„Sinfonietta Rīga“ ir Justės Janulytės premjera Klaipėdoje

  • 2017 m. balandžio 3 d.

Lietuviams ir latviams suvienijus jėgas gimsta įspūdingi muzikiniai projektai. „Vandens spalva“ – tai ne tik poetiškas koncerto pavadinimas, bet, pirmiausia, nuoroda į ilgai lauktą Justės Janulytės kūrinio premjerą, kuri Lietuvoje įvyks būtent Klaipėdoje. Balandžio 5 dieną, trečiadienį, 18:30 val. klaipėdiečiai yra kviečiami į išskirtinį „Klaipėdos muzikos pavasario“ renginį. Klaipėdos koncertų salės scenoje išvysime orkestrą „Sinfonietta Rīga“ su jo meno vadovu bei dirigentu Normunds Šnē priešakyje ir vakaro solistą – saksofonininką Arvydą Kazlauską.

Orkestro vadovas Normundas Šnē jau 10 metų, žingsnelis po žingsnelio ieško bendro meninio sprendimo su jaunaisiais kolektyvo nariais. „Nėra paprasta sukurti orkestrą, visi atlikėjai turi prisiderinti vienas prie kito, tačiau „Sinfonietta Rīga“ nariai yra vedami didžiulio entuziazmo groti kartu, o tai yra svarbiausia. Jauni žmonės yra nuostabūs savo jaunyste ir tai kompensuoja daugelį dalykų. Galbūt jie dar nėra pasiekę aukščiausios profesionalumo pakopos, tačiau puoselėja ir įgyvendina savo pačių idėjas, daro tai su didžiule aistra ir nepalieka vietos rutinai. Jaunų žmonių energija yra unikali. Pats jaučiuosi atjaunėjęs, mėgaujuosi savo darbu ir siekiu geriausių rezultatų“, – yra sakęs orkestro vadovas.

Latvijoje įsikūręs saksofonininkas Arvydas Kazlauskas užaugo Vilniuje, tačiau aukštojo mokslo siekė Latvijos J. Vytuolo muzikos akademijoje. Jis yra daugkartinis J. Pakalnio respublikinio jaunųjų atlikėjų konkurso ir tarptautinių konkursų Latvijoje, Estijoje bei Slovėnijoje laureatas. A. Kazlauskas yra grojęs solo su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, Latvijos nacionaliniu simfoniniu orkestru, kameriniu orkestru „Sinfonia Concertante“, orkestru „Sinfonietta Rīga“, Lietuvos kariuomenės garbės sargybos orkestru ir pučiamųjų orkestru „Rīga“. Kaip solistas ar įvairių ansamblių narys yra koncertavęs Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Izraelyje, Airijoje, Olandijoje, Italijoje ir kitur. A. Kazlauskas yra saksofono pedagogas Latvijos J. Vytuolo muzikos akademijoje, taip pat dirba J. Medinio aukštesniojoje muzikos mokykloje ir pučiamųjų orkestre „Rīga“, koncertuoja kaip solistas ir įvairių kamerinės bei elektroninės/eksperimentinės muzikos ansamblių narys. A. Kazlausko meistriškai valdomas saksofonas jau ne kartą skambėjo Klaipėdos koncertų salėje.

Svarbiausias latvių orkestro koncerto akcentas – lietuvių kompozitorės, monochrominės muzikos kūrėjos Justės Janulytės kūrinio „Vandens spalva“ saksofonams solo ir kameriniam orkestrui premjera. Rygos „Saksofonijos“ festivalio bei „Klaipėdos muzikos pavasario“ užsakymu sukurtas kūrinys, pasak autorės, „poetiškai tyrinėja iliuzinę vandens spalvą, kuri iš tikrųjų neegzistuoja, atsakymų ieškant per muzikines atspindžio metaforas ir kompozicijos medžiagą generuojant pasitelkus veidrodinius principus, nulemiančius tiek makro-, tiek mikrolygmenis. Solisto partija sudaryta iš ostinatiškai švytuojančių žemos ir aukštos natų, kurios vis labiau tolsta viena nuo kitos. Didėjant atstumui tarp jų atsiveria vis platesnė ertmė, kuri užpildoma nuolat kintančių tembrinių/harmoninių orkestro spalvų „skysčiu“, kol tas simbolinis indas neišvengiamai persipildo.“

Kūrinio solo partiją A. Kazlauskas gros sopraniniu, altiniu ir baritoniniu saksofonais. Koncerte skambės ir kiti efektingi šiuolaikinės muzikos kūriniai – tai estų kompozitoriaus Erkki-Sven Tüüro „Lighthouse“ („Švyturys“) ir iš JAV kilusio menininko Jachino Poussono kompozicija „Murmurations“. Tokioje programoje Josepho Haydno Simfonija B-dur nuskambės kaip gaivus klasikinės muzikos gurkšnis.

Į Klaipėdos koncertų salę atvykstantys latvių muzikai žada įkvepiantį vakarą su rinktinių kompozicijų programa. Koncertas „Vandens spalva“ – tai reta galimybė dalyvauti intriguojančio J. Janulytės kūrinio premjeroje. Pasak muzikologės Jūratės Katinaitės, „kartais atrodo, kad Justės kūriniai išvis neturi pradžios ir pabaigos, kad ten už horizonto muzika keliauja toliau, persmelkia jau kažką kita...“

KKS inf.