AHEAD 2017: elektroninės muzikos praktikos, sugrįžimai ir naujovės jau penktąjį kartą

  • 2017 m. rugsėjo 14 d.

Festivalio programa

Tarptautinis elektroninių muzikos praktikų festivalis AHEAD, kurį organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, jau penktą kartą kviečia susipažinti su tarptautiniais elektroninės muzikos projektais, dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse ir kartu diskutuoti bei suprasti su garsu ir elektronika susijusius reiškinius.

Jau trečius metus festivalis turi paantraštę Mutual Thinking („Abipusis mąstymas“), kuri atspindi jo misiją būti ne tik elektroninę muziką ir technologijas reprezentuojančiu renginiu, bet ir skirti daug dėmesio edukacijai, elektroninės muzikos kultūros supratimui ir su tuo susijusiems diskursams.

Penktasis AHEAD festivalis vyks spalio 1-6 dienomis, jame ketinama pristatyti naujausius projektus, tarp kurių menininkai, sugrįžtantys į festivalį su naujais savo darbais. Spalio 1 d. „Menų spaustuvėje“ vyks festivalio atidarymo renginys, kurio pradžia – pokalbis, skirtas apžvelgti festivalį retrospektyviai ir pristatyti būsimus renginius. Diskusijoje dalyvauja festivalio įkūrėjai Dominykas Digimas ir Edvardas Šumila bei ne kartą festivalyje pasirodęs, Nyderlanduose reziduojantis menininkas iš Ekvadoro Darien Brito. Po diskusijos vyks pirmasis festivalio koncertas, kuriame Darien Brito pristatys savo elektroninės muzikas darbą „Ngons“.

Spalio 2 d. festivalis persikels į profesionalaus meno namus House of Puglu, kur 19 val. pasirodys Lietuvoje reziduojantis garso menininkas iš Prancūzijos Nicolas Lafay. Spalio 3 d. prasidės elektroninių garso generatorių dirbtuvės, vyksiančios dvi dienas. Pirmoji diena bus skirta elektroninio muzikos instrumento, sudaryto iš keturių garso osciliatorių, kūrimui, o antroji jo pabaigimui ir improvizacijai. Kūrybines dirbtuves ves Mikalojus Smulskis ir Nicolas Lafay. Jose nemokamai dalyvauti galės visi užsiregistravusieji elektroniniu paštu mikalojussmulskis@gmail.com (registracija būtina, vietų skaičius ribotas).

Spalio 3 d. vakare pasirodys Elektroninės muzikos trio (Martynas Bialobžeskis, Jonas Jurkūnas, Andrius Šiurys), kurio gyvai atliekamose kompozicijose dera pulsuojanti ritmika ir metamorfiška, įtraukianti drone muzikos atmosfera. Trio susibūrė palyginti nesenai – tai antras oficialus šios elektroninės muzikos kūrėjų komandos pasirodymas.

Spalio 4 d. menininkai iš Lietuvos Mikalojus Smulskis ir Simonas Nekrošius pasirodys koncerte, kurį pavadino „Centrifuga. Nusiklausymas“. Koncerte menininkai skyriumi pristatys savo darbus. Simono Nekrošiaus projekto pavadinimas – Nesting Boxes (liet. „inkilai“), tai motorizuotos garso skulptūros. Garsas išgaunamas propeleriui kliudant stygas, apsisukimų dažnis reguliuojamas valdikliu, atitinkamai keičiamas garso stipris ir virpesių bangos. Garsui sustiprinti ir rezonuoti skirtos objektų akustinės dėžės ir spyruoklės. Garsas balansuoja tarp kintančio ritmo ir visa apimančio triukšmo. Mikalojus Smulskis pristatys projektą, kurį pavadino „Banga. Garso Banga. Fundamentali, sintetinė Banga“, kuriame garsą pateikia kaip skaičių ir loginį žaidimą, tai atskleidžia grodamas  analoginiais primityviais garso generatoriais ir vaikiškais žaislais.

Spalio 5 d. menininkų tandemas iš Danijos ir Kanados – Stefan Maier ir Ragnhild May pristatys projektą savadarbiams moduliniams vargonams – Music for Organs, o spalio 6 d. į festivalį sugrįžta Mančesteryje, Jungtinėje Karalystėje dirbanti menininkė Vitalija Glovackytė ir Michael Cutting, kurių bendras projektas KINDER MECCANO pasirodys su kitais garso menininkais iš Jungtinės Karalystės ir Vokietijos – Joe Snape ir duetu, pasivadinusiu Laurie & Suze.

Festivalio uždarymo renginys vyks bare „Peronas“, kur pasirodys elektroakustinės muzikos grupė „Delasferos“ ir elektroninės muzikos projektas „(Auren)“.

Kasmet festivalis stengiasi atskleisti ir plačiau pažiūrėti į vis kitą muzikos ir sintezės technologijų aspektą, festivalyje dėmesys buvo skiriamas elektroakustinėms kompozicijoms, vaizdo ir garso praktikoms, analoginėms muzikos kūrimo galimybėms ir „pasidaryk pats“ (angl. ‘do it yourself’) estetikai. Šiemet festivalio dalyviai kviečiami susipažinti su modulinio sintezavimo projektais ir analoginių garso generatorių gamyba. Taip pat tradiciškai prieš daugelį renginių vyks įžanginiai pokalbiai, kuriuose menininkai supažindins su savo darbu, o festivalio lankytojai kviečiami kartu diskutuosi apie skirtingus elektroninės muzikos aspektus.

Įėjimas į renginius laisvas. Nemokamos idėjos, nemokamos žinios, nemokami pokalbiai, nemokamos pažintys ir susitikimai.

Festivalį organizuoja: Lietuvos kompozitorių sąjunga
Partneriai: Menų spaustuvė, House of Puglu, SHCH/ŠČ gallery, Peronas, Lietuvos muzikos informacijos centras.
Remėjai: Lietuvos kultūros taryba, Evita, Reformatai Park Hotel, Caffeine Roasters.

AHEAD
info@aheadfestival.lt
Festivalį kuruoja: Edvardas Šumila (8 698 26978) ir Dominykas Digimas (8 690 15802).

Daugiau apie festivalį:
www.aheadfestival.lt
facebook.com/ahead.festival