ISCM naujosios muzikos dienose Vankuveryje – Lietuvos kompozitorių muzika

  • 2017 m. spalio 17 d.

Greitai šimtmetį skaičiuosiančios Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) naujosios muzikos festivalis šiemet vyks vakarinės Kanados uostamiestyje Vankuveryje. 91 kartą rengiamose ISCM Pasaulio naujosios muzikos dienose – 135 kompozitoriai, 140 naujų kūrinių ir daugiau kaip 30 renginių, intensyviai formuosiančių festivalio auditorijos dienotvarkes. Po 3–7 kiekvieną dieną numatytus renginius festivalio organizatoriai sukoncentravo į lapkričio 2–8 d. ISCM Pasaulio naujosios muzikos dienose bus pristatyta kūryba iš 50 valstybių, tarp jų Lietuvos. Lietuvos muzikos kultūrą čia reprezentuos du tarptautinės žiuri atrinkti kūriniai – ISCM Lietuvos sekcijos pirmininko Vytauto Germanavičiaus kompozicija smuikui solo „Šiąnakt mano šešėlis išnyksta sienoje“ ir Egidijos Medekšaitės „Megh Malhar“ styginių kvartetui.

Ambicingus festivalio organizatorių siekius galima pastebėti jau pažvelgus į renginių žanrų ir formatų įvairovę: nuo simfoninių masyvų iki solo koncertų, nuo tradicinių Azijos instrumentų orkestrų iki kūrybinių muzikos laboratorijų ir multimedijų instaliacijų, nuo akustinių kvartetų ir perkusijų iki elektroninės kūrybos pasirodymų ir improvizacinės muzikos sesijų. Koncertų partneriai – lyderiaujantys naujosios muzikos ansambliai, tarpžanriniai atlikėjai ir veržlūs improvizatoriai iš skirtingų Kanados muzikos scenų, kurie dalinsis kūrybinėmis vizijomis ir atskleis pasaulio kultūrų įvairovę. Šalia įprastų komponavimo ir atlikimo praktikų, ryškiausių avangardo epochos kūrinių, festivalis pristatys ir netipinius projektus, kurių kontekstuose skambės siuvamųjų mašinų ir aplinkos objektų garsai ar vos veikiančių „iPod“ skambesiai.

Egidijos Medekšaitės kūrinys „Megh Malhar“ bus atliktas lapkričio 3 d., 17 val. buvusiame lokomotyvų angare senajame depe, kuris buvo pertvarkytas į šiuolaikišką scenos menų centrą „Roundhouse“. Kompozitorės kūrinį interpretuos kanadietiškas „Bozzini Quartet“, vadinamas radikaliai šiuolaikiška styginių „baterija“, kvarteto meno vizionieriumi, drąsiai aplenkiančiu išvažinėtus kelius. „Megh Malhar“ yra indiškoji raga, o žodis „megh“ sanskrito kalboje reiškia „debesį“. Ši raga atkuria artėjančios audros ir perkūnijos būseną, taip pat tikima, kad stojus sausrai, ji gali prišaukti lietaus debesis. „Mano tikslas, pasitelkiant šią ragą, buvo sukurti žėrinčių lietaus lašų įspūdį, kur kiekvienas lašas – mikroskopinis viso lietaus atspindys“, - sako kompozitorė. Pasak jos, atlikdamas šį kūrinį, kvartetas labai lėtu tempu groja įvairias treles, kad išlaikytų trapų garsinį potyrį.

Vytauto Germanavičiaus kūrinio „Šiąnakt mano šešėlis išnyksta sienoje“ (Tonight my Shadow Sinks into the Wall) atlikimas vyks lapkričio 4 d., 12 val., minėtoje „Roundhouse“ erdvėje. Kompozitoriaus kūrinį atliks tarp įvairių atlikimo praktikų „nardanti“ smuikininkė Müge Büyükçelen, kilusi iš Stambulo, bet jau kurį laiką gyvenanti Kanados vakarų provincijos – Britų Kolumbijos – sostinėje Viktorijoje. „Šiąnakt mano šešėlis išnyksta sienoje“ parašytas remiantis senovės japonų poetų Macuo Bašio (Matsuo Bashõ) ir Ošima Ryota (Oshima Ryota) haiku tekstais. Šešių haiku eilėraščių minties glaustumas ir nuotaikų įvairovė garsų tembrines linijas paverčia skirtingomis spalvinėmis projekcijomis. Išbarstytos metaforos kuria aliuzijas į šio pasaulio laikinumą, trapumą ir grožį.

„ISCM Pasaulio naujosios muzikos festivalis Vankuveryje – tai globalus įvykis Amerikos Vakaruose, didžiausias šiuolaikinės muzikos renginys Kanados muzikos istorijoje, inspiruojantis ir jungiantis įvairių pasaulio tautų kompozitorius ir klausytojus. Šių ISCM dienų koncertuose ir kitose nekoncertinėse situacijose dalyvaus geriausi Britų Kolumbijos regiono ir visos Kanados atlikėjai, provokuodami, įtraukdami ir įkvėpdami Vankuverio publiką ir tarptautinę profesionalų auditoriją“ – teigia festivalio organizatoriai, tarp kurių pagrindiniai – Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (ISCM) Kanados skyrius, Kanados kompozitorių lyga, Kanados muzikos renginių organizatorius „Music on Maine“, Kanados visuomeninis transliuotojas CBC.

LMIC inf.