Briuselio „Flagey“ salėje skambės Lietuvos ir Valonijos kompozitorių kūriniai

  • 2017 m. gruodžio 14 d.

Gruodžio 17 d. Briuselyje bus minimos 15-osios Lietuvos ir Valonijos bendradarbiavimo metinės. Šia proga prestižinėje „Flagey“ salėje Lietuvos Ansamblių Tinklas (LAT) atliks lietuvių ir valonų kompozitorių programą, kurioje skambės valonų kompozitorių Cédric Dambrain, Guillaume Auvray ir Stéphane Orlando bei lietuvių Osvaldo Balakausko, Vykinto Baltako, Igno Krunglevičiaus, Alberto Navicko kūriniai.

„Flagey“ salė – viena iš dviejų pagrindinių Briuselyje. Čia vyksta svarbiausi renginiai, konkursai, koncertuoti atvyksta garsiausi atlikėjai“, – pasakoja Belgijoje gyvenantis ir kuriantis kompozitorius ir dirigentas Vykintas Baltakas. Jo teigimu, šis koncertas yra neeilinis įvykis, nes lietuvių muzika rimtose salėse Belgijoje skamba itin retai. „Koncerte klausytojai turės progą išgirsti gana platų lietuviškos muzikos spektrą. Džiugu, kad bendradarbiaujant su Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) Belgijoje galime pristatyti ir specialiai šiai progai sukurtą kompozicijos katedros studentės Monikos Sokaitės kūrinį“, – tęsia V. Baltakas.

Bendradarbiavimo sukakčiai paminėti rengiamo koncerto programa taip pat ruošiama vystant bendrystės temą ir ieškant sąsajų tarp muzikos ir vaizdo. Koncertas vainikuos Belgijoje jau 19-ąjį kartą vykstantį bendrų taškų tarp instrumentinės ir elektroninės muzikos ieškantį festivalį „Images Sonores“, kurį organizuoja Henri Pousseur centras.

„Šis centras Liežo mieste yra stipriausia, šiuolaikinės muzikos elektronikos studija Belgijoje, o gal ir visame Beneliukse. Man teko nemažai dirbti svarbiose Europos elektroninės muzikos studijose, visos jos labai skiriasi savo dydžiais, pajėgumais, apimtimis ir finansavimu. Liežo studija yra kukliausia, tačiau ambicinga ir labai profesionali. Jie save mato kaip atlikėją, realizuojantį elektronines kompozicijas. Būtent toks – tarsi dirbant su atlikėju – mano ten parašytas kūrinys „Music of Falling Sounds“ smuikui, elektronikai ir videoprojekcijoms“, – teigia V. Baltakas. Specialias videoprojekcijas šiam kūriniui ruošia videomenininkas Rimas Sakalauskas, kuris tą vakarą žiūrovams taip pat pristatys savo instaliaciją „Bipolar“.

Vakaro metu publika turės galimybę išgirsti ir pamatyti I. Krunglevičiaus kūrinį bosiniam klarnetui, violončelei ir videoprojekcijoms „The Knight“, Alberto Navicko kūrinį smuikui, fortepijonui, videoprojekcijoms ir elektronikai „Accidental“. Taip pat koncerto metu skambės belgų kompozitoriaus G. Auvray kūrinys violončelei, fortepijonui ir elektronikai „Corpuscules“ bei kelios akustinės kompozicijos – LAT dažnai atliekamas O. Balakausko „Lietus Krokuvai“ bei V. Baltako „Commentum“ violončelei ir fortepijonui.

LAT gretose Briuselyje bus galima išvysti žymius Lietuvos šiuolaikinės muzikos atlikėjus – smuikininkę Rusnę Mataitytę, violončelininką Edmundą Kulikauską, pianistę Albiną Šikšniūtę ir klarnetininką Andrių Žiūrą, o dalį vakaro programos kitų metų pradžioje išgirs ir Lietuvos publika. Sausio 10-13 dienomis Vilniuje vyks naujas LMTA ir LAT organizuojamas festivalis „GED42“, kurio metu LAT kartu su LMTA šiuolaikinės muzikos programos magistrantais atliks 12 naujų jaunųjų kompozitorių kūrinių. Šalia šios programos ruošiamas ir amerikiečių legendos Johno Cage‘o portretas, improvizacinė sesija bei elektroninės muzikos koncertai.

LMIC inf.