Lietuvos muzikos kultūra tarptautinėse platformose Roterdame

  • 2017 m. gegužės 16 d.

Vieni sėkmingiausių pastarųjų metų Lietuvos eksperimentinio muzikos teatro darbų – „Geros dienos!“ ir „Confessions“ gegužės 17–19 d. bus pristatyti įtakingame šiuolaikinės operos festivalyje „Operadagen Rotterdam“. Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės opera „Geros dienos!“ įtraukta ir į oficialią tarptautinio muzikos profesionalų forumo „Classical:NEXT“ programą. Pastarajame šiemet Lietuvos muzikos kultūrą reprezentuos Lietuvos muzikos informacijos centras, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir Lietuvos kompozitorių sąjunga, dirbdami nacionaliniame stende, kuriam paramą suteikė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kultūros taryba ir Asociacija LATGA.

„Šmaikštu, žavinga, santūriai diversiška. Subtiliai ir sąmojingai perteikta kapitalizmo spąstų ir liguisto vartotojiškumo kritika“, – taip apie Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės operą „Geros dienos!“ atsiliepė „The New York Times“ kritikas Steve‘as Smithas. Operos pasirodymų geografija driekiasi nuo Miuncheno, Paryžiaus ir Maskvos iki Šanchajaus ir Niujorko, o libretas išverstas net į vienuolika kalbų. O Rūtos Vitkauskaitės, Jenso Hedmano ir Åsos Nordgren erdvinė opera tamsoje „Confessions“ – pirmuosius tarptautinius žingsnius žengiantis, išskirtinę patirtį žiūrovui siūlantis projektas, kurio metu septynių mirtinų nuodėmių tema medijuojama pasitelkiant klausą, kitus pojūčius, tačiau visiškai atsisakant vizualinės komunikacijos. 

Muzikinio teatro ir operos festivalis „Operadagen Rotterdam“, rengiamas jau 12-ąjį kartą, kaskart tampa tarptautiniu šiuolaikinio muzikos teatro profesionalų centru. Jo gausioje tarptautinėje programoje pristatomi tiek jaunų kūrėjų darbai, tiek naujausi žymių autorių projektai. Renginys jau ne vienerius metus vyksta tuo pačiu metu kaip ir profesionalų muzikos forumas „Classical:NEXT“, kuris šiemet, bendradarbiaudamas su „Operadagen Rotterdam“, į savo oficialią programą įtraukė ir „Geros dienos!“, taip dar smarkiau išplėsdamas tarptautinės auditorijos plotį.

„Festivalis „Operadagen Rotterdam“ kasmet tampa šiuolaikine opera, muzikos teatru besidominčių prodiuserių, kritikų, kūrėjų ir tiesiog žiūrovų traukos centru. Svarbu, kad jis sutampa su tarptautiniu muzikos forumu „Classical:NEXT“, į kurio programą šiemet įtrauktas ir vienas iš operos „Geros dienos!“ parodymų – apie kūrinį išgirs ir jį pamatys tarptautinė mugės auditorija. Be abejonės, tokia mūsų darbų reprezentacija yra reikšminga ir, tikėtina, turės teigiamų pasekmių. Be to, „Operadagen Rotterdam“ metu vyksiančiuose „pitchinguose“ turėsiu galimybę pristatyti ir naują mūsų kuriamą projektą – Arturo Bumšteino darbą „Bad Weather“, – apie įvykio reikšmę pasakojo kūrinius prodiusuojančios organizacijos „Operomanija“ vadovė Ana Ablamonova.

„Geros dienos!“ ir „Confessions“ gastroles Roterdame remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. Bendradarbiaujama ir su Lietuvos muzikos informacijos centru, kuris „Classical:NEXT“ pristatys Lietuvos stendą, kartu rūpinsis ir informacijos apie Lietuvos eksperimentinio muzikos teatro sklaida.

LMIC inf.