Arvydas Malcys ir jo muzikos pasaulis

  • 2017 m. vasario 21 d.

2017-ieji kompozitoriui Arvydui Malciui prasideda intensyviai – šie metai bus pažymėti ne tik solidžia sukaktimi, bet ir autoriniais koncertais, naujų kūrinių premjeromis ir, be kita ko, Maskvoje išleista monografija, dedikuota išskirtinai jo kūrybai.

Vasario 24 d., penktadienį,19 val., Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks pirmasis autoriaus 60-mečio progai skirtas koncertas „Arvydas Malcys ir jo muzikos pasaulis“. Į programą buvo atrinkti ryškiausi kompozitoriaus kūriniai styginių orkestrui: tai ir „Perskelta tyla“, ir „Vilties aitvaras“, ir Koncertas klarnetui – visi ne kartą skambėję ir tapę lengvai atpažįstama kūrėjo savastimi. Savo sėkmingiausius kūrinius A. Malcys visada mėgo pritaikyti kitoms instrumentų sudėtims, tad ir šį vakarą nuskambės premjerinės „Sniegynų hiacinto“, „Bolero“ versijos kameriniam orkestrui (pastaruoju opusu tapo atskira „Ekscentriško bolero“ simfoniniam orkestui dalis). Koncerto atlikėjams – Šv. Kristoforo orkestui ir solistams – diriguos Donatas Katkus, o literatūrinę vakaro dalį sustyguos muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Pasak muzikologės Beatos Baublinskienės, autorius kalba atvirai ir suprantamai, ignoruodamas neaiškias, iškreiptas meninių žaidimų taisykles. Kompozitorius nenori muzikos paversti matematika ar gramatika, jis stengiasi, kad muzika kalbėtų apie svarbiausius dalykus: žmogiškąsias aistras, kovas, pakilimus ir nuosmukius, meilę, mirtį ir draugystę, vienatvę, laikinumą ir amžinybę. „Klausytojas mano muzikoje turi jausti tam tikrą kultūrinę terpę, kultūrinį lauką, suvokti muzikinių ženklų, akcentų bendrumus. Jie neturėtų jo įpareigoti ir gluminti, kad kažko nežino, nesuprato, ar apsimesti – jei nesuprantu, tai turbūt ir bus menas...“

Svarbiu įvykiu Arvydui Malciui tapo ir pagaliau pasirodžiusi jo kūrybai skirta armėnų kompozitoriaus ir muzikologo Michailo Kokžajevo parašyta monografija. Autorius, 2007 metais Jerevane išgirdęs Malcio opusus orkestrui, susižavėjimą jais pavertė per 300 puslapių apimties knyga. Rusijos kompozitorių sąjungos leidyklos „Kompozitor“ išleistas spaudinys „Десять творческих ступеней Арвидаса Мальциса“ („Dešimt Arvydo Malcio kūrybos pakopų“) yra klasikinės muzikologinės studijos pavyzdys, skaitytojo dėmesį fokusuojantis į dešimties kūrinių analizę. Nuo smulkiųjų žanrų palaipsniui kopiant vis aukštyn, iki orkestrinės sudėties opusų, tyrinėtojas pristato platų Malcio kūrybinių metodų spektrą ir gilinasi į vidinius jo muzikos naratyvus. Tekstus iliustruoja ne tik lietuvių kompozitoriaus fotografijos, partitūrų pavyzdžiai, bet ir dvi kompaktinės plokštelės su aptariamaisias kūriniais.

Knygos autorius rašo: „su kuo gi iš didžiųjų avangardistų galima būtų palyginti šį meninį kūrinio [„Pasilydęs dykumoje“ fleitai solo] modelį ir kartu jį sugalvojusio autoriaus mąstymo tipologiją? Na, greičiausiai, iš dalies kažką panašaus galima aptikti Cage’o kūryboje arba urbanistiniuose Satie muzikiniuose paveiksluose. Tačiau knygos autoriui atrodo, kad Arvydo Malcio paradoksams nėra analogų XX amžiaus muzikoje. Lengviau jų atrasti kitose meno šakose, pavyzdžiui, siurrealistinėse Dali drobėse, Paradžanovo koliažuose, literatūrinėse Kafkos fantazijose...“


KONCERTO PROGRAMA
Perskelta tyla
 styginių orkestrui
Koncertas klarnetui ir kameriniam orkestrui
Sniegynų hiacintas
 (versijos kameriniam orkestrui premjera)
Vilties aitvaras styginių orkestrui
Koncertas smuikui, altui ir styginių orkestrui
Bolero
 kameriniam orkestui (premjera, 2017)

ATLIKĖJAI
Hartmut Rohde
(altas, Vokietija)
Bogdana Pivnenko (smuikas, Ukraina)
Vytautas  Giedraitis (klarnetas)
Šv. Kristoforo kamerinis orkestras – meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus

LMIC inf.