VU Verslo mokykla ir Lietuvos muzikos informacijos centras pradeda bendradarbiavimą

  • 2018 m. vasario 14 d.

Lietuvos muzikos informacijos centras daugiau kaip dešimtmetį Lietuvos muzikos kultūrą pristato įvairiose tarptautinėse profesionalų tinklaveiklos platformose, sudarydamas sąlygas jose dalyvauti kūrybinę vertę, intelektinę nuosavybę ir ekonominę naudą kuriančiam muzikos sektoriui. Nepaisant ryškių pavienių iniciatyvų ir kelių stiprių muzikos organizacijų veiklos, per tą laiką buvo įsitikinta vis dar didele nacionalinio muzikos sektoriaus antreprenerystės, kūrybinio verslumo ir vadybos kompetencijų stoka, kurios būtinos esminiam Lietuvos muzikos sektoriaus proveržiui. Siekdami šių pokyčių kartu su VU Verslo mokykla rengsime verslumo mokymus Lietuvos muzikos profesionalams.

Verslumo kompetencijų trūkumas pastebimas net tik muzikos sektoriuje ar kultūros srityje apskritai, ši problematika apima ir didesnę mūsų visuomenės dalį. Pagal Lietuvos verslumo stebėsenos tyrimo (Global enterpreneurship Monitor (GEM)) 2013 metų duomenis, 64,6% suaugusiųjų lietuvių neturi pakankamai žinių, įgūdžių ir patirties steigti naują verslą. Įdomu tai, kad jauni žmonės, iki 30 metų, yra ypač skeptiški dėl savo verslumo galimybių: 74,3% šios amžiaus grupės respondentų negali pasikliauti savo žiniomis ir gebėjimais plėtoti verslą (GEM, 2014 m.).

„Šių žinių trūkumas trukdo kūrėjams sėkmingai vystyti kasdienę savo veiklą – tinkamai planuoti projektų ir organizacijų biudžetus, gauti didesnes pajamas už savo kūrybą ar ieškoti alternatyvių finansavimo šaltinių. Daugelis kūrėjų vis dar baidosi kultūros produkto ir verslumo terminų, todėl atėjo laikas šią situaciją keisti, sudarant galimybę kūrėjams gauti bazines vadybos ir rinkodaros žinias. Būtent dėl to, gavę Lietuvos kultūros tarybos finansavimą, inicijuojame antreprenerystės mokymus, kuriuos organizuodami bendradarbiausime su VU Verslo mokykla“, – sako Lietuvos muzikos informacijos centro projektų vadovė Radvilė Buivydienė.

„Verslumas ir kūrybiškumas – kaip dvi to paties lapo pusės. Verslumas yra gebėjimas aktyviai ir analitiškai stebėti pasaulį, pamatyti jame naujas galimybes bei jas išnaudoti pagerinant gyvenimą sau ir kitiems, o kūrybiškumas - tai gebėjimas pažvelgti į pasaulį nauju kampu ir rasti naujų būdų spręsti problemas. Kūrėjams taip pat svarbu ugdyti verslumą, kaip ir verslininkams – kūrybiškumą. Labai džiaugiuosi VU VM partneryste su Lietuvos muzikos informacijos centru, kurios tikslas kaip tik ir yra užsiimti tokiu visapusišku ugdymu“, – teigia viena iš projekto organizatorių VU Verslo mokyklos partnerystės docentė Aistė Ptakauskė.

Mokymai muzikos kūrėjams, atlikėjams, renginių organizatoriams, studentams ir kitiems muzikos sektoriaus profesionalams vyks gegužės 2-3 dienomis Kompozitorių namuose Vilniuje (A. Mickevičiaus g. 29). Daugiau informacijos apie programą ir registraciją – jau netrukus.

LMIC inf.