Netekome profesoriaus Algirdo Jono Ambrazo

  • 2016 m. liepos 21 d.

Netekome profesoriaus Algirdo Jono Ambrazo.jpg
Su giliu liūdesiu ir užuojauta pranešame, kad 2016 m. liepos 20 d., eidamas 83-iuosius metus, staiga mirė muzikologas, profesorius, habilituotas daktaras, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Algirdas Jonas Ambrazas.

Muzikologo nuveiktų darbų sąrašas itin gausus: išleido 12 knygų, paskelbė daugiau kaip 200 straipsnių Lietuvos periodiniuose ir mokslo leidiniuose, Lietuvos, Rusijos, Suomijos enciklopedijose, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos muzikos leidiniuose, skaitė mokslinius pranešimus tarptautinėse konferencijose Švedijoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltijos šalyse. Buvo Lietuvos radijo ir televizijos komiteto bei Lietuvos valstybinės filharmonijos muzikos redaktorius, Lietuvos kompozitorių sąjungos Muzikologų sekcijos pirmininkas, Lietuvos konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) Muzikos teorijos katedros vedėjas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikologijos instituto mokslinis vadovas, Muzikos enciklopedijos vyriausiasis redaktorius, daugybės redakcinių kolegijų, komisijų, tarybų ir senatų narys ir pirmininkas. Šalia kitų apdovanojimų, jo nuveikti darbai įvertinti Lietuvos valstybine premija (1979 m.), Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi (2007 m.), Vyriausybės kultūros ir meno premija (2008 m.).

Greta bendrųjų muzikos teorijos ir XX a. Lietuvos muzikos istorijos klausimų, Algirdas Jonas Ambrazas itin daug dėmesio skyrė mūsų klasikų Juozo Gruodžio ir Juliaus Juzeliūno kūrybai, nenuilsdamas skleidė apie ją žinią tiek moksliniais darbais, knygomis ir straipsniais, tiek gyvu žodžiu bei kitomis iniciatyvomis. Nacionalinė kultūros ir meno premija 2015 m. jam suteikta už monumentalią monografiją „Julius Juzeliūnas. Gyvenimo ir veiklos panorama. Kūrybos įžvalgos“, ir jo pastangomis šiuos, 2016-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Juliaus Juzeliūno metais.

Atsisveikinti su profesoriumi bus galima liepos 22 d. nuo 14 val. iki 20 val., liepos 23 d. nuo 10 val., Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (Gedimino pr. 42, Vilnius), J. Karoso salėje.

Urna išnešama šeštadienį, 14 val. Laidojimas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje.

LMIC inf.