Gidonas Kremeris ir Kremerata Baltica atliks naujausią Ramintos Šerkšnytės kūrinį Kronbergo festivalyje

  • 2021 m. rugsėjo 28 d.

Rugsėjo 30 d. Vokietijos mieste Kronberge, Kronbergo Akademijos festivalyje „Frau macht Musik“ nuskambės naujausio Ramintos Šerkšnytės kūrinio „..this too shall pass...” („..ir tai praeis...“) smuikui, violončelei, vibrafonui ir styginių orkestrui premjera. Kūrinį atliks maestro Gidonas Kremeris, violončelininkė Erica Piccotti, vibrafoninikas Andrejus Puškariovas ir orkestras „Kremerata Baltica“. Kūrinį užsakė Kronbergo Akademija.

Savo kūrinį kompozitorė pristato taip:

„Ir tai praeis“ – viena labiausiai mane jaudinančių citatų. Ji ir guodžianti, ir liūdinanti. Viskas laikina: jaunystė, grožis, skaudūs ir džiugūs momentai... Kita vertus, mintys apie laikinumą skatina atsigręžti į amžinuosius dalykus, taip pat įvertinti, iki galo pajausti ir išgyventi kiekvieną mūsų gyvenimo momentą, suvokiant, kaip greitai jis praeis.

Šiame kūrinyje siekiau įkūnyti skirtingus laiko aspektus. Vibrafono partija – tarsi pastovi ir nepermaldaujama laiko tėkmė, „dangiškoji“ violončelė – lėtas ir amžinasis laikas, smuiko solo – trumpas, greitai prabėgantis žmogiškasis laikas, orkestras – laiko tėkmės galia.“

Tai jau trečias kompozitorės kūrinys styginių orkestrui. Du pirmieji kompozitorės kūriniai styginių orkestrui – „De profundis“ (1998) ir „Vasarvidžio giesmė“ (2009) yra išleisti „Deutsche Grammophone“ kompozitorės autorinėje plokštelėje ir tapo vieni dažniausiai atliekamų lietuviškų kūrinių pasaulyje. Šių metų rugsėjo 23 ir 24 d. „Vasarvidžio giesmė“ atlikta St. Galeno orkestro (dirigentas Arvo Volmer) sezono atidarymo koncerte. Lapkričio 26 d. ši kompozicija nuskambės Vienos Musikverein Auksinėje salėje, kurią atliks Vienos radijo simfoninis orkestras ir dirigentas Markus Poschner. „De profundis“ rugpjūčio 26 d. buvo atliktas Švedijos radijo simfoninio orkestro, dirigavo Antonas Holmeris. Lietuvos klausytojai šį kūrinį gales išgirsti rugsėjo 30 d. Kaune, kur jį atliks Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus) ir Šeiko šokio teatras projekte „Esamasis laikas“.

LMIC inf.