Netradicinis natų pristatymas geležinkelio stotyje

  • 2019 m. liepos 9 d.

Kompozitoriaus Vidmanto Bartulio kūrinio „Trečiasis greitasis...“ natas išleidęs Lietuvos muzikos informacijos centras birželio pabaigoje jas pristatė Vilniaus geležinkelio stotyje, nustebindamas į traukinius ar iš jų skubančius keleivius. Muziką atliko smuikininkė Lora Kmieliauskaitė, violončelininkas Arnas Kmieliauskas ir pianistė Marta Finkelštein.


Tie, kas yra pažįstami su Vidmanto Bartulio kūryba, žino, jog kompozitorius mėgsta pokštus, nevengia stilių, žanrų, manierų, nuotaikų ir potyrių įvairovės. Pilnas kūrinio pavadinimas yra neįprastai ilgas – „Trečiasis greitasis, arba Glinkos ir Nemirovičiaus-Dančenkos kelionė traukiniu iš Sankt Peterburgo į Maskvą“. Įžangoje Bartulis pateikia išgalvotą istoriją, kurioje aprašoma fatališka rusų kompozitoriaus Michailo Glinkos kelionė traukiniu, net 30 km/h greičiu, po kurios jis suserga gilia depresija ir numiršta. Nepaisant juodojo humoro gaidelės, kompozicija sudėtinga ir reikalauja techninio pasirengimo bei fizinės ištvermės. Šmaikštų kompozitoriaus kūrinį Lietuvos muzikos informacijos centras sumanė išleisti pasitaręs su trio „Kaskados“ nariais: smuikininke Rusne Mataityte, violončelininku Edmundu Kulikausku ir pianiste Albina Šikšniūte, kurie sutiko būti partijų redaktoriais.

Natų pristatymą geležinkelio stoties fojė padiktavo kūrinio pavadinimas bei ten stovintis pianinas. Tokioje netikėtoje aplinkoje vykęs profesionalus muzikavimas stabdė keleivius – tiek vaikus, tiek ir suaugusius – vertė stebėtis, suklusti, klausti ar nusišypsoti. O kadangi Vilniaus geležinkelio stoties fojė yra poilsinė zona su bibliotekėle, nuo šiol ten bus galima rasti ir keletą Lietuvos muzikos informacijos centro leistų natų leidinių visiems, kurie nori susipažinti su Lietuvos kompozitorių kūryba bei pamuzikuoti.

Improvizuotą koncertą filmavo Šarūnas Akelaitis ir jo kolega Deimantas Kučinskas, garsą įrašė Linas Paulauskis, padėjo praktikantė Ieva Beliukevičiūtė, projektą koordinavo Sigita Ilgauskaitė.

Lietuvos muzikos informacijos centro veiklas remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.


Natų leidinį galima įsigyti Lietuvos muzikos informacijos centro e-parduotuvėje mic.lt, atsiskaitant kreditine ar debetine kortele arba per „PayPal“ mokėjimo sistemą (daugiau apie elektroninio apsipirkimo sąlygas sužinokite čia) arba užsukus į Lietuvos muzikos informacijos centrą A. Mickevičiaus g. 29, Žvėryne, Vilniuje.

LMIC inf.