„Druskomanija 2018“ sugrįžta su naujais kūriniais ir pasirodymais

  • 2018 m. gegužės 12 d.

Festivalio programa

34-asis tarptautinis kompozitorių sąjungos organizuojamas šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“ šiemet vyks gegužės 18-27 d. Druskininkuose, Liškiavoje ir Vilniuje. Festivalis kvies susipažinti su naujausiais jaunųjų kompozitorių kūriniais. Šių metų festivalio programoje net 14 koncertų ir daugiau kaip 30 premjerų įvairioms instrumentų sudėtims.


Šių metų festivalio „Druskomanija“ pradžia perkeliama į Druskininkų miestą. Ji patikėta analogų šalyje neturinčiam improvizacinės ir eksperimentinės muzikos trio „Ąžuoliniai berželiai“, kurio pasirodymas vyks gegužės 18 d. 20 val. išskirtinėje, istorinėje Druskininkų vietoje – kavinėje „Širdelė“.

Kitą dieną, šeštadienį festivalis „Druskomanija“ taip pat prisijungs prie projekto „Muziejų naktis 2018“, todėl net du festivalio koncertai vyks Druskininkų miesto muziejuje. 18 val. pasirodys fortepijoninis duetas iš Vokietijos duetas Kondraschewa/Chica, kurį sudaro Sebastianas Chica Villa (Kolumbija) ir Marina Kondraschewa (Ukraina). Koncertuose jie jungia žinomas ir dar neatrastas kompozicijas fortepijonui keturioms rankoms, o taip pat sukuria intymią koncerto atmosferą ir artumą, kuris dera prie tokios ypatingos kamerinės muzikos. Klasikiniame koncerte duetas formuoja asmeninę erdvę, taip inspiruodamas ir išskleisdamas skirtingo repertuaro, menininkų ir klausytojų susidūrimą.

20 val. pasirodys „CaCl“ ansamblis. „CaCl“ – iniciatyva, sukurta specialiai festivaliui „Druskomanija“. Apie tai byloja ir cheminio junginio žymėjimas, esantis pavadinime, kuris reiškia įvairiai pritaikomą druską (kalcio chloridą).  Tai improvizacine muzika besidominčių ir šiuolaikinės muzikos atlikimą studijuojančių jaunų muzikų kolektyvas. Kūriniai festivalio koncertams Druskininkuose ir Vilniuje sukurti naudojant improvizacinės muzikos elementus ir paliekant laisvės atlikėjų improvizacinei raiškai ir fantazijai.

Šeštadienio vakarą Druskininkuose užbaigs grupės „McLoud“ pasirodymas kavinėje „Širdelė“. Aršios socialinės kritikos ekspertai, vieninteliai teatrališko komedinio metalo atstovai, kurių gyviems pasirodymams Lietuvoje lygių nėra. „McLoud“ pasirodymai šokiruoja ir leidžia panirti į išmintingai melodingą šokių muziką.

Gegužės 20 d. 13 val. Druskininkų savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyks ilgamečio festivalio partnerio Vilniaus miesto Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas, kuriame – kompozicijos bakalaureatą baigiančių kompozitorių darbai. Šiemet programoje penki nauji kūriniai kameriniam orkestrui. Orkestro naujasis meno vadovas yra Modestas Barkauskas, tačiau festivalio „Druskomanija“ programą diriguos ilgametis Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas ir dirigentas, nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, maestro Donatas Katkus. Tradiciškai koncertas vyks ir Vilniuje, gegužės 24 d. 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Šių metų kelionę laivu paįvairinti nusprendė entuziastingi improvizacinės muzikos atlikėjai, pasivadinę „Laivo Troupe“. O Liškiavos vienuolyno salėje 16 val. pasirodys ContemporAcco – bene ryškiausio Lietuvos akordeonininko Raimondo Sviackevičiaus suburtas ir vadovaujamas akordeonų ansamblis, kuris nuolat pasirodo įvairiuose festivaliuose ir inicijuoja naujus kūrinius ir jų atlikimu. Šiemet, kartu su fleitininku Vytautu Oškiniu ansamblis pristatys keturis specialiai festivaliui „Druskomanija“ parašytus kūrinius.

Tęsdamas tarptautinį bendradarbiavimą su ryškiais užsienio atlikėjais, šiemet festivalis pristato kuratorių, perkusininką ir kompozitorių Serge Vuille. Jis griežia „London Sinfonietta“, „Ictus“ ansamblyje, BBC simfoniniame orkestre ir „Martin Creed“ ansamblyje, taip pat kaip solo atlikėjas festivaliuose, tokiuose kaip Hadersfyldo, Londono šiuolaikinės muzikos festivaliai, „Schubertiades“ festivalis, „SMC Lausanne“ ir „MusikPodium“ festivaliuose Ciuriche. Jis dažnai bendradarbiauja su kompozitoriais ir menininkais kuriant naujus kūrinius ir komponuoja multimedijų ir koncertinę muziką, kuri atliekama Šveicarijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje ir Brazilijoje.

Festivalio „Druskomanija“ dalyviams šiemet tenka išskirtinė proga ne tik klausytis Serge’o Vuille parengtos programos, bet ir sudalyvauti kompozitoriaus kūrybinėse dirbtuvėse atlikėjams bei kompozitoriams. Serge’o Vuille kūrybinės dirbtuvės vyks gegužės 21 d., o pasirodymas gegužės 22 d. 20 val., Lietuvos kompozitorių namuose.

Gegužės 22 d. 17 val. taip pat įvyks neįprastos sudėties kvarteto (du smuikai ir dvi violončelės), pasivadinusio „Double Duo“ koncertas. Jame pasirodys skirtingų kartų muzikai, didelę dalį savo veiklos skiriantys šiuolaikinės muzikos atlikimams ir naujų kūrinių realizavimui. Koncerte griešiantys Lora Kmielauskaitė ir Arnas Kmieliauskas festivalyje jau dalyvavo kaip duetas pavadinimu „Twenty Fingers“, tuo tarpu Povilas Jacunskas ir Ingrida Rupaitė pažįstami kaip trio „FortVio“ ir kvarteto „ArtVio“ nariai. Koncerte skambės trys tarptautinės premjeros – Damian Gorandi (Argentina), Hajrullah Syla (Kosovas), Shigeru Kan-no (Japonija/Vokietija) ir dvi lietuvių kompozitorių – Viltės Žakevičiūtės ir Boženos Čiurlionienės naujos kompozicijos.

Taip pat verta nepraleisti ir „Flubax Trio“ atliekamų premjerų bei vieno ryškiausių Lietuvos šiuolaikinės muzikos ansamblių „Synaesthesis“ koncerto, kuriame ryškūs Lietuvos šiuolaikinės muzikos kūriniai ir Lino Paulauskio kūrinio premjera.

Visi renginiai nemokami.

Festivalį organizuoja: Lietuvos kompozitorių sąjunga. Festivalio partneriai: Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Druskininkų savivaldybės viešoji biblioteka, Lietuvos muzikos informacijos centras, Druskininkų miesto muziejus, Vilniaus m. savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras. Festivalį remia: Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, Šveicarijos kultūros fondas „Pro Helvetia“, sanatorija „Dainava“, viešbutis „Reformatai“, „Caffeine Roasters“, „Druskininkų gelmė“.

Festivalio inf.


facebook.com/druskomanija
instagram.com/druskomanija