Pasaulinei klausymosi dienai – Vilniaus garsų instaliacijos

  • 2016 m. liepos 12 d.

Liepos 17 dieną, pirmą kartą Lietuvoje minimos Pasaulinės klausymosi dienos išvakarėse, Katedros aikštėje pasklis dar neatrasti ar jau pamiršti Vilniaus miesto garsynai. Minėtąjį sekmadienį, nuo 14 iki 18 val. vyks garsinių miesto instaliacijų pristatymai, kurių bendra tema – „Atraskite garsus. Nepraraskite garsų!“. Šešios aplinkos garsynų instaliacijos atvers galimybes išsimaudyti garsų duše, išsiųsti norą „Stebuklo“ plytelei, išgirsti miesto arkų skambesį, įsiklausyti į industrinį Geležinio vilko legendos aiškinimą, sinchroniškai atsidurti Katedros varpinėje ir požemiuose bei pasivaikščioti ant klavesino klavišų.

Pasaulinė klausymosi diena – tarptautinis aplinkos garsus tyrinėjančios muzikos bendruomenės renginys, vykstantis kiekvienais metais liepos 18 dieną ir skirtas atkreipti visuomenės dėmesį į mus supančius garsus, jų įtaką mūsų kasdieniniam gyvenimui, emocinei būsenai, bendravimui, taip pat į akustinį miestų užtreštumą. Šią nuo 2010 m. rengiamą iniciatyvą organizuoja Amerikos akustinės ekologijos asociacija kartu su organizacija „Pasaulinis klausymosi projektas“.

Įsitraukiant į tarptautinius klausymosi dienos renginius, bus pristatytos šešios garsinės miesto instaliacijos. Antano Kučinsko instaliacijoje „Garso dušas“ atsivers galimybė „išsimaudyti“ po skirtingais garsais, reguliuojant kiekvieno jų stiprumą. Mykolas Natalevičius gyvosios elektronikos instaliacijoje „Geležinis“ papasakos netikėtą Vilniaus miesto įkūrimo legendos interpretaciją, teigiančią, kad karaliaus Gedimino susapnuotas geležinis vilkas – šių laikų industrijos ir geležinkelių tinklo pranašystė. Agnės Matulevičiūtės pristatoma instaliacija „Tarp dangaus ir žemės“ suteiks netikėtą galimybę vienu metu apsilankyti Katedros varpinės bokšte ir požemiuose. Matas Drukteinis instaliacijoje „Stebuklingosios plytelės šamanas“ surinks laimės ištroškusiųjų norus į garsų katilą ir padės jiems išsipildyti. Mantauto Krukausko instaliacija „Vilniaus ausys“ Valdovų rūmų vartų arkoje išskleis miesto vartų, vartelių bei arkų garsų atspindžius. Renginyje taip pat dalyvauja Valdovų rūmai, kurie pristatys interaktyvią skambančių laiptų instaliaciją, – jais lipdami žmonės „gros“ klavesino klavišais.

„Įsitraukiant į Pasaulinės klausymosi dienos renginius norima Lietuvą įrašyti į pasaulio garso aplinkos (angl. soundscape) tyrėjų bendruomenės žemėlapį, o miestiečiams iškelti šiandien ypač aktualius garso ekologijos ir garso poveikio klausimus. Ar dažnai susimąstome, kokie garsai mus supa, kokius juos norėtume girdėti? Ar didelė triukšmo tarša nesunaikina autentiško miesto skambesio, ar pakanka tylos teritorijų Vilniuje ir kur jų rasti? O kokius garsinius atsiminimus išsiveža Vilniaus miesto svečiai? Šiuos klausimus mes nagrinėsime Pasaulinės klausymosi dienos renginyje Vilniuje“, – taip šį renginį, vyksiantį Katedros aikštėje, komentuoja jo organizatorius kompozitorius Antanas Kučinskas.


Norintys išgirsti daugiau Vilniaus miesto aplinkos garsų, tai galės padaryti šiuo metu kuriamoje naujoje internetinėje svetainėje ltsounds.com. Tikimasi, kad ateityje ši svetainė surinks aplinkos garsus iš visos Lietuvos ir suteiks galimybę pasauliui išgirsti, kaip skamba įvairūs mūsų šalies regionai. Prie šio projekto bus kviečiami prisidėti visi, mėgstantys įrašinėti girdimus garsus.

Renginį organizuoja VšĮ Naujosios muzikos komunikacijos centras, rėmėjas – Lietuvos kultūros taryba.

Organizatorių inf.