Eksponatas: Pirmojo profesionalaus koncerto 1918 m. Vilniuje programa

  • 2018 m. vasario 15 d.

1918 m. lapkričio 3 d., Vilniaus teatro rūmuose (dab. – Rotušė) įvyko pirmasis naujai įkurtos Valstybės teatro komisijos organizuotas koncertas. Jo liudijimas – programos kopija – saugomas Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus archyvuose. Koncerto programa, sudaryta iš populiariausių ano meto autorių kūrinių, atspindi ir itin mėgtų mišrių koncertų turinį, kai šalia įvairių žanrų muzikos būdavo ir nemuzikinė dalis, šiuo atveju – pačių poetų skaitomos eilės. Programoje užfiksuotos koncerto dalyvių pavardės įamžino ir keletą veikliausių bundančio lietuvių kultūrinio judėjimo veikėjų, iš Rusijos ką tik grįžusius profesionalius muzikos atlikėjus.

Visus karo metus koncertinis gyvenimas Vilniuje tiesiog merdėjo, tad į šį svarbų vakarą susirinko pilna salė publikos. „Lietuvos aido“ laikraštyje, Kipru pasivadinęs recenzentas, iškart po koncerto rašė: „Lapkr. 3 d. – dailės šventė. Jei Teatro Komisija ir toliau gins mus nuo balagano, tai mūsų dailės skonis, žiūrėk, bręs labai sparčiai“; be to, buvo susirūpinęs nederamu miestiečių elgesiu: „(...) patartina, kad į afišas įrašytų: „rėkauti nepriimta: bravo, bis“. Taip Airopa nesielgia; gana katučių ir tų nepertrukšminga; ir ne sauvalingų, bet tik paskandalyti.“

Deja, nepaisant optimistiškų vilčių ir planų, tarp kurių būta ir muzikos mokyklos steigimo Vilniuje, dėl sudėtingų istorinių peripetijų visas profesionalusis koncertinis gyvenimas netrukus susikoncentravo tarpukario Lietuvos sostinėje, Kaune.

LMIC inf.