Atominė energija ir tekstų sinergija Kauno menininkų namuose

  • 2019 m. kovo 7 d.

Kovo 14 d., 18 val. Kauno menininkų namuose Lietuvos muzikos informacijos centras pristatys žurnalą „Lithuanian Music Link“, o 19:30, ant naujausio žurnalo viršelio atsidūręs šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“ atliks audiovizualinį kompozitoriaus Andriaus Arutiuniano kūrinį „Atomic B“.


KMN Infocentras, 18:00, „Lithuanian Music Link“

Kovo 14 d. Kauno menininkų namuose įvyks Lietuvos muzikos informacijos centro leidžiamo žurnalo „Lithuanian Music Link“ pristatymas, kuriame dalyvaus Kotryna Lingienė, Asta Pakarklytė, Tautvydas Urbelis ir Emilija Visockaitė. Finansavimą naujausio žurnalo numerio leidybai suteikė Lietuvos kultūros taryba.

Žurnalas „Lithuanian Music Link“ – tai leidinys anglų kalba, be akademiškai mokslinio „mėšlungio“ pristatantis Lietuvos muziką užsienio auditorijai. Dėl polinkio į skirtingas muzikos sroves ir nišas, didelių formatų fotografijas, ryškų dizainą, popieriaus kultūrą ir įsivaizduojamą jaunystės kultą žurnalas akademikų įvertintas kaip hipsteriškas, kad ir ką tai turėtų reikšti.

Toje pačioje plokštumoje pristatydamas skirtingus žanrus ir stilius, „Lithuanian Music Link“ meta iššūkį tradiciniams žanriniams muzikos žurnalams, kartu skirtingų skonių ir socialinių aplinkų auditorijoms, kviesdamas kiekvieną pasmalsauti ir atrasti kažką naujo už savo išpažįstamo muzikos žanro ribų.

Į kiekvieno numerio turinį „įkrenta“ ne tik skirtingi muzikos žanrai ir vardai, bet ir rašančių autorių įvairovė. Čia reiškiasi ne tik muzikologai ir muzikos kritikai, bet ir kompozitoriai, teatrologai, meno kuratoriai, filosofai, alternatyvos tinklaraštininkai, muzikos praktikai ir kiti autoriai, kuriuos pagal profesijas ir jų žiūros tašką būtų nelengva suklasifikuoti.

Ir šiame pristatyme dalyvaus keturi skirtingi muzikos teritorijas stebintys ir vertinantys žmonės: įvairių tekstų autorė ir pokalbių iniciatorė, alternatyvos tinklaraštininkė, rašanti slapyvardžiu Daina Dubauskaitė, viena iš „Kaunas pilnas kultūros“ redaktorių Kotryna Lingienė; muzikologė, viena iš žurnalo „Lietuvos muzikos link“ redaktorių, Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Asta Pakarklytė; literatūros ir muzikos kritikė bei apžvalgininkė, nuolatinė portalo „15min“ muzikos skilties autorė, Lietuvos muziko informacijos centro platformos „mic.lt“ redaktorė Emilija Visockaitė; filosofas ir kultūros tyrinėtojas Tautvydas Urbelis. 

Pristatymo metu pašnekovai diskutuos apie tai, kokia Lietuvos muzika prasiveržia pro valstybių sienas ir yra išgirstama pasaulyje, kokios vietinės Lietuvos muzikos tendencijos ir problemos. Ar tikrai žurnale ir šiuolaikinėje kultūroje klesti jaunystės kultas, hipterizmas, o lyčių stereotipai, skirtingai persmelkę įvairias muzikos scenas ir subkultūras, čia vis dar aktualūs?

Visiems susidomėjusiems pristatymo metu žurnalą bus galima gauti dovanų.


KMN Salė, 19:30, „Atomic B“

„Šis ansamblis yra užkrečiamas“, „veržlus ir nepriekaištingas“ – tokie apibūdinimai dažnai lydi šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ koncertus. Po sėkmingų pasirodymų šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje, ansamblis imasi naujos programos - audiovizualinio projekto„Atomic B“ premjeros Lietuvoje. Kovo 14 d. Kauno menininkų namuose, kovo 19 d. festivalyje „Jaunųjų kūrėjų reidas“ Radviliškyje ir kovo 21 d. MO muziejuje Vilniuje atliekamas „Atomic B“ – tai kompozitoriaus ir garso menininko Andriaus Arutiunian audiovizualinis kūrinys ansambliui, elektronikai ir dviem videoekranams.

Kūrinio premjera įvyko 2017 metų „Melos-Ethos“ festivalyje Bratislavoje, kur sulaukė puikių įvertinimų tiek iš scenos kritikų, tiek iš festivalio organizatorių. 2018 metais kūrinys buvo apdovanotas Lietuvos kompozitorių sąjungos Jaunojo kūrėjo premija, o ansamblio „Synaesthesis“ koncertinį turą Lietuvoje seks ir šio projekto pristatymas Estijoje balandžio mėnesį.

Projekto „Atomic B“ atramos tašku tapo atominė energija ir jos įtaka ekologijai, politinėms santvarkoms bei asmeniniams pasakojimams. Čia naudojami archyviniai vaizdo ir garso įrašai iš Visagino miesto bei atominės jėgainės statybų. Kūrinyje ši ir kita dokumentinė medžiaga yra perdirbama ir jungiama su projektuojamais tekstais, kurie remiasi skirtingų atominių miestelių gyventojų prisiminimais, taip pat su tekstų apie utopinius miestus ir architektūrą ištraukomis.

„Šio kūrinio idėją kartu su ansambliu „Synaesthesis“ vystėme pakankamai ilgai, tad malonu, jog praėjus porai metų nuo jo premjeros pagaliau atsirado galimybė jį pristatyti ir Lietuvos auditorijai. Atominės energetikos tema išlieka aktuali tiek ekologiniu, tiek politiniu atžvilgiais. Kita vertus, šiuo kūriniu stengėmės patyrinėti, kokį poveikį visuomenėms ir jų struktūroms daro atominė energija ir jos išgavimo sąlygos ne tik Lietuvoje, bet ir skirtinguose geografiniuose kontekstuose. Atominė energija niekur nesitraukia, o jos įtaka ekologinėms ir politinėms santvarkoms vis dar išlieka svari, vadinasi, svarbu ir toliau kalbėti šia tema. Be to, su „Atomic B“ norėjome persvarstyti ir savo santykį su to laikmečio (8 dešimtmečio) vaizdine kalba; manau ji smarkiai paveikė ir kūrinio muzikinę kalbą“, – teigia kūrinio autorius Andrius Arutiunian.

Tolesni projekto pristatymo renginiai:

Kovo 19 d. 18:00 – Atomic B, Radviliškio kultūros centras

17.00 – Projekto pristatymas su menininku Vyteniu Buroku ir kompozitoriumi Andriumi Arutiunian

Kovo 21 d. 17:30 – MO muziejus

17:30 – Atomic B
18.30 – Diskusija: Atominių drugelių kolekcija. Pokalbį moderuoja menininkas Vytenis Burokas
19:30 – Atomic B

Daugiau informacijos: www.synaesthesis.lt ir www.facebook.com/ensemblesynaesthesis