Grupės „Erdve“ debiutinis albumas – pasaulinėje metalo muzikos leidykloje

  • 2018 m. kovo 12 d.

Emilija Visockaitė

Grupė „Erdve“ – dar vienas Lietuvos metalo muzikos kokybės įrodymas. Lietuvių ketverto debiutinį albumą „Vaitojimas“ vasarį išleido tarptautinė sunkiosios muzikos gigantė „Season of Mist“. Tai vienas sėkmingiausių tarptautinių sandėrių Lietuvos sunkiosios muzikos istorijoje. Ši nepriklausoma muzikos įrašų leidykla įsikūrusi Prancūzijoje ir JAV. Nuo 1996 m. ji specializuojasi avangardinio, black metalo, pankroko žanruose. Jos leidinių sąraše „Sólstafir“, „Mayhem“, „Morbid Angel“, „The Dillinger Escape Plan“, „Crippled Black Phoenix“, „Shining“, „Enslaved“ ir daugybės kitų sunkiosios muzikos grupių albumai.

Avangardinio black metalo ir hardcore muzikos grupė „Erdve“ (jų pavadinimas rašomas be taško, pabrėžiant judėjimą, garso sklidimą erdve) gimė 2016 m. kaip Vaidoto Darulio projektas ir netrukus tapo keturių narių grupe. Vaidotas Darulis (vokalas/gitara) ir Kristijonas Nenartavičius (gitara) taip pat yra ir eksperimentinio roko grupės „Sraigės efektas“ nariai (vasarį jie pristatė vinilą „Snaigės defektas“). Bosine gitara „Erdvėje“ groja Karolis Urbanavičius, būgnais – Valdas Voveraitis.

Jie pernelyg nesitikėjo, kad pirmasis albumas pasieks platesnę klausytojų auditoriją. „Mūsų ambicija buvo įrašyti ir perteikti tai, kas buvo sukaupta per gana daug metų, turint tik vieną konkretų tikslą – viską įrašyti patiems, išlaikant visapusišką kūrybiškumą tiek kompozicijos, tiek garso atžvilgiu, sukuriant labai asmenišką ir nuoširdų albumą“, – pasakoja grupė.

Tarptautinės leidyklos dėmesys tapo atkaklumo ir atsitiktinumo rezultatu. Išsiuntinėję savo įrašus daugybei leidėjų, atsakymo iš nieko nesulaukė. O ir „Season of Mist“ atsakė tik po poros mėnesių. „Leidybinė kompanija beveik per klaidą mus pastebėjo, nes beveik netikrina laiškų, gaunamų iš tūkstančių grupių su jų demo albumais. Be to, patys sakė turėję išankstinę nuostatą, kad grupės iš Lietuvos geografiškai netinkamos dėl nepatogios logistikos koncertuojant ir dėl pasauliui visiškai nežinomos Lietuvos scenos. Susisiekę su mumis jie pabrėžė, kad paprastai nedirba su tokiomis mažomis grupėmis, tad tai unikalus atvejis tiek mums, tiek jiems“, – prisimena muzikantai.

Ekstremaliame albume „Vaitojimas“ dera įvairios muzikos įtakos, agresija ir emocionalumas. Tamsi ir tulžinga muzika sublimuoja ir muzikantų, ir klausytojų neigiamą energiją. Grupė pasakoja albume nagrinėjanti sudėtingus žmogaus kūno ir sielos santykius su pasauliu. Jų muzika išreiškia nerimą ir beprotybę distopiškame mūsų dienų pasaulyje. Albumo koncepciją atspindi ir tapybiškas viršelis (jame itin stambiu planu nufotografuota užšaldyta jaučio gerklė), ir kūrinių pavadinimai: „Vaitojimas“, „Išnara“, „Prievarta“, „Apverktis“, „Pilnatvė“ ir „Atraja“. Kompozicijas sieja apgalvota dinamika, struktūra ir vientisas pasakojimas.

Albumas jau susilaukė teigiamų recenzijų užsienio muzikos tinklalapiuose. Jo pristatymas Vilniuje įvyks kovo 29 d. muzikos klube „Pelėda“.