Vilniaus festivalyje - lietuviški akcentai

  • 2017 m. birželio 5 d.

Kasmet į lietuviškas premjeras pakviečiantis „Vilniaus festivalis“, šiemet savo programoje sugretino mokytojo ir mokinės figūras. Birželio 8 d., Nacionalinėje filharmonijoje, vyks kone svarbiausias metų autorinis koncertas, skirtas 80-metį švenčiančiam lietuvių muzikos autoritetui Osvaldui Balakauskui, o dieną prieš, birželio 7-ąją, toje pačioje salėje – jo kompozicijos mokinės, dabar jau stiprios ir savitą braižą turinčios kūrėjos – Justės Janulytės, festivalio užsakymu sukurto opuso premjera.

Kompozitorius Osvaldas Balakauskas nuo 7-ojo dešimtmečio vidurio į lietuvių muziką įsiveržė kaip visiškai susiformavęs ir tobulai kompozicinę techniką įvaldęs mąstytojas. Po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, jis tapo vakarietiško modernumo simboliu, svarbiausiu naujosios stilistikos autoritetu, išplėtojusiu originalią muzikos sistemą. Juo pasekė visa plejada jaunesnių kolegų.

„Vilniaus festivalio“ ir Lietuvos ansamblių tinklo iniciatyva parengtas koncertas „Kompozitoriaus Osvaldo Balakausko muzikinė odisėja“ aprėps pastarųjų dvidešimties metų Balakausko muzikos retrospektyvą. Kaip rašė Donatas Katkus, kurio vadovaujamas orkestras yra pagriežęs daugelį šio kūrėjo kompozicijų, „tą muziką norėtum dar kartą išgirsti, ir keista – kiekvienas pakartojimas magiškai įtraukia klausytojo vaizduotę, atskleisdamas vis daugiau kūrinio giluminių struktūrų santykių ir prasmių.“ O autorinio vakaro intriga – iki šiol dar neatlikto, 2012 metais parašyto Styginių kvarteto Nr. 5 premjera. Kompozitorius šią „dinamišką, kvaziimprovizacinio pobūdžio“ muziką (jo paties žodžiais tariant) skyrė kvartetui „Chordos“, kuris koncerto metu ir pateiks pačią pirmą kūrinio viziją ir interpretaciją.

Justės Janulytės kūrinį „Vidurnakčio saulė“ violončelei ir simfoninio orkestro styginiams su surdinomis, sukurtą „Vilniaus festivalio“ užsakymu, pristatys tarptautinį pripažinimą pelnęs italų violončelininkas Mario Brunello. Nors iš pradžių dvejojęs, ar turės šiam koncertui laiko, visgi po susitikimo su autore, iškart patikėjo naujojo kūrinio vizija ir ėmėsi ruoštis jo premjerai. Savo ruožtu festivalio direktorė Rūta Prūsevičienė viliasi, kad „Koncertas gyvuos kur kas ilgiau nei premjeros vakarą“.

Pasak pačios Justės Janulytės, ši jos kompozicija tyrinėja pavadinime slypinčio oksimorono muzikines metaforas ir įvairiomis dualumo formomis kuria bemaž baltoms lietuviško birželio naktims būdingą mistišką, neapčiuopiamos įtampos bei lyrinės poetikos kupiną atmosferą. „Sutemos nebebus tau tokios tamsios ir naktis nušvis tarsi diena“, – cituoja autorė Giordano Bruno ir čia pat prideda Heraklito mintį: „Kelias aukštyn ir kelias žemyn yra vienas.“ „Pagrindine judėjimo logika garsų erdvėje čia tampa besisukančio rato forma, kuri sujungia ir išmagnetina vis labiau vienas nuo kito tolstančius priešingus polius ir veikia lygiagrečiai su negrįžtančio proceso metamorfozėmis. Šitaip muzikine partitūra „įgarsinamas“ dvilypis, mums patiems būdingas laiko suvokimas stebint savo pačių bei gamtos kūnų cikliškumą lėtų ir tik viena kryptimi plukdančių transformacijų tėkmėje“, – pristato autorė festivaliui sukurtą kompoziciją.

P R O G R A M A

Birželio 7 d., trečiadienį, 19 val.
Lietuvos nacionalinės filharmonija, Didžiojoje salėje

VIDURNAKČIO SAULĖ
Gustav Mahler - Simfonijos Nr. 5 IV dalis Adagietto. Sehr langsam
Justė Janulytė - „Vidurnakčio saulė“ violončelei ir orkestrui (premjera, „Vilniaus festivalio“ užsakymas)
Felix Mendelssohn-Bartholdy - Koncertinė uvertiūra „Riui Blazas“, op. 95
Simfonija Nr. 4 A-dur „Itališkoji“

Atlikėjai:
MARIO BRUNELLO (violončelė, Italija)
LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS
Dirigentas MODESTAS PITRĖNAS

Birželio 8 d., ketvirtadienį, 19 val.
Lietuvos nacionalinės filharmonija, Didžiojoje salėje

OSVALDO BALAKAUSKO MUZIKINĖ ODISĖJA
„Arcada“ kameriniam ansambliui
Styginių kvartetas Nr. 5 (premjera)
„Odyssey-2“ styginių orkestrui
„Mozaika“ akordeonui solo
„Adagio cantabile“ styginių orkestrui
„Concerto RK“ smuikui ir kameriniam orkestrui

Atlikėjai:
RUSNĖ MATAITYTĖ (smuikas)
RAIMONDAS SVIACKEVIČIUS (akordeonas)
LIETUVOS ANSAMBLIŲ TINKLAS
(vadovas Vykintas Baltakas)
Styginių kvartetas CHORDOS
LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS
(meno vadovas Sergej Krylov)
Dirigentas VYKINTAS BALTAKAS

Dieną prieš koncertą, birželio 7 d., trečiadienį, 18 val.
„Mint Vinetu“ knygyne (Šv. Ignoto 16 / Dominkonų 10)
susitikimas su Lietuvos ansamblių tinklo atlikėjais, koncerto programos pristatymas.

LMIC inf.