Vilniaus knygų mugėje Lietuvos kompozitorių pristatinėti nebereikia

  • 2019 m. vasario 12 d.

Po 20 metų Vilniaus knygų mugės pristatinėti nebereikia – toks šiemet yra intensyvaus kultūros forumo šūkis. Jį pritaikyti galima ir Lietuvos kompozitoriams, kurie atpažįstami Vilniaus knygų mugės kontekste, kadangi jų kūrybos ir leidinių pristatymus Lietuvos muzikos informacijos centras čia rengia jau 15 metų. Šiemet vasario 21–24 d. Lietuvos muzikos informacijos centras kartu su Lietuvos kompozitorių sąjunga rengia du stendus ir gausią renginių bei susitikimų programą.

Antrus metus iš eilės mūsų stendą galėsite rasti Muzikos salės šurmulyje, o po metų pertraukos įsiliesime ir į 5-osios salės srautus (prie Rašytojų kampo). Lietuvos kompozitorių stenduose galėsite įsigyti pačius naujausius muzikos albumus, natų leidinius, retas knygas, o anksčiau išleistiems leidiniams taikysime specialias nuolaidas.

Vilniaus knygų mugės ir Muzikos salės programose šiemet pristatysime net kelis skirtingus renginius, į kuriuos specialiai atvyksta užsienyje gyvenantys ir kuriantys kompozitoriai Vitalija Glovackytė ir Andrius Arutiunianas, pasirodymą rengia šiuolaikinės muzikos ansamblis „Synaesthesis“, diskusijai ruošiasi kino muzikos kūrėjai Faustas Latėnas ir Domas Strupinskas. Pokalbius moderuos Gerūta Griniūtė, Karolis Vyšniauskas ir Ramūnas Zilnys.

Lietuvos kompozitorių stendus ir renginius finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Asociacija LATGA.


VASARIO 21 D., KETVIRTADIENIS

15:00–18:00, Muzikos salė, stendas Nr. 1.40
Susitikimas: Moksleivių muzikos kūrinių konkursas „Mano nata“

Kodėl svarbu bandyti kurti muziką? Kuo ypatingas muzikos kūrimas? Ką reiškia būti kompozitoriumi? Kodėl verta dalyvauti moksleivių muzikos kūrinių konkurse „Mano nata“? – į šiuos ir visus kitus kilusius klausimus atsakys kompozitorius, prof. dr. Ričardas Kabelis, Nacionalinio moksleivių muzikos kūrinių konkurso „Mano nata“ sumanytojas ir žiuri pirmininkas. Pašnekovų laukia prizai ir siurprizai.

16:00, 5-oji salė, Rašytojų kampas
Diskusija: „Kodėl aš toks: muzikos kūryba vaikams“

„Norisi, kad dvidešimt pirmojo amžiaus kūrėjai rašytų dainas dvidešimt pirmojo amžiaus jaunimui“, – teigia Gintarė Skerytė, savo karjeroje derinanti mažiausiai dvi veiklos trajektorijas – vokalo atlikimo meną ir edukaciją. Pastaraisiais metais į vaikų teritoriją ji „už rankos“ įvedė 12 skirtingų kartų ir stilių Lietuvos kompozitorių. Šioje diskusijoje dalyvaus Laimis Vilkončius, be hito „Senos mašinėlės“, sukūręs ne vieną dešimtį šaunių dainų vaikams. Prie jų prisijungs jaunasis mokytojas Kasparas Kerbedis – aktyviai mokantis vaikus, nuolat ieškantis santykio su jais ir žadinantis smalsumą lietuviškai dainai.

Dalyvauja: Gintarė Skerytė, Laimis Vilkončius, Kasparas Kerbedis
Moderatorė – Gerūta Griniūtė

VASARIO 22 D., PENKTADIENIS

15:00, Didžioji Muzikos salės scena
Koncertas: Šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ debiutinio albumo „Another Point of View“ pristatymo koncertas

Ryškiausia ir naujosios kompozitorių muzikos atlikimui labiausiai angažuota Lietuvos atlikėjų grupe vadinamas ansamblis „Synaesthesis“ atlieka nemažai amerikietiškojo postminimalizmo, tačiau debiutiniame jų albume „Another Point of View“ skamba tik lietuvių autorių kūriniai. Albumo pristatymo koncerte bus galimybė išgirsti abi ansamblio puses. Koncerto programoje – Dominyko Digimo ir Michaelo Gordono kūriniai. Po pasirodymo kviečiame susitikti su atlikėjais mūsų Muzikos salės stende Nr. 1.40

19:00, Konferencijų salė 1.3
Diskusija: „Jaunieji Lietuvos muzikos kūrėjai užsienyje: toli, bet vis arčiau?“

Kuo menininkų migracija skiriasi nuo emigracijos, ką ji suteikia ir ko dėl jos netenkama, kaip kinta (e)migruojančių menininkų požiūris, ar emigracijoje lietuviška tapatybė tik stiprėja ar, priešingai, nyksta, o galbūt kultūros terpėje tapatybės klausimas iš viso neaktualus, nes čia būriuojamasi ne pagal tautybes ir pilietybes, bet pagal idėjas, praktikas ar pažiūras? – tokios krypties klausimus diskusijoje plėtos Karolis Vyšniauskas, panašiomis temomis diskutavęs su įvairiais pašnekovais šiuolaikinių medijų agentūros „Nanook“ rengiamose tinklalaidėse „Nyla“. Jis kalbins du jaunosios kartos Lietuvos kompozitorius Vitaliją Glovackytę ir Andrių Arutiunianą, kurie beveik dešimtmetį gyvena ir kuria užsienyje. Prie jų prisijungs šiuolaikinio meno kuratorė Monika Lipšic, kelis metus plėtojanti internetinę videoplatformą „The Deep Splash“, kurioje pristatomi pokalbiai su emigravusiais lietuvių kūrėjais, permąstančiais tapatybės, lietuviškumo, nacionalizmo, išeivijos, (e)migracijos sąvokas.

Dalyvauja: Vitalija Glovackytė, Andrius Arutiunianas, Monika Lipšic
Moderatorius – Karolis Vyšniauskas

VASARIO 23 D., ŠEŠTADIENIS

10:00-14:00, Muzikos salė, stendas Nr. 1.40
Susitikimas: Druskininkų menininkų rezidencija

Garso menininkės, kompozitorės ir improvizatorės Gailės Gricūtės kuruojama „DAR rezidencija“ kviečia kurti ir tyrinėti muziką bei garso meną akademiniame, eksperimentiniame ir tarpdisciplininiame kontekste. Menininkams suteikiama galimybė gyventi ir kurti Druskininkuose, įsitraukiant į vietinę kultūrinę terpę, įgyvendinant ir pristatant projektus viešose erdvėse. Siekiant integruotis į platesnį Lietuvos kultūrinį ir socialinį gyvenimą, dalis rezidentų darbų pristatomi ir Vilniuje.

14:00-18:00, Muzikos salė, stendas Nr. 1.40
Susitikimas: Šiuolaikinės muzikos festivalis „Druskomanija“

Stende lankytojų lauks šiuolaikinės muzikos festivalio „Druskomanija“ komanda, kuri šiemet ruošia kaip niekada intensyvią eksperimentinės muzikos konsistenciją: nuo šiuolaikinių kompozicijų, džiazo improvizacijų ir elektroninės muzikos garsynų iki triukšmo seansų ir grafinių partitūrų skaitymų. Būtent pastarąją veiklą festivalis kviečia patirti ir Muzikos salėje. Paprasta ir smagia veikla „Druskomanija“ parodys, kad visi gali tapti kompozitoriais – festivalio komanda kvies nupiešti grafinę partitūrą, kurią čia pat atliks profesionalūs muzikantai. Nepraleiskite progos išbandyti savo kūrybiškumą ir išgirsti savo muziką, atliekamą mugės lankytojų apsuptyje. 

18:00-21:00, Muzikos salė, stendas Nr. 1.40
Susitikimas: Garso meno festivalis „Jauna muzika“

„Jauna Muzika“ – vienas seniausių muzikos festivalių Lietuvoje, įkurtas 1992 m. Tuomet jis siekė pristatyti šiuolaikinę klasikinę muziką ir akademinę elektro-akustinę kūrybą. Kintant muzikos sampratoms, keitėsi ir pats festivalis, kuris šiemet skatins rizikingus bendradarbiavimus tarp autorių, trins ribas tarp kompozitoriaus ir atlikėjo skirties, stimuliuos „vestibuliarinį-vidinės ausies“ jautrumą per muziką, garso meną, koncertus, performatyvias paskaitas bei kitus renginius. Festivalio kuratoriai Arturas Bumšteinas ir Monika Lipšic lauks lankytojų stende, kur plačiau papasakos apie planuojamą festivalį ir jį inspiruojančias idėjas ir atradimus.

VASARIO 24 D., SEKMADIENIS

13:30, Muzikos salės pokalbių scena
Pokalbis „Lietuvos kino muzika – kūrybos paslaptys iš pirmų lūpų“

Pagrindiniai pokalbio pašnekovai – skirtingų kartų ir stilių kūrėjai, abu keliantys koją į tą pačią teritoriją – kino muziką. Faustas Latėnas sukūrė muziką dešimtims įvairių žanrų filmų, tarp kurių ir kultinis „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (1990 m., rež. Raimundas Banionis). Įsimintiniausia pastarojo filmo daina „Dar ne vakaras“ tapo ir vizitine pirmojo jos atlikėjo Povilo Meškėlos kortele. Nors Domas Strupinskas savęs kompozitoriumi neįvardytų, jo kuriama kino muzika iš karto sugauna dėmesį. Už muziką filmui „Lošėjas“ (2013 m., rež. Ignas Jonynas) autorius pelnė Sidabrinės gervės apdovanojimą (kartu su Pauliumi Kilbausku). Abu kūrėjai pasakos apie kūrybinį procesą, bendradarbiavimą su režisieriumi ir kitais kūrybinės komandos nariais, dalinsis paveikios muzikos kūrimo receptais. Diskusija inicijuota aktyvaus lietuviško kino muzikos kūrėjo Eduardo Balsio 100-ųjų gimimo metinių kontekste.

Dalyvauja: Faustas Latėnas ir Domas Strupinskas
Moderatorius – Ramūnas Zilnys


Mūsų renginiai Facebook
Bilietai į Vilniaus knygų mugę 2019