Algirdo Klovos autorinis vakaras

  • 2018 m. spalio 29 d.

rdan9168.jpg
Lapkričio 3 d. (šeštadienį) 18 val. Kompozitorių namuose Vilniuje rengiamas vakaras kompozitoriaus Algirdo Klovos sukakties proga. A. Klova ne tik žinomas kamerinių, simfoninių kūrinių, dainų autorius, bet ir puikiai pažįstamas kitų žanrų gerbėjams – griežia smuiku su savo kapela „Vydraga“, ištikimai dalyvauja country muzikos festivaliuose, ne kartą pripažintas geriausiu country instrumentininku Lietuvoje. O kur dar skoningos jo popmuzikos dainos, pavyzdžiui, „Vakar vakare“, „Aš noriu Kalėdų“ ir kt., kurių vis norisi pasiklausyti kaip atgaivos prie rusenančio židinio.

Jaukiai pabūti kviečiami ir šio vakaro svečiai, kuriuos kompozitorius pasitinka savo ryškiausiais kamerinės kūrybos puslapiais – tai tarptautiniam talentingų muzikantų trio „Agora“ skirti kūriniai „Ferihymnia“, „Saulės triptikas“, pianisto Arūno Šlausto interpretuojami „Spalva“, „Kita spalva“, populiarioji „Kaimo smuikininko melodija“, prigijusi Nacionalinės premijos laureato Čiurlionio kvarteto repertuare, ir nuotaikinga, gili, kupina emocijų vokalinė kūryba Liudviko Jakimavičiaus, Liutauro Degėsio, Vlado Braziūno tekstams – ciklai „Keltininkas“, „Ryto vandens spalva“, „Lino laimė“, dainos vaikams.

Vokalinius kūrinius atliks ištikimieji A. Klovos kūrybiniai bendražygiai, žinomi atlikėjai: dainininkės Gintarė Skėrytė, Vilma Kurpytė, gitaristas Algimantas Pauliukevičius, operos solistė Vilija Kuprevičienė ir pianistė Aleksandra Žvirblytė, jaunoji „Liepaičių“ choristė Šarūnė Petkevičiūtė, pianistas Vilius Grušnius. Vakaro finalą papuoš dainos, atliekamos choro „Ave vita“, vadovaujamo Kastyčio Bariso. Koncertą komentuoja ir autorių kalbina muzikologė Laimutė Ligeikaitė. Ji yra rašiusi, jog A. Klovos kūriniai bene ryškiausiai byloja apie tai, jog akademinė muzika nei nuobodi, nei sausa, juo labiau kad ji visuomet „paspalvinama“ folkloro atgarsiais ir šviesia lyrika. Artimas autoriui minimalizmas čia santūrus ir lietuviškų šaknų, o kaip svarbiausias elementas visuomet girdisi melodija. „Aš esu melodistas, noriu rašyti tiesiog gražią muziką“, – prisipažįsta A. Klova.

LMIC inf.