartulio, Algirdo Martinaičio, Fausto Latėno, Antano Jasenkos ir Giedriaus Puskunigio – kūrybinius sapnus. 2016 m. atsirado atnaujinta, animuotais fragmentais papildyta šio filmo (pavadinto pagal 2010 m. išleistą Giedriaus Puskunigio teatro muzikos albumą) versija, kuri bus rodoma pirmą kartą.

„Tai bandymas atskleisti ryšį tarp sapno, kūrybos ir tikrovės, kurį veikia daugelis skirtingų, kartais objektyvių, kartais ezoterinių šaltinių. Pavyzdžiui, Mendelejevo periodinė elementų lentelė – susapnuota, senovės Egipte buvo galima samdyti „darbuotoją“, kuris sapnuotų ir pranašautų ateitį, o kur dar Froido ir Jungo psichoanalizė, sapnų joga... Susapnuoti ar sąmoningai sukurti? Kur yra skirtumas? O jungtis?“, – komentuoja Džiugas Katinas

„Sapnų žemėlapyje“ mėginama atidengti bent kraštelį šių procesų sąmonei maišantis su pasąmone teatro kompozitorių galvose. Jungiant netradicinę filmavimo aplinką ir muzikines vizijas kompozitoriai čia provokuojami intymiausiems kūrybinio proceso atvėrimams.

Filme skambantys kūriniai:

  • Vidmantas Bartulis, „Palydžiu iškeliaujantį draugą ir mes paskutinį kartą žiūrime į apsnigtus vasario medžius...“
  • Algirdas Martinaitis, „Nebaigtoji simfonija“
  • Faustas Latėnas, „Conversation with the Soul“
  • Antanas Jasenka, muzika iš spektaklių „Katedra“ (rež. Oskaras Koršunovas) ir „Gražuolės“ (rež. Agnė Dilytė)
  • Giedrius Puskunigis, muzika iš spektaklių „Nusikaltimas ir bausmė“ (rež. Gintaras Varnas) ir „Užsispyrėlės sutramdymas“ (rež. Cezaris Graužinis)

Džiugo Katino „Sapnų žemėlapio“ peržiūra yra nemokama, tačiau būtina išankstinė registracija el. p. edukacija@ndg.lt (žmonių skaičius salėje ribotas).

Daugiau apie nemokamus „Katiniškojo savaitgalio“ renginius Nacionalinėje dailės galerijoje čia.