Choro „Jauna muzika“ koncertuose skambės konkurso „Vox juventutis“ premjeros

  • 2019 m. gegužės 24 d.

Jaunųjų kompozitorių kūrinių chorui konkursas „Vox juventutis“, bendras Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ ir Lietuvos kompozitorių sąjungos projektas, šiemet organizuojamas jau tryliktą kartą. „Vox juventutis“ – tai kūrybos laboratorija, suteikianti galimybę jauniems kompozitoriams išbandyti save rašant muziką vienam geriausių Lietuvos kamerinių chorų. Tai ir tramplinas kompozitoriams siekti profesionalios karjeros: geriausi kūriniai leidžiami natų serijoje „Vox juventutis“, kuri pristatoma tarptautinėse mugėse, įvairiuose Europos chorų festivaliuose ir konkursuose. O konkurso baigiamieji koncertai – neįkainojama dovana klausytojams, kurių laukia spalvinga, jaunatviška programa ir įkvepiantis atlikimas.

Konkursas „Vox juventutis“ siekia auginti kompozitorius, kurie profesionaliai rašytų muziką chorui. Kūriniai, prieš patekdami į konkurso antrąjį etapą (viešą atlikimą koncerte), turi atitikti šiuos kriterijus: kompozitorius turėtų atsižvelgti į žmogaus balso ir choro galimybes; pageidautina, jog kūrinys komunikuotų su atlikėju ir būsimu klausytoju; autorius turėtų atkreipti dėmesį į notaciją: ji turėtų būti informatyvi ir taisyklinga. Anot konkurso įkvėpėjo, pasaulinį pripažinimą pelniusio chorinės muzikos kūrėjo, Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ meno vadovo ir dirigento Vaclovo Augustino – tai minimalūs reikalavimai, kurių turėtų paisyti visi kūrėjai, norintys rašyti chorui.

Šių metų konkursui buvo pateikta penkiolika partitūrų, į antrąjį etapą pateko devynios. Atranką praėjusių kūrinių autoriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Adomas Gražinis, Beata Juchnevič, Jurgis Kubilius, Ieva Parnarauskaitė, Mantvydas Pranulis, Salomėja Petronytė, Imantas Šimkus, Mykolas Treščenkinas, Viltė Žakevičiūtė. Penki iš jų jau yra dalyvavę (kai kurie ir laimėję) ankstesniuose „Vox juventutis“ konkursuose. V. Augustino nuomone, tai geras ženklas, nes galbūt auga nauja chorui rašančių kompozitorių karta.

Šiemet Lietuvoje minint kompozitoriaus, chorvedžio ir vargonininko Juozo Naujalio 150-ąsias ir kompozitoriaus Eduardo Balsio 100-ąsias gimimo metines, konkurso dalyviai galėjo savo kūrinius susieti su šiomis asmenybėmis. Du dalyviai įkvėpimo sėmėsi E. Balsio kūryboje, kiti pasirinko laisvas temas, daugiausiai rašė pasaulietinius kūrinius. Be lietuviškų kūrinių, koncerte skambės lenkų kompozitoriaus Michało Maleco kompozicija „O vos omnes“, šiemet pelniusi pirmąją premiją tarptautiniame kompozitorių konkurse „Musica Sacra Nova“, su kuriuo choras „Jauna muzika“ bendradarbiauja jau daugelį metų.

Šiuo metu choras „Jauna muzika“ intensyviai repetuoja jaunųjų kompozitorių kūrinius konkurso baigiamiesiems koncertams. „Kai kurie rezultatai – labai geri!“ – įspūdžiais dalijosi V. Augustinas.

Koncerto Vilniuje metu kūrinius vertins kompozitoriai Zita Bružaitė, Ramūnas Motiekaitis, Donatas Zakaras, chorų dirigentai Tomas Ambrozaitis ir Erika Žilinskaitė. Bus renkami choro dainininkų ir publikos favoritai. Nugalėtojai paaiškės ir bus paskelbti tą patį vakarą. Kauno publika galės ne tik pasimėgauti subtiliu choro „Jauna muzika“ skambesiu, bet ir palyginti savo įspūdžius su komisijos įvertinimu.

Konkurso „Vox juventutis“ koncertai vyks 2019 m. gegužės 31 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30) ir birželio 2 d. 19 val. Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje (Papilio g. 7). Įėjimas laisvas.

Konkursą „Vox juventutis“ rengia Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ ir Lietuvos kompozitorių sąjunga. Projekto partnerė – Viešoji įstaiga „Lituania Cantat“. Rėmėjai: LR Kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

LKS inf.