Šiemet Lietuvos kompozitorių rankraščiai pradės naują gyvenimą e-natų platformoje

  • 2018 m. lapkričio 6 d.

Lietuvos kompozitorių sąjunga prieš 70 metų pradėjo kaupti Lietuvos kompozitorių rankraščių archyvą, o nuo 1996 m. šią funkciją perėmė Lietuvos muzikos informacijos centras (LMIC). Jo kaupiama ir saugoma Lietuvos kompozitorių partitūrų kolekcija, kurią šiandien sudaro daugiau kaip 6 000 neišleistų natų, yra pagrindinis ir didžiausias tokio tipo archyvas šalyje.

Rankraštis visada „svajoja“ tapti leidiniu, bet Lietuvos kompozitorių rankraščiai leidiniais tampa retai – per pastaruosius 27 metus tik apie 5 proc. jų buvo išleista ir tai beveik visada (su itin retomis išimtimis) būdavo kamerinių sudėčių muzika. Nepaisant to, Lietuvos kompozitorių muzika nuolat atliekama įvairiose privačioje ir viešose erdvėse Lietuvoje bei užsienyje – LMIC per mėnesį vidutiniškai sulaukia apie 80 kūrinių užklausų. Tik dažniausiai tokiu atveju būna naudojami rankraščiai arba nusidėvėjusių tarybinių leidinių kopijos, kurių „buitiškai“ skenuotas versijas iki šiol neatlygintinai elektroniniu paštu persiųsdavo tas pats LMIC arba patys autoriai. Vadinasi per metus pro šią prieblandos zoną praslinkdavo beveik 1000 rankraščių, už kurių naudojimą, skirtingai nei spausdintų natų atveju, atlygio negaudavo nei autoriai, nei paslaugos teikėjai.

Aktyviai skatinamas Lietuvos kompozitorių sąjungos bendruomenės narių bei sulaukęs Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansavimo pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą, 2018 metais LMIC pagaliau ryžosi nutraukti ydingą, interesų pusiausvyrą pažeidžiančią praktiką ir pradėti kurti Lietuvos kompozitorių partitūrų elektroninės prekybos projektą „e-nata“. Projekto tikslas – sukurti elektroninių partitūrų prekybos platformą, kurioje būtų galima legaliai įsigyti Lietuvos kompozitorių kūrinių partitūras ir tokiu būdu generuoti atlygį jų autoriams bei didinti LMIC saugomo rankraščių archyvo prieinamumą Lietuvoje ir užsienyje.

Kūriniai platformoje skirstomi į 7 kategorijas: kūrinius vokalui, klavišiniams (fortepijonui, akordeonui, vargonams), styginiams, pučiamiesiems, orkestrui, chorui ir ansambliams. Prieš įsigyjant kūrinius, juos galima apžiūrėti naudojantis „peržiūros“ funkcija. Įsigijus norimą kūrinį, jam bus suteikiama unikali vardinė licencija ir pirkėjas galės jį parsisiųsti PDF formatu į savo kompiuterį ar kitą įrenginį bei atsispausdinti.

Projektas sulaukė didelio kompozitorių bendruomenės palaikymo ir įsitraukimo – šiuo metu įkėlimui į sistemą ruošiami 2000 kūrinių, kuriuos parašė daugiau nei 135 Lietuvos muzikos autorių. Kūriniai taip pat registruojami Tarptautinės ISMN agentūros Lietuvos skyriuje, kur įgauna e-leidinio statusą ir tarptautinį standartinį muzikos leidinio identifikavimo kodą (ISMN). Platformos startas planuojamas gruodžio pabaigoje.


Projektas vykdomas pagal Autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugos programą. Už ypač geras kūrinių registravimo sąlygas Lietuvos muzikos informacijos centras dėkingas projekto partneriams – Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai bei Lietuvos kultūros tarybai, skyrusiai paramą pagal Strateginio kultūros organizacijų finansavimo programą.

              
             
lkt.png