Paskelbtas ryškiausių 2019 m. kompozitorių kūrinių 15-tukas

  • 2020 m. kovo 27 d.

2020 m. kovo 18 d. pirmą kartą konkurso istorijoje nuotoliniu būdu posėdžiavusi geriausių metų kompozitorių kūrinių rinkimų komisija atrinko startinį 15-tuką. Iki balandžio 20 d. galima ne tik susipažinti su trumpuoju ryškiausių 2019 m. darbų sąrašu, bet ir pasiklausyti visų kūrinių bei išrinkti savo favoritą klausytojų balsavimo platformoje.


Rinkimuose buvo vertinamas didesnis nei įprastai kompozitorių kūrinių kiekis. Į komisijos akiratį pateko tik tie profesionalių Lietuvos kompozitorių darbai, kurių premjeros įvyko 2019 metais ir kurių įrašai jau buvo saugomi arba atviro kvietimo metu pateikti Lietuvos muzikos informacijos centro archyvui.

„Šiemet išklausėme 87 skirtingų žanrų kūrinius. Žinoma, dalį kūrinių kiekvienas esame girdėję ar matę „gyvai“ – koncertuose, festivaliuose, teatruose, bet toli gražu ne visus. Tad komisijos nariams tai buvo ir puiki proga susipažinti su visų metų kūrybos visuma, juo labiau, kad kiekvienas iš mūsų savo srityje nuoširdžiai domisi naująja muzika. Gaila tik, kad ne visi kompozitoriai dalyvauja šiame konkurse, bet tai – individualus sprendimas. Ir, visgi, visuma gavosi reprezentatyvi. Kokia ji? Labai įvairi. Bet išaiškėjus nugalėtojams, manyčiau, pasimatys ir tam tikros metų tendencijos“, – komentavo komisijos pirmininkė Beata Baublinskienė.

Lietuvos kompozitorių sąjungos kartu su Lietuvos muzikos informacijos centru rengiamuose rinkimuose bus įvertinti penki skirtingų kategorijų kūriniai, kurių autorius ketinama paskelbti balandžio pabaigoje. Jiems atitieks Asociacijos LATGA skirtos premijos, Lietuvos kompozitorių sąjungos ir partnerių prizai. Internetinio balsavimo metu daugiausiai balsų surinkusio kūrinio autoriui atiteks konkurso diplomas ir specialus prizas.

„Šį kartą vertinome kūrinius pagal penkias kategorijas: sceninių, orkestrinių, kamerinių, chorinių ir vokalinių, elektroakustinių ir tarpdisciplininių. Tai pasiteisino – vertinimas įgavo konkretesnius rėmus, atsirado aiškesni kriterijai. Balsavome ir dėl Jaunojo kompozitoriaus prizo. Techninė naujovė buvo ta, kad dėl suprantamų priežasčių komisija posėdžiavo nuotoliniu būdu, bet – keista ar ne – posėdis kaip tik vyko labai konstruktyviai.“ – sakė Beata Baublinskienė.


Geriausių 2019 m. Lietuvos kompozitorių kūrinių vertinimo komisija: muzikologė, komisijos pirmininkė Beata Baublinskienė, kompozitorius Marius Baranauskas, obojininkas Robertas Beinaris, muzikologė Eglė Gudžinskaitė, kompozitorius Ramūnas Motiekaitis, muzikologas Linas Paulauskis, muzikologė Rima Povilionienė, pianistė Rūta Rikterė, smuikininkė Ingrida Rupaitė-Petrikienė, dirigentas Karolis Variakojis.


Ryškiausiais 2019 m. kūriniais pretenduoja tapti (sąrašas pagal abėcėlę):

  • Vidmanto Bartulio „Hanami“
    Atl.: Viktoras Orestas Vagusevičius – fortepijonas
  • Vidmanto Bartulio „Je suis maître“
    Atl.: Karin Lovelius – mecosopranas, Sareidah Hildebrand – fleita, Joakim Lundström – gitara, Suranjana Ghosh – tabla, Mattias Rodrick – violončelė
  • Dianos Čemerytės „Mondgesang“
    Atl.: Sabine Ambos – išilginės fleitos, Mirjana Petercol – akordeonas
  • Justės Janulytės „Now I’m Nowhere“
    Atl.: Estijos nacionalinis vyrų choras, dirigentas Mikk Üleoja
  • Justės Janulytės „Was There a Swan?“
    Atl.: Berlyno „Konzerthausorchester“, Martin Knizia – vargonai, dirigentas Peter Rundel
  • Vytauto V. Jurgučio „Quantonom“
    Kūrėjų komanda: Vytautas V. Jurgutis – elektroninė muzika, objektų choreografija; Vaclovas Nevčesauskas – multimedija, objektai; Lukas Miceika – architektūra; Pavelas Volginas, Alius Bareckas, Ignas Braškiškis – programuotojai
  • Ritos Mačiliūnaitės „Amžinybė ir viena diena“
    Atl.: Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistai, choras ir orkestras, dirigentas Ričardas Šumila; Itzik Galili – režisierius, choreografas, scenografijos, kostiumų ir šviesų dailininkas
  • Algirdo Martinaičio „Splino simfonija“
    Atl.: Rūta Lipinaitytė – smuikas, Indrė Baikštytė – fortepijonas, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, dirigentas Modestas Pitrėnas
  • Žibuoklės Martinaitytės „Saudade“
    Atl. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, dirigentas Karolis Variakojis
  • Žibuoklės Martinaitytės „Sielunmaisema“
    Atl. Mindaugas Bačkus – violončelė, Klaipėdos kamerinis orkestras, dirigentas Hartmut Rohde
  • Egidijos Medekšaitės „Shrî“
    Atl. ansamblis „Apartment House“
  • Mykolo Natalevičiaus „rasa. rūkas“
    Atl. „Twenty Fingers Duo“: Lora Kmieliauskaitė – smuikas, Arnas Kmieliauskas – violončelė
  • Justinos Repečkaitės „Encierro“
    Atl. sakshornų kvartetas „Opus 333“: Corentin Morvan, Jean Daufresne, Patrick Wibart, Vianney Desplantes
  • Jūros Elenos Šedytės ir Andriaus Šiurio „Glaistas“
    Įrašyti kalbėtojų balsai: Frida Sohat, Joshua Zak, Sore Voloshin, Baruch Shub; prodiuseris – „Operomanija“
  • Andriaus Šiurio „Maldos iš Nojaus arkos“
    Atl. „Twenty Fingers Duo“: Lora Kmieliauskaitė – smuikas, Arnas Kmieliauskas – violončelė

LMIC inf.