19-oji tarptautinė muzikos teorijos konferencija „Muzikos komponavimo principai: Orkestras šiuolaikiniuose kontekstuose"

  • 2019 m. lapkričio 18 d.

Konferencija skirta 100-osioms Eduardo Balsio gimimo metinėms pažymėti

Lapkričio 20–22 d., 2019
Vilnius

Konferencijos programa

Lapkričio 20–22 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje rengiama jau 19-oji tarptautinė kompozitorių ir muzikologų konferencija „Muzikos komponavimo principai: Orkestras šiuolaikiniuose kontekstuose“.


Orkestras – tai ne tik viena iš kertinių muzikinės praktikos kategorijų, bet ir plataus spektro sociokultūrinis reiškinys. Intelektiniai poslinkiai postmodernioje (estetinėje) terpėje, technologinės galimybės, kultūrinė migracija atveria vis daugiau netikėtų konceptualių ir techninių orkestro perspektyvų, bet kartu kelia iššūkius įsitvirtinusiems teoriniams įrankiams. Konferencija „Muzikos komponavimo principai“ kviečia tyrėjus ir kompozitorius iš naujo apmąstyti ir įvertinti įvairialypius orkestro faktorius, jo vaidmenį ir transformaciją šiuolaikiniuose (muzikos) kontekstuose.

Savo teorines įžvalgas pristatys ir aktualias diskusijas šiais klausimais skatins pranešėjai iš Lietuvos, JAV, Jungtinės Karalystės, Brazilijos, Graikijos, Vokietijos, Austrijos, Ukrainos ir Lenkijos.

Orkestro tematikos pasirinkimas įgauna ypatingą reikšmę nacionaliniu mastu, šiais metais žymint vieno iškiliausių Lietuvos simfonistų – Eduardo Balsio – 100-ąsias gimimo metines. Jo kūrybai nagrinėti skirta atskira sesija: „Eduardo Balsio kūrybos kontekstai ir (re)interpretacijos“ (lapkričio 21 d. 13:00–16:00 val.) Visi konferencijos pranešimai bus pristatomi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos J. Karoso salėje (Gedimino pr. 42).

Teorinę konferencijos dalį papildo ir praktinė. Improvizuoto orkestro idėją pristatys ir ją praktiškai realizuoti bandys „Londono improvizatorių orkestro“ (The London Improvisers Orchestra) narys Martinas Vishnickas (UK). Kūrybinės dirbtuvės „LMTA improvizacinis ansamblis“ skirtos pažinti klasikinės muzikos improvizacijos ypatybes bei praktiškai išmėginti gestais vadovauti improvizuojančiam ansambliui (lapkričio 20 d. 15:00–17:45 val., MISC).

Kitas konferencijos akcentas – kompaktinės plokštelės „Neatpažinti M. K. Čiurlionio muzikos ciklai“ pristatymas su pianistu prof. Jurgiu Karnavičiumi (lapkričio 20 d. 18:00–19:00 val., J. Karoso salė).

Lapkričio 21 d. 19 val. visus kviečiame į jau tradicija tapusį koncertą Muzikos lietuviškumo sambūrio PREMJEROS – DEDIKACIJOS“, skirtą Eduardo Balsio 100-ioms gimimo metinėms. Naujausius Rimanto Janeliausko, Mariaus Baranausko, Artūro Mikoliūno, Pauliaus Prasausko ir Jono Jurkūno opusus atliks Karolina Juodelytė (vargonai), Vera Talerko (sopranas), Laurynas Lapė (trimitas), Albinas Gražulis (trombonas). Koncertas vyks Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje (Didžioji g. 34).          

Organizatorių inf.