Tarpkultūrinio world muzikos projekto „Solo & Indrė“ pristatymas Berlyne

  • 2017 m. lapkričio 22 d.

Gruodžio 7 d. Berlyno literatūros namuose (Literarische Colloquium Berlin) vyksiančio Lietuvos dienos renginio svečiai turės išskirtinę progą išgirsti lietuvės dainininkės bei kanklininkės Indrės Jurgelevičiūtės ir senegaliečio kora instrumento meistro Solo Cissokho projekto „Solo & Indrė“ koncertą. Tai vienintelis artimiausiu metu planuojamas projekto pasirodymas Vokietijoje.

Renginio programoje taip pat numatytas vieno žinomiausių pasaulyje lietuvių literatūros kūrinio, Antano Škėmos romano „Baltoji drobulė“ ištraukos skaitymas, kurį lydės Indrės ir kitos jos grupės „Merope“ nario Berto Coolso atliekama muzikinė improvizacija. Svečiams bus pristatytas ir į vokiečių kalbą išverstas bei tarptautinėje Leipcigo knygų mugėje susidomėjimo jau sulaukęs Undinės Radzevičiūtės romanas „Žuvys ir drakonai“.

Tarpkultūrinis world muzikos projektas „Solo & Indrė“ spontaniškai gimė įrašų studijoje Vilniuje 2015-ais metais ir akimirksniu virto pasaulyje labai gerai įvertintu debiutiniu albumu. Projektą itin entuziastingai sutiko ir palaikė didžiausias world muzikos žanrui skirtas žurnalas „Songlines“, ne tik išspausdinęs albumo recenziją bei išsamų projekto pristatymą, bet ir įtraukęs „Solo & Indrė“ pasirodymą į savo rengiamą festivalį „Songlines Encounters“ Londono prestižiniame muzikos ir meno centre „Kings Place“ šių metų birželį. Tai buvo projekto premjera Jungtinėje Karalystėje.

Anot „Solo & Indrė“ albumo recenzijų world muzikos  žurnaluose „Songlines“ ir „fROOTS“, gana netikėtas baltiškos ir Vakarų Afrikos tradicinės muzikos stilių lydinys yra paremtas autentiška muzikine komunikacija ir netampa dirbtiniu nesuderinamų dalykų kerginiu. Afrikietiškos koros ir lietuviškų kanklių stygų garsai susipina taip organiškai, kad sunku atskirti, kur baigiasi vieni ir prasideda kiti. Patys atlikėjai teigia, kad pati muzika pasirenka judėjimo kryptį, kai jiedu pradeda groti savo melodijas, lyg pokalbyje sujungdami jas į vieną muzikinę istoriją.

Šių metų spalį vyko „Solo & Indrė“ turas Belgijoje. Indrė Jurgelevičiūtė šiais metais taip pat aktyviai kūrė ir koncertavo su kitais tarptautiniais kolektyvais – su eksperimentinės world muzikos grupe „Merope“, 2018 m. pavasarį išleisiančia jau trečiąjį albumą, dalyvavo festivalyje „Art and Culture“ Kinijos sostinėje Pekine, o metų pradžioje pasirodė didžiausiame Indijos mieste Mumbajuje. Kitais metais naujus įrašus planuoja išleisti dar du muzikiniai kolektyvai, kuriuose dalyvauja Indrė – Belgijoje susibūręs senosios muzikos ansamblis „Ratas del Viejo Mundo“ ir improvizacinės ambient muzikos projektas „Book of Air“.

Projektą „Solo & Indrė“ inicijavo ir prodiusavo Lietuvoje įsikūrusi muzikos įrašų, atlikėjų vadybos ir koncertų rengimo kompanija „One Root Music“. Koncertas Berlyne rengiamas talkinant Lietuvos Respublikos kultūros atašė Vokietijoje Ritai Valiukonytei ir Lietuvos muzikos informacijos centrui. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

LMIC inf.


Indrė & Solo – Bitelė 
One Root Music