DAR menininkų rezidencijoje – tarptautinės premjeros ir improvizacijos visuomenės temomis

  • 2018 m. rugsėjo 19 d.

Kūrybinių eksperimentų epicentru išlieka Druskininkai – Lietuvos kompozitorių sąjungos Tarptautinėje menininkų rezidencijoje DAR viešintys kūrėjai rugsėjį pristato naujus, rezidencijoje gimusius darbus. Rugsėjo 21 d., 18 val, Druskininkų jaunimo centre, bendradarbiaujant su vietiniais jaunuoliais, bus pristatomas muzikos performanso „Standard Stare“ eskizas, o rugsėjo 30 d., 19 val, Druskininkų bažnyčioje lietuvių atlikėjai intrepretuos specialiai jiems parašytas kompozitorių Edgaro Rubenio, Johanneso Bergmarko, Thanoso Chrysakio ir Burkhardo Beinso premjeras.

Pirmieji šių metų DAR rezidencijos renginiai vyko rugpjūtį – Vilniuje ir Druskininkuose savo kūrybą pristatė svečiai iš Austrijos Michaelis Bruckneris ir Danielis Lercheris, bendrą projektą paruošę su Lietuvos džiazo muzikos žvaigžde Vladimiru Tarasovu bei garso menininke Gaile Griciūte. Skirtingas meno sritis jungė tapatybės problematiką nagrinėjančios „The Deep Splash“ platformos kūrėjų darbų pristatymas Lietuvos kompozitorių sąjungoje. Naują darbą pristatė ir „Auksinio scenos kryžiaus“ laureatė, kompozitorė Rūta Vitkauskaitė. Taip pat Druskininkuose vyko ir menininkės Viktorijos Damerell paskaita bei estų kūrėjo Villemo Jahu kūrybos pristatymas. Rugsėjo 14 d. Druskininkų kavinėje „Širdelė“ rugsėjo mėnesio renginių seriją atidarė šiuolaikinio kabareto performansas.

Rugsėjo 21 d. pristatomą performansą „Standard Stare“ ruošia tarptautinė kūrėjų komanda, kurią koordinuoja australų menininkas Ivanas Chengas. Lietuvos publika jau galėjo su juo geriau susipažinti šį pavasarį – jis dalyvavo unikaliame barokinių triukšmo mašinų performanse „Bad Weather“ NOA festivalyje. Kartu su Ivanu „Standard Stare“ kuria ir australų menininkas Marcusas Whale’as, kompozitorė ir improvizatorė Julia Reidy bei lietuvių garso menininkė G. Griciūtė.

„Standard Stare“ tyrinėja improvizaciją tiek džiazo standartų, tiek visuomenės temomis. Druskininkų publikai pristatysime pirmąjį kūrinio eskizą – rezidencijos Druskininkuose rezultatą. Dirbame kartu su jaunosiomis atlikėjomis Evita Cololo ir Viktorija Čaplikaite, taip pat bendradarbiauti pakvietėme ir šokėją Jokūbą Nosovą“, – pasakoja performanso iniciatorius, menininkas I. Chengas.

„Nors kūrybiniam procesui vadovauja Ivanas, tačiau nepaprastai daug dirbame kartu. Kiekvieno mūsų gebėjimai šiame kūrybiniame procese transformuojami pagal individualius uždavinius arba „paskyrimus“, kaip juos vadina Ivanas. Aš parašiau dainas, o Gailė ir Julia jas aranžuoja“, – pasakojo M. Whale’as.

O rugsėjo 30 d. laukia įdomus ir margas premjerų vakaras – Druskininkų bažnyčioje bus pristatomi DAR reziduojančių kompozitorių nauji darbai, kuriuos atliks Lietuvos muzikos ir teatro akademijos šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos studentai Kristupas Gikas (fleita), Simonas Kaupinis (tūba), Kazimieras Jušinskas (saksofonas), Monika Kiknadzė (altas), Domantas Razmus ir Kristupas Kmitas (perkusija). Jiems vadovauja žymus lietuvių kompozitorius Vykintas Baltakas.

Naujus kūrinius šiam koncertui rašo jau ne pirmą kartą su lietuvių menininkais bendradarbiaujantis latvių gitaristas ir kompozitorius E. Rubenis, siurrealistu save pristatantis švedų kompozitorius, improvizatorius, garso menininkas ir rašytojas J. Bergmarkas, garso menininkas ir improvizatorius T. Chrysakis bei vienu ryškiausių Europos perkusininkų vadinamas atlikėjas ir eksperimentinės muzikos kūrėjas B. Beinsas.

„Į Druskininkus atvykau tik šiandien popiet, bet jau spėjau pasidžiaugti miesto grožiu ir kulinariniu turizmu. Nekantrauju pamatyti, kaip mums seksis bendradarbiauti su atlikėjais, ir kaip jiems pavyks interpretuoti tai, ką parašiau“, – vos atvykęs į Druskininkus pasakojo E. Rubenis.

Įėjimas į abu renginius laisvas, o susidomėjusiems vilniečiams DAR rezidencijos kuratoriai organizuoja ir transportą – rugsėjo 21 d., 15 val., prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (Gedimino pr. 42) lauks autobusas, kuris nuveš ir parveš iš Druskininkų. Rezervuoti vietą autobuse reikia iki rugsėjo 20 d., 23:59 val., elektroniniu paštu noa@noa.lt

DAR rezidenciją remia Lietuvos kultūros taryba, Asociacija LATGA ir Šiaurės ministrų taryba.
Daugiau informacijos:
artdruskininkai.lt/lt/