Onutės Narbutaitės „Heliografijos“

  • 2018 m. lapkričio 6 d.

2018 m. lapkričio 7 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje Lietuvos kompozitorių sąjunga rengia gurmanišką kamerinės muzikos koncertą „Heliografijos“. Vienos labiausiai pripažintų Lietuvos kompozitorių, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės Onutės Narbutaitės kūrinius atliks išskirtinio talento Lietuvos atlikėjai ir specialiai šia proga iš Prancūzijos atvykstanti įžymybė – altininkas Garthas Knoxas bei jo suburtas trio.


Onutė Narbutaitė – pasaulinį pripažinimą pelniusi Lietuvos kompozitorė. Jos kūriniai nuolat skamba festivaliuose bei koncertuose Europoje, JAV, Kanadoje, atliekami įvairių šalių orkestrų bei ansamblių. Autoriniai koncertai per praėjusius penkerius metus surengti Lietuvoje, Londone, Vienoje, Grace. Jos kūriniai įrašyti keliasdešimtyje kompaktinių plokštelių, tarp kurių yra aštuoni autoriniai albumai (keturi iš jų išleisti „Finlandia Records“, du – „Naxos“ įrašų kompanijų).

Kruopščiai sukomponuota, intelektuali ir itin paveiki O. Narbutaitės muzika nepalieka abejingų, todėl jos kūrybos koncertai, kurie Lietuvoje rengiami gana retai, yra ypatingas įvykis šiuolaikinės profesionaliosios muzikos gurmanams.

Vokiečių kritikas Albrechtas Thiemannas yra rašęs: „Įtraukiantis poveikis, kylantis iš Onutės Narbutaitės kūrinių, susijęs su retai pasitaikančiu, paradoksaliu vidiniu balansu: jie skamba paprastai ir kartu sudėtingai, asmeniškai ir universaliai, meditatyviai ir analitiškai“.

Šie teiginiai geriausiai apibūdina koncerto „Heliografijos“ programos dvasią. Vakaro metu skambės naujausi O. Narbutaitės kūriniai: „Labirintas“ (2017, premjera Lietuvoje), „Tuštumoje“ (2016) ir „Heliography“ (2015, premjera Lietuvoje).

„Koncerto programos visuma gali būti suvokiama kaip vientisas trijų epizodų vyksmas. Tie kūriniai atsirado skirtingomis aplinkybėmis ir nėra ciklas įprasta šio žodžio prasme, tačiau visi jie kilo iš to paties apmąstymų ir būsenų lauko, žyminčio dabartinį mano laiką. Trys opusai yra tarsi trys vieno trikampio kraštinės, susijungiančios bendrais taškais ir iš skirtingų pusių apribojančios vieną bendrą erdvę. Seniai mano gyvenime nebuvo tokio nuoseklaus kameriško tarpsnio. Ilgai truko periodas, kuriame dominavo didelių apimčių ir sudėčių kūriniai. Ir galiausiai natūraliai gimė tam tikro stabtelėjimo, distancijos, tarsi išsivalymo ir ištuštėjimo poreikis. Mano polinkis į platesnį kontekstualumą, tekstų koliažus ir bent jau mentalinę polifoniją, niekur nedingo. Vis dėlto, visų pirma kūrinius vienija savotiškai atsitraukusi kontempliacija, kartais nevengiant beveik „tuštumos“ tarpsnių, paliekančių neapibrėžtos erdvės klausytojo vaizduotės klaidžiojimui.“ – sako kompozitorė.

Koncerte dalyvaus publikos pamėgti atlikėjai, talentingai ir profesionaliai kuriantys bei puoselėjantys šiuolaikinės muzikos atlikimo tradicijas. Dainininkė Gunta Gelgotė ir fleitininkas Giedrius Gelgotas ruošia kūrinio „Labirintas“ premjerą Lietuvoje. Opusą kompozitorė parašė specialiai šiam šeimyniniam duetui.

Kompozicija „Tuštumoje“, parašyta XX Thomo Manno festivalio užsakymu, pirmą kartą nuskambėjo 2016 m. Nidoje. Kompozitorės sumanymą publikai perteiks pirmasis kūrinio atlikėjas – žinomas pianistas ir klavesinininkas Sergejus Okruško.

Koncertui pavadinimą paskolinusį kūrinį „Heliography“, parašytą Louth Contemporary Music Society (Airija) užsakymu, atliks Gartho Knoxo suburtas ansamblis Garth Knox Trio (Prancūzija) ir išskirtinio balso tembro solistė Nora Petročenko.

G. Knoxas – fenomenalus atlikėjas, išmanantis ir grojantis visų epochų muziką. G. Knoxas pradėjo savo karjerą kaip vienas iš Pierre'o Boulezo ansamblio narių, o vėliau prisijungė prie Arditti kvarteto, kur susipažino su šiuolaikine muzika ir atliko daugybę chrestomatinių kūrinių premjerų. Vėliau pats ėmė kurti muziką ir tapo populiariu kompozitoriumi, taip pat grojimo technikos novatoriumi. G. Knoxas į Lietuva atvyksta kartu su violončelininke Agnès Vesterman ir perkusininku Sylvain Lemêtre – pirmaisiais O. Narbutaitės kūrinio atlikėjais. S. Lemêtre koncerte gros itin retais instrumentais – iranietišku tombaku (dar vadinamu zarbu) ir rėminiu būgnu.


Lapkričio 6 d. 14 val. Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius) Garth Knox Trio rengia šiuolaikinės muzikos atlikimo meistriškumo kursus, kurie atviri visiems, besidomintiems šiuolaikinės muzikos atlikimo subtilybėmis, egzotiniais instrumentais ir netradiciniais jų panaudojimo būdais.


Onutės Narbutaitės autorinis koncertas „Heliografijos“ vyks spalio 7 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30). Renginį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Asociacija LATGA.​

Bilietus platina „Bilietai.lt“.

LKS inf.