Vykintas Baltakas

Lift to Dubai

Sukūrimo metai: 2009
Trukmė: 30′
Instrumentuotė: fl-ob-2cl-bn-hn-2tp-tb-perc-pf-synth-vn-va-vc-db-live elec

CD Ouroboros. - Kairos, Paladino Media, 0015045KAI, 2020

Kūrinio premjera nuskambėjo 2009 m. Berlyno Konzerthaus salėje, atliko Ensemble Modern, diriguojamas Francko Ollu.

Ensemble Modern ir programa „Siemens Arts“, bendradarbiaudami su Goethės institutu, parengė ambicingą, atraktyvų ir egzotišką tarptautinį projektą „into...“, siekdami sukurti keturių nevakarietiškos kultūros megapolių muzikinius įvaizdžius. Šešiolika kompozitorių buvo pakviesti nuvykti ir išgirsti Stambulo (Turkija), Dubajaus (Jungtiniai Arabų Emyratai), Johanesburgo (Pietų Afrikos Respublika) ir Perlo upės deltos (Kinija) miestų skambesį.

Susiradau mikrofoną ir pradėjau įrašinėti miesto garsus - svetimšalius darbuotojus, grįžtančius po sunkios darbo dienos, miesto statybų aikšteles, prekeivius turguose ir gigantiškuose prekybos centruose, visuomeninio transporto laivelius, vietinę reklamą ir netgi televizijos laidas. Dubajus man pasirodė tarsi būtų naujai surinktas miestas: iš atvežtinių medžiagų, idėjų ir žmonių... Transformuodamas ir įvairiai modeliuodamas mano pasidarytus įrašus aš dariau tą patį savo kūrinyje.

Kūrinio pavadinimas susijęs su situacija Burj Al Arab viešbutyje. Mano rezidencijos metu aš turėjau progos aplankyti šį vieną aukščiausių, burės formos viešbutį, žavingai iškilusį virš Persijos įlankos. Jo stiklinis liftas yra išorinėje viešbučio pusėje, taigi kylant atsiverdavo vis kitas miesto, dykumų ir jūros vaizdas. Kartkartėmis liftui sustojant, tarsi kokioje teatro pjesėje, pasirodydavo nauji personažai – iš skirtingiausių pasaulio kraštų, kalbantys įvairiausiomis kalbomis ir gyvenantys man nežinamomis mintimis. Man tai buvo tarsi metafora, nusakanti mano paties praeitą kelią atrandant šį keistą miestą – kūrinio vaizdinys gimė tarsi atskirų charakteringų vaizdinių mozaikos dėlionė, vis kitaip atsivėrusių liftui stabtelėjus.

Siekdamas išlikti ištikimu šio prieštaringai nuostabaus miesto dvasiai, kūrinyje įtraukiau ir... reklaminę pertraukėlę. Tie, kuriems Dubajuje teko pabuvoti, mane tikrai supras...

Vykintas Baltakas