„Solo ansamblis“ šoka ir užsienyje

  • 2018 m. spalio 18 d.

Elektroninio postpanko grupė „Solo ansamblis“ – viena populiariausių alternatyvios muzikos grupių Lietuvoje. Šį rugpjūtį sostinės „Vasaros terasoje“ jie surengė savo didžiausią solinį koncertą. Lietuviški dainų tekstai, gotiškos šviesos, teatrališkos dekoracijos ir paauglystės reivus primenantys ritmai į jų koncertus privilioja pilnas sales.  

Tačiau „Solo ansambliui“, o ir visai lietuviškos muzikos kultūrai, dar svarbiau tai, kad grupė vis dažniau kviečiama groti užsienyje.

Šiemet jau prisistatė ekspertams ir publikai Talino muzikos savaitėje. O rugsėjį grojo Hamburge vykusiame festivalyje „Reeperbahn“. Didžiausiame Europos festivalyje po stogu šiemet įvyko apie 900 renginių: 600 įvairių žanrų koncertų, taip pat – kino, literatūros ir edukacijos programa bei konferencija, skirta muzikos industrijos dalyviams.

Lapkričio 2 d. grupė dalyvaus dar vienoje muzikos industrijos mugėje – „Nouvelle Prague“ Prahoje. Tai pirmasis tokio formato festivalis Čekijoje.

Kitų metų sausio 16–19 d. „Solo ansamblis“ vyks į Nyderlanduose rengiamą Europos muzikos industrijos festivalį „Eurosonic Noorderslag“. Groningene vykstantis renginys koncentruojasi vien į Europos muzikos kultūrą. Kasmet čia susirenka daugiau nei 4000 industrijos dalyvių, o apie 350 žemyno muzikantų prisistato 40 tūkst. lankytojų. Tai vienas svarbiausių tokio formato renginių Europoje, davęs pradžią tokių atlikėjų kaip „Shame“, „Her“, Alma, Dua Lipa tarptautinėms karjeroms.

„Solo Ansamblis“ lapkričio laukia ir dėl to, kad tada bus paskelbti šiuolaikinės muzikos apdovanojimų „The Music Moves Europe Talent Awards“ laureatai. Lietuvių grupė buvo nominuota elektroninės muzikos kategorijoje. Apdovanojimuose varžosi įdomiausi nauji vardai, geriausiai atspindintys šiandieninį Europos skambesį. Apdovanojimus rengia ir steigia Europos Komisija bei svarbiausios Europos muzikos industrijos asociacijos.

Teatro aktoriai Giedrius Kiela, Vytautas Leistrumas, Jonas Šarkus ir Sergejus Ivanovas drauge groja jau nuo 2011 m., tačiau sėkmę jiems atnešusį skambesį ir estetiką atrado prieš kelerius metus. 2016 m. išleistas jų debiutinis albumas „Roboxai“. Tais  metais grupė buvo nominuota keturiems M.A.M.A. apdovanojimams ir laimėjo geriausios alternatyvos kategorijoje. Ketveriukė taip pat jau yra apšildžiusi tokias grupes kaip „Gus Gus“, „Röyksopp“ ir „She Past Away“.

LMIC inf.