„Gaidoje“ – stalkeriško FUME vinilo premjera

  • 2018 m. spalio 26 d.

Spalį išleistas elektroninės muzikos kūrėjo FUME albumas „Luminance“ lapkričio 9 d. bus pristatytas aktualiosios muzikos festivalio „Gaida“ metu. Šiuolaikinio meno centre tą vakarą jis pasirodys drauge su prancūzų elektronikos žvaigžde Kangding Ray ir vokiečių kūrėju Byetone.

FUME – lietuvio Maksimiliano Opriškos projektas. Anksčiau kūręs drum’n’bass / garage / beats stiliais paremtą muziką, dabar jis atidavė duoklę šaltam eksperimentiniam minimalizmui. Albumą įkvėpė idėjos apie matematiką kaip gamtos kalbą, dirbtinį intelektą, šviesos ypatybes ir netgi vabzdžius (galima išgirsti perdirbtą svirplių čirpimą).

Šviesos matavimą nusakantis debiutinio vinilo pavadinimas „Luminance“ ateina iš kasdienio autoriaus darbo su darbo su 3D technologija. „Albume daug skaitmeninių garsų, priešinamų su tokiais, kuriuos tam tikra prasme galime vadinti gamtiškais“, – sako autorius. Perdirbta kasdienybės garsinė medžiaga kuriant virsta abstrakčiais garsais, kurie jungiami su triphopo, urbanistinio ambiento motyvais.

10 tamsios elektronikos kūrinių suskirstyti į dvi dalis. „Pirmojoje pusėje lėtai auginama įtampa, o tada – šuoliukas nuo uolos, kai daug dalykų įvyksta per trumpą laiką.“ FUME muzika labai kinematografiška, „stalkeriška“. Į vinilą nepakliuvo jo kompozicija „Brother“, sukurta trumpametražiam filmui.

Pats M. Opriška sako, jog jį įkvėpė filmas „Atvykimas“ („Arrival“, 2016), kuriame grėsmingoje, „garsioje tyloje“ virš žemės levituoja ateivių erdvėlaivis. Viename iš kūrinių nesunkiai galima išgirsti šio filmo garso takelio parafrazę (filmo kompozitorius – Jóhannas Jóhannssonas).

FUME vinilą, kurį kol kas visą perklausyti galima tik puslapyje „Secretthirteen“, išleido alternatyvios muzikos leidykla „Suru Records“. Anksčiau jie jau yra pristatę „Sraigės efekto“ albumą „Snaigės defektas“ ir „Vilkdujos“ – „Cosmogonia“.

LMIC inf.