Arvydo Malcio jubiliejui – autorinis koncertas ir naujas CD

  • 2017 m. balandžio 19 d.

Balandžio 22 d., 19 val., Lietuvos nacionalinė filharmonija, bendradarbiaudama su Lietuvos kompozitorių sąjunga, kviečia į dar vieną kompozitoriaus Arvydo Malcio koncertą, skirtą jo 60-mečio sukakčiai. Vakare skambės ryškiausi 2003-2010 metų laikotarpiu sukurti orkestriniai Malcio kūriniai – Trečioji simfonija, Koncertas violončelei ir orkestrui, kompozicija „Virš mūsų tik dangus“ ir Koncertas sopraniniam saksofonui.

Simfonija Nr. 3 „Grünwald“ (2010) skirta 600 metų Žalgirio mūšio pergalei paminėti. Pasak paties kompozitoriaus, opusas yra skirtas koncertiniam atlikimui, todėl čia nėra jokių išorinių efektų, butaforinių scenų, instaliacijų, ritualų, eitynių. Trys simfonijos dalys – tarsi trys didelės tapybos drobės, kurios buvo sukurtos pagal epizodus iš Bychovco kronikos.

Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui (2009) skirtas maestro Mstislavo Rostropovičiaus, su kuriuo Arvydui Malciui kaip LNSO artistui ne kartą teko drauge muzikuoti, atminimui: „Norėjau parašyti kūrinį, kurio klausantis galima būtų įsivaizduoti menininko odisėją, Tėvynę palikti priversto žmogaus išgyvenimus, kančią ir ilgesį.“ Kompozitoriaus teigimu, Koncertui jis pritaikė „paminklinės arkos“ formą, kurios turinys apima „Maestro dedikuotų koncertų nuotrupas ir emocines būsenas“.

Dar viena dedikacija Rostropovičiui – tai 2003 m. sukurta simfoninė kompozicija „Virš mūsų tik dangus“, perteikianti ir pastoralines impresijas: „Vasarojant patinka sodyboje atsigulti pievoje ir stebėti debesis, paskęsti jų sužadintuose apmąstymuose ir prisiminimuose. Jie daro magišką poveikį.“ Ši Malcio citata nusako ir visą kūrinio esmę – muzikos garsais, klasteriniais jų blokais, jis siekė perteikti lėtą debesų judėjimą

Koncerto sopraniniam saksofonui ir simfoniniam orkestrui (2004) stilių kompozitorius gana taikliai apibūdino teigdamas, kad kūrinyje siekė ištrinti ribą tarp „rimtosios“ ir „lengvosios“ muzikos. 2007-aisiais kūrinio premjerą atlikęs saksofonininkas Liudas Mockūnas pasirodys scenoje ir šį kartą.

PROGRAMA

Arvydas Malcys
Simfonija Nr. 3 „Grünwald“
Koncertas violončelei ir simfoniniam orkestrui
„Virš mūsų tik dangus“ simfoniniam orkestrui
Koncertas sopraniniam saksofonui ir simfoniniam orkestrui

ATLIKĖJAI

Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras
Solistai:
Liudas Mockūnas (saksofonas)
Boris Andrianov (violončelė)
Dirigentas Martynas Stakionis

Koncertą veda muzikologas Viktoras Gerulaitis.

Malcys - Lemties zenklai.jpg
Šią sukaktį Arvydas Malcys pasitinka ne tik gyvais koncertais bei armėnų muzikologo Michailo Kokžajevo monografija „Dešimt Arvydo Malcio kūrybos pakopų“, bet ir visiškai nauja – bene jau vienuolikta – autorine kompaktine plokštele „Lemties ženklai“. Parašęs apie 50 simfoninių opusų, į šią savo muzikos rinktinę jis sudėjo keturis pastarojo dešimtmečio simfoninius kūrinius, atliekamus Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro. Koncertas violončelei (2009), Simfonija Nr. 4 (2015) bei dvi kompozicijos orkestrui „Lemties ženklas“ (2012) ir „Žaidimai pagal MocARTą“ (2005) – tai skirtingų pasakojamų istorijų ir idėjų, skirtingų komponavimo technikų ir visada spalvingo orkestro skambesio prezentacija. „Šiandien pasaulis vos įžiūrimas pro fizikines, dvasines ir fizines formas, sintetines vertybes ir daugybę klasterių, mikserių, formulių, erdvės užterštumo ir iš tai kylančio chaoso“, - mąsto kompozitorius Arvydas Malcys. Būtent šios mintys, įgavusios muzikos pavidalą, skamba ir šviežiausioje autoriaus kompaktinėje plokštelėje.

LMIC inf.