Sudegė didelė dalis LMIC garso įrašų archyvo

  • 2016 m. sausio 15 d.

2016 m. sausio 14 d. ryte Lietuvos kompozitorių namuose, kuriuose įsikūręs ir Lietuvos muzikos informacijos centras, kilo gaisras. Jo metu visiškai sudegė aparatinės patalpa, kurioje buvo laikomos 1960–2015 metais darytų Lietuvos kompozitorių muzikos įrašų skaitmeninės kopijos: iš viso 994 kompaktiniai diskai ir daugiau kaip 60 kitų laikmenų. Nors konkreti žala vis dar vertinama, tačiau preliminariai galima teigti, kad Lietuvos muzikos informacijos centro archyvas prarado apie 4500 kūrinių įrašų kopijų, kurios buvo fiksuotos skaitmeninėse CD-R laikmenose. 

Nors Lietuvos muzikos informacijos centro garso įrašų archyvui suduotas stiprus smūgis – spėta padaryti tik 62 CD-R kopijas iš 994 garso laikmenų, kurios buvo perrašinėjamos ne vienerius metus – nacionalinės muzikos kultūros aspektu žala nėra radikali ir neatitaisoma. Minėtose 994 garso laikmenose buvo saugomi skaitmeninti Vilniaus plokštelių studijos ir Lietuvos kompozitorių sąjungos įrašų studijos magnetinėse juostose fiksuoti garso įrašai, taip pat kaupiamos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos darytų garso įrašų kopijos arba asmeniniuose kompozitorių archyvuose saugomų garso įrašų dublikatai. Tik labai nedidelę sudegusio archyvo dalį sudarė vienetinė, kita forma greičiausiai nebeegzistuojanti medžiaga.

Lietuvos kompozitorių namų pastate saugomas magnetinių juostų (apie 700 vnt.) ir popierinių rankraščių archyvai (apie 6000 vnt.) nenukentėjo. Nuo 2000 metų kaupiamos Lietuvos kompozitorių muzikos kompiuterinės garso įrašų bylos (daugiau kaip 1700 vnt.) taip pat išliko.

Lietuvos muzikos informacijos centras, kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga dėkoja visiems, pranešusiems apie gaisrą Vilniaus priešgaisrinio gelbėjimo tarnybai ir visiems, reiškusiems moralinį palaikymą bei siūliusiems pagalbą.

Lietuvos muzikos informacijos centras