„Žiogo istorijos“ – natos mažiesiems smuikininkams

  • 2019 m. rugsėjo 12 d.

Lietuvos muzikos informacijos centras išleido natų leidinį smuiko pradinukams „Žiogo istorijos“, kuriame dvylika šviežiai sukurtų Lietuvos kompozitorių pjesių. „Šis leidinys patiks visiems smuiką mylintiems ir griežimą praktikuojanties mažiesiems, nes jis galį įkvėpti „tinginėlį“ ir praturtinti „darbštuolį“, – sako reikli šios rinktinės kuratorė, Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos smuiko mokytoja Loreta Pugačiukienė.


„Žiogo istorijos“ skirtos patiems mažiausiems, pirmuosius žingsnius smuiko muzikos platybėse žengiantiems vaikams, o kartu ir smalsiems jų mokytojams, ieškantiems naujo ir džiuginančio repertuaro pradinukams. „Smagu, kad Lietuvos muzikos informacijos centras atkreipė dėmesį į naujų lietuviškų kūrinių mažiesiems smuikininkams stygių. Kartu atrinkome kompozitorius, kurie mielai sutiko įsitraukti į projektą ir sukurti po dvi pjeses smuikui ir fortepijonui. Visi autoriai rūpestingai atsižvelgė į mano sudarytas rekomendacijas, kūrybiškai perteikdami savo idėjas penklinėje“ – komentuoja mokytoja Loreta Pugačiukienė.

Mažieji čia turi šaunią progą susipažinti su dabar aktyviai kuriančiais profesionaliais lietuvių muzikos autoriais, gyvenančiais Lietuvoje ir užsienyje. Vidmanto Bartulio, Algirdo Klovos, Egidijos Medekšaitės, Alberto Navicko, Kristinos Vasiliauskaitės ir Rūtos Vitkauskaitės natose galima aptikti ir klasikinės muzikos tradicijai artimų, ir folk ingredientų turinčių, ir visai naujai, originaliai skambančių pjesių.

Jungtinėje Karalystėje apsistojusi kompozitorė Rūta Vitkauskaitė pati griežia smuiku ir dirba smuiko mokytoja, todėl jos kūriniai gimė savaime, „kaip viso griežto ir pamokų metų naudoto repertuaro sintezė“, – komentuoja autorė. – „Kurti vaikams būtina, nes jie – ateitis. Paprastesnė grojimo technika nereiškia, kad reikia supaprastinti kūrinio idėją. Iš patirties žinau, kad vaikai kur kas lengviau nei jų mokytojai ar suaugę klausytojai priima šiuolaikinę muziką. Be to, tikrai yra didelis skirtumas, ar groti etiudą, kažkokį pratimą, ar kūrinį. Tai iškart jaučiasi per muzikos alsavimą. Jį jaučia ir vaikai, kurie juk ir pasirinko instrumentą, kad grotų muziką, o ne lavintų techniką. Gerų, prasmingų kūrinių vaikams labai trūksta.“.

Apie ryškių, Lietuvos kompozitorių sukurtų kūrinių vaikams stoką kalba ir muzikos autorė Kristina Vasiliauskaitė, kuri džiaugiasi kiekvienu kvietimu rašyti vaikams: „Žinau, kad rašau muziką pačiai nuoširdžiausiai, reikliausiai, apsimetinėti nemokančiai auditorijai“. Tuo tarpu San Franciske gyvenantis kompozitorius Albertas Navickas, gavęs pasiūlymą sukurti dvi pjeses vaikams, iš karto nudžiugo, kad projektą kuruos patyrusi mokytoja: „tai puikus garantas, kad toks rašytojas kaip aš nepersistengs su techniniais iššūkiais“ – šmaikštavo autorius, tęsdamas – „kurti pjeses mažiesiems buvo įdomu, nes prie įprastų strategijų reikėjo pridėti dar vieną, t. y. „mažų pirštelių techniką“.

Kompozitoriui Algirdui Klovai kurti smuikininkams tikrai nebuvo sunku. Jis taip pat groja smuiku ir moko juo griežti vaikus. „Rašyti muziką – mano darbas. Apskritai, vaikams kuriu jau labai seniai, esu parašęs daug dainų ir įvairių instrumentinių pjesių. Smuikas, aišku, ne išimtis, dėl to ir dalyvavau šiame projekte. O pedagoginio repertuaro visada trūksta, ypač to, kuris parašytas specialiai mažiausiems vaikams. Pritaikyti galima viską, bet Žiogas, su savo istorijomis, manau, padarė ypatingai didį ir svarbų darbą.“

Lietuvos kompozitorių pjesių smuiko pradinukams užsakymas ir leidyba įgyvendinti gavus Lietuvos kultūros tarybos ir Asociacijos LATGA finansavimą. Lietuvos muzikos informacijos centro veiklas remia LR kultūros ministerija, partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga.


Natų leidinį „Žiogo istorijos“ galima įsigyti Lietuvos muzikos informacijos centro e. parduotuvėje „mic.lt“, atsiskaitant kreditine ar debetine kortele arba per „PayPal“ mokėjimo sistemą (daugiau apie elektroninio apsipirkimo sąlygas sužinokite čia) arba užsukus į Lietuvos muzikos informacijos centrą A. Mickevičiaus g. 29, Žvėryne, Vilniuje. 


 
Žiogo_istorijos-06.jpg
 
Žiogo_istorijos-01.jpg
 
Žiogo_istorijos-atlikėja-07.jpg