Anatolijus Šenderovas ir Viačeslavas Ganelinas VII Klezmerių muzikos festivalyje

  • 2018 m. rugsėjo 15 d.

2018 m. rugsėjo 16-19 d. vyks VII Klezmerių muzikos festivalis, skirtas Lietuvos šimtmečiui. Jo atidarymo koncertai-susitikimai „Dvi šimtmečio legendos“, kurie vyks rugsėjo 16 d., 17 val. Šiaulių koncertų salės „Saulė“ Vitražų salėje ir rugsėjo 17 d., 18:30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre, skirti Lietuvos kultūrai itin svarbioms asmenybėms – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatams Anatolijui Šenderovui ir Viačeslavui Ganelinui. Abu kūrėjai yra garsus ir pripažinti Lietuvoje, Izraelyje ir visame pasaulyje. Šiame koncerte abu iškilūs menininkai susitiks kaip kamerinės muzikos kūrėjai ir po dviejų dalių koncerto bendraus su klausytojais.

Kompozitorius Anatolijus Šenderovas – vienas žymiausių šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių, pasižymintis itin ryškiu kūrybiniu braižu, jo muzika skamba visuose žemynuose. Daugiausia dėmesio jis skiria emociniam-prasminiam muzikos turiniui, itin reikšmingi yra žydiškajai temai skirti jo kūriniai.

Kompozitorius ir pianistas Viačeslavas Ganelinas, Jeruzalės S. Rubino šokio ir muzikos akademijos profesorius, Meksikos universiteto filosofijos garbės daktaras, pasiekęs pasaulinės šlovės gyvendamas Lietuvoje, nuo 1987 metų gyvena Izraelyje. Kaip Viačeslavo Ganelino, Vladimiro Tarasovo ir Vladimiro Čekasino trio narys ir su kitų sudėčių Ganelino Trio ansambliais yra koncertavęs daugelyje pasaulio šalių. Jis pasižymi kūrybos įvairove – kuria muziką kino filmams ir dramos spektakliams, miuziklus, baletus, operas, simfoninės muzikos opusus, ir jo ypač mėgstamą kamerinę muziką.

Koncerte dalyvaus Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas fortepijoninis trio „FortVio“ (Ingrida Rupaitė-Petrikienė – smuikas, Povilas Jacunskas – violončelė, Indrė Baikštytė – fortepijonas) ir kvartetas „Rela(X)“ (Robertas Beinaris – obojus, Edvardas Kuleševičius – klarnetas, Jievaras Jasinskis – trombonas, Arkadijus Gotesmanas – mušamieji).


Koncerto programa:

Anatolijus Šenderovas. „Hommage à Heifetz“, atlieka Povilas Jacunskas
Anatolijus Šenderovas. Fortepijoninis trio Nr. 2, atlieka „FortVio“
Anatolijus Šenderovas. „Giesmė ir šokis“, atlieka „FortVio“

Pertrauka

Viačeslavas Ganelinas. Kvartetas (įžanga ir 1 dalis), atlieka „Rela(X)“
Viačeslavas Ganelinas. „Pages from the Notebook“ (3 ir 8 dalys), atlieka Ingrida Rupaitė-Petrikienė ir Indrė Baikštytė
Viačeslavas Ganelinas. „Epizodai“ (3, 4 ir 5 dalys), atlieka „FortVio“

Pokalbis su kompozitoriais

Sergejaus Korablikovo-Kovarskio eilėraštis „Atminties diena“
Viačeslavas Ganelinas. Adagio iš kantatos „Tylos garsai“ (video)
Anadolijus Šenderovas. „Shma Israel“ (finalinis fragmentas, video)


Klezmerių muzikos festivalis – tai  analogų Baltijos šalyse neturintis unikalus tęstinis renginys, įgyvendinamas Lietuvoje nuo 2009 metų, kai jis buvo neatsiejama Vilniaus – Europos kultūros sostinės programos dalis. Festivalis atskleidžia ir propaguoja žydų kultūros įvairovę, skatina tarpdiscipliniškumą, pristato  kūrinius, dedikuotus žymiems litvakams menininkams.  Vienas iš festivalio tikslų – koncertus organizuoti Lietuvos miesteliuose, kur kadaise gausiai gyveno žydai, kur dabartiniai vietos gyventojai neturi galimybės išgirstiaukštos  meninės vertės  žydų muzikos koncertų. Festivalio meno vadovas – perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

Organizatorių inf.