Naujausio „Note Lithuania“ CD reiktų klausytis taip, kaip žiūrima į dangumi plaukiančius debesis

  • 2017 m. birželio 13 d.

Austė Nakienė

Lietuvos muzikos informacijos centras tęsia šalies muzikinę kultūrą pristatančių leidinių seriją. Centras vėl parengė ir išleido rinktinę „Note Lithuania: Folk / World“, skirtą supažindinti su autentiškai atliekamu ir įvairiai interpretuojamu lietuvių folkloru visus besidominčius:  koncertų ir festivalių organizatorius, radijo laidų vedėjus, muzikos leidėjus ir kt. Lietuvos akademinę muziką, džiazą, folklorą pristatančios rinktinės paprastai būna šiek tiek panašios viena į kitą, jose rasime tų pačių vardų, tačiau pastebėsime ir jaunų, dar nežinomų  atlikėjų. Aktyviausių, kūrybingiausių pristatymas ir yra šių informacinių leidinių tikslas: neįkyriai kartojant žinomus vardus, kartais nustebinant debiutantais, siekiama sudominti lietuviška muzika kuo daugiau klausytojų.

Rinktinę „Note Lithuania: Folk / World, 2017“ sudarė projekto kuratorė Rimantė Sodeikienė ir žinomas šiuolaikinio folkloro kūrėjas bei atlikėjas Algirdas Klova. Pastaraisiais metais jis aktyviai reiškėsi dainuojamosios poezijos ir folkloro festivaliuose, surengė bendraminčių koncertą „Muzika iš šaknų“ (2016) ir solinį koncertą „Versmės tėkmė“ (2017). Sudarytojų skoniu tikrai galima pasitikėti, tad verta rasti laiko ir pasiklausyti naujos kompaktinės plokštelės, įsitikinti, kad Lietuvoje išties gražiai dera tradicija ir modernybė: senosios kultūros dar visai neužgožė šiuolaikinė, kompiuterinė, sėdėdami biuruose, daugelis pasiilgstame žalumos, ramybės ir mūsų poezijai bei muzikai būdingos lyrikos.

Kompaktinė plokštelė prasideda dviem ramiomis, žiemiškomis kompozicijomis, pavadintomis „Leliumoj“, kuriose skamba senosios Advento-Kalėdų dainos. Pirmoji  atliekama Veronikos Povilionienės ir džiazo pianisto Dainiaus Pulausko, antroji –  kito dueto: dainininkės ir kanklininkės Indrės Jurgelevičiūtės ir koros virtuozo iš Senegalo Solo Cissokho. Tęsiamais  pritarimais, lėtai kintančia harmonija pasižymi ir po jų skambantys kūriniai: subtiliomis folkloro aranžuotėmis išsiskiriančios grupės „Vilko pupos“ atliekama sutartinė ir burdoninius pritarimus ypač mėgstančio Sauliaus Petreikio aranžuota daina, kurią jis atlieka su dainininke Rasa Serra. Daina tarsi nusklendžia, nubanguoja virš kalvoto Lietuvos kraštovaizdžio. 

Po šių lėtesnių, lietuvių būdui artimų kompozicijų pasigirsta ir gyvesnės bei šmaikštesnės, kaip Agotos ir Dorotės Zdanavičiūtės „Anoj pusėj lauko“ ir grupės „Kamanių šilelis“ „Sudijo“. Tada vėl liūliuoja atpažįstamais lietuvių folkloro ženklais tapę minimalistiniai ritmo pasikartojamai ir užburiantys sutartinių refrenai: dobiliutėli, dobile, čiūtela, čiūta lylia. Trejinę sutartinę šįkart atlieka sutartinių giedotojų grupė „Ūtara“. O savaip interpretuotos, iš daugelio balsų supintos sutartinės pavyzdys – Artūro Noviko kompozicija „Aplink žilvitėlį, dobile“.

Rinktinėje galime pasiklausyti ne tik įvairiausių liaudies dainų, sutartinių aranžuočių, bet ir autentiško folkloro pavyzdžių: tradicinių muzikantų Stasio Mickaus (lūpine armonikėle)  ir Jono Lechovicko (cimbolais) atliekamų polkų. Taip pat ir tradicinio vyrų dainavimo – tvirtais balsais karines-istorines dainas atliekančios grupės „Ugniavijas“. Po šio kiek energingesnio intarpo ir vėl grįžta rami būsena, kanklėmis improvizuojančios Žemynos Trinkūnaitės muzikavimas skamba kaip lopšinė. 

Pasak dainininkės Veronikos Povilionienės, „tikrai gražios dainos visuomet būna liūdnos“. Vieną iš tokių dainų – „Vaikščiojo mergytė“ jautriai dainuoja jaunimo ansamblis „Ritingo“. O rinktinės pabaigoje suskamba liūdesį ir džiaugsmą, archajišką  ir šiuolaikišką skambesį derinanti kompozicija, kurią drauge sukūrė folkloro ansamblis „Vydraga“ (pučiantis skudučius) ir  elektroninę muziką kurianti grupė „Happyendless“. Klausantis čia aptariamos kompaktinės plokštelės, kyla mintis, kad ji gali būti skirta muzikos terapijai. Dauguma joje skambančių kūrinių meditaciniai, jų klausytis reiktų taip, kaip žiūrima į dangumi plaukiančius debesis ar besileidžiančią saulę. Šiuolaikinis folkloras nėra pasilinksminimų ar šokių muzika, tai labiau lietuvių svajos. Matyt, būtent tokios muzikos šiais laikais gyvenantiems žmonėms trūksta, tokių būsenų pasiilgstama.

„Note Lithuania: Folk / World, 2017“ leidybą parėmė Lietuvos kultūros taryba. Ryškų jos viršelį sukūrė dizaineris Jurgis Griškevičius, panaudojęs lininiams audiniams būdingą raštą. Rinktinė jau pasiekė svarbią ir įvairią auditoriją MIDEM mugėje, vykusioje Kanuose, ten ji buvo gražus lietuviškas ženklas, skirtas iš viso pasaulio susirinkusiems mugės dalyviams.