Naujoji „Note Lithuania: Experimental/Electronic 2023“ rinktinė jau pristatoma užsienio mugėse ir festivaliuose

  • 2023 m. lapkričio 15 d.

Lietuvos muzikos informacijos centras tęsia „Note Lithuania“ kasmetinių sklaidos ir skatinimo rinktinių leidybos tradiciją ir po trejų metų pertraukos skyrė dėmesį mūsų šalies eksperimentinės ir postindustrinės muzikos scenai. Ką tik pasirodžiusiame „Note Lithuania: Experimental/Electronic 2023“ albume skamba šešiolika jau žinomų ir naujų atlikėjų kūrinių, kuriuos galima išgirsti ir „mic.lt“ grotuve.

Šiemet į atvirą albumo atranką buvo atsiųsta lygiai šimtas kūrinių. Po audringų ir ilgų penkių ekspertų komisijos diskusijų į šių metų rinktinę pateko kūriniai, kuriuos pateikė „Banachtarski“, Darius Žičkus, „Fume“, „Girnų Giesmės“, „Hedda Gamma“, Mantas Mockus, „McKaras“, „Migluma“, „Morrigun“, „Nim“, „noema-noesis“, „Sheep Effect“, „Tarvainis“, „Teatre“, „Veiveris“ ir „Vilkduja“.

„Malonu girdėti daugiau šviesos, matyti daugiau moteriškų vardų. Atrinkta solidi ir įvairialypė eksperimentika, išlaikytas balansas tarp senbuvių ir naujų vardų, netrūksta stiprių emocijų, žemų dažnių bei įrodymų, kad ir intesyvesnė elektronika gali būti funky!“ – sakė renginių organizatorius, komandos „minimal.lt“ siela Nerijus Damaševičius.

„LRT Opus“ radijo laidų vedėjos, muzikos redaktorės Ingos Ramoškaitės manymu,  konkurso dalyviai šiemet žavėjo noru gilintis ir ieškoti – naujų formų, stebinančių išraiškos priemonių, nenuvalkiotų garsų, įkvepiančių temų: „Kaip skamba žvaigždės gimimas? O Perkūno oželis? Muzika Marse? Robotų folkloras? Nuo tamsos patyrimų iki apkabinančios šviesos. Nuo mėginimų perteikti žmogaus balso tembrą iki užsupančių ritualinių šokių. Nuo lietuvių liaudies atgarsių iki audiodienoraščio.“

Pasak kito komisijos nario, šiuolaikinės kultūros tyrinėtojo Jurijaus Dobriakovo, atrinkti kūrinius šio žanro rinktinei tampa vis sudėtingesne užduotimi. „Ne todėl, kad gerų kūrinių mažai, o todėl, kad iš konkursui pateiktų kokybiškų ir plačios auditorijos dėmesio vertų kompozicijų galima būtų sudaryti mažiausiai du tokius leidinius.“ – albumo anotacijoje teigė J. Dobriakovas. 

„Alternatyvi elektronika – jau kurį laiką ta sritis, kur Lietuva ne tik neatsilieka, bet kartais ir pranoksta užsienio produkciją originalumu. Šešiolika rinktinėje pristatomų kūrinių rodo, kad lietuviai „experimental“ ir „electronic“ sąvokas supranta gan plačiai ir savitai. Rezultatas – eklektiška ir drąsi kompiliacija“, – teigė kūrinius vertinęs „Suru Records“ įkūrėjas ir „suru.lt“ redaktorius Andrzej Bong.

„Tai kvietimas pabraidyti po šiandienos lietuviškos keistosios muzikos pelkę. Pelkę pilną gelmių, įtraukiančių akivarų, įgimto svajingumo, taip pat kupiną gyvybės, tankmėse prasiskverbiančių saulės spindulių ir žaismingų uogyčių. Mūsų eksperimentinės elektronikos scena sparčiai gausėja, kasmet atverdama naujai subrandintų atradimų, o ši kolekcija yra tarsi šviežias sapnas – pakankamai eklektiškas, techniškas, bet jungiamas panašaus kitapusybės pajautimo ir vilties,“ – apibendrino „Mėnuo juodaragis“ ir įrašų leidyklos „Dangus“ vadovas Ugnius Liogė.

Albumas „Note Lithuania: Experimental/Electronic 2023“ jau buvo platinamas pasaulinės muzikos mugės WOMEX metu Ispanijoje, kur pasiekė įvairiais žanrais besidominčius profesionalus. Toliau ši rinktinė su Lietuvos muzikos informacijos centru keliaus į Hadersfildo šiuolaikinės muzikos festivalį Didžiojoje Britanijoje ir pateks į kiekvieno delegato krepšelį. Visiems muzikos klausytojams ji yra lengvai prieinama „mic.lt“ grotuve. Albumo leidybą ir sklaidą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.