Ramintos Šerkšnytės opera vaikams – „Penki Merės stebuklai“

  • 2017 m. kovo 2 d.

„Man patinka rašyti muziką vaikams. Tik reikia pamiršti visas įmantrias struktūras, reikia virsti vaiku ir mėgautis pačia muzika“, - sako kompozitorė Raminta Šerkšnytė, likus kelioms dienoms iki operos vaikams „Penki Merės stebuklai“ premjeros Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.

Kompozitorės kūrinių sąraše muzika vaikams pasirodo jau ne pirmą kartą – spektaklio vaikams „Saula“ (rež. Valentinas Masalskis) muzika pelnė Auksinį scenos kryžių teatro muzikos kategorijoje, vėliau sekė „Mažojo princo pasaka“ fleitai ir kameriniam orkestrui. Dar studijų metais Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje tokių bandymų buvo – iš tų laikų yra likę keletas melodingų Ramintos Šerkšnytės fortepijoninių pjesių, tinkamų vaikiškam repertuarui. Visa ta kūrybinė patirtis, kartu su šviesiausiais vaikystės prisiminimais iš tėvų namų, pravertė kuriant ir šį – autorei visiškai naują – operos žanrą. Ši opera – LNOBT rengto operų vaikams konkurso rezultatas. Ketveri metai brandinant partitūrą, intensyvus bendradarbiavimas su libreto autore Ramute Skučaite, režisieriumi Kęstučiu Jakštu ir visa pastatymo trupe pagaliau įgavo apčiuopiamą pavidalą – dviejų veiksmų, penkių paveikslų operą su prologu ir epilogu, pusantros valandos trukmės.  Kompozitorei tokios apimties ir svorio darbas – pirmas, tačiau iškart sudominęs ir įtraukęs. Pati Raminta Šerkšnytė prasitarė, kad kuriant šį opusą patyrė daug žaidimo ir laisvės. O paprašyta įvardinti operos muzikos esmę, išskyrė nuolatinę kaitą tarp to, kas linksma ir to, kas liūdna. „Nors bendras spektaklio tonas šmaikštus, už jo slypi rimta potekstė: juk liūdesys ir džiaugsmas, arba mažoras ir minoras – visada keliauja kartu!“, - sako ji. Kasdienybė, realybė operoje įkūnijama šaržuotais personažais, žanrų parodijomis. Tuo tarpu stebuklinis, vaizduotės pasaulis – Merės linija – tai glostantis bel canto.

Pasak kompozitorės, poetė Ramutė Skučaitė, remdamasi Pamelos Travers kūrinių motyvais, sukūrė fantastišką libretą, jos dėka „matysime lietuviškąją Merę be jokios Popins“. Kita, režisieriui Kęstučiui Jakštui įstrigusi rašytojos frazė – „Nuriškite Merei prijuostę!“, ir tai taip pat leidžia nuspėti, kokia bus ta Merė, kuri netrukus pasirodys ant LNOBT scenos. Režisierius tikina, kad „tiems, kuriems skirtas šis spektaklis, jis turėtų būti mažų mažiausiai nenuobodus, įtraukti į veiksmą. Beveik visos melodijos, kurios čia skambės, įstrigs giliai.“

Pastatymo muzikos vadovas dirigentas Julius Geniušas, pasidžiaugęs, kad kurdama pirmąją savo gyvenime operą kompozitorė sąmoningai nesirinko lengviausio kelio – pataikaujant įsivaizduojamam vaiko skoniui, rašyti nesudėtingas, lengvai įsimenančias daineles. R. Šerkšnytės parengta partitūra su nuolatine metrų kaita, sudėtingais ritmais ir rečitatyvais tiek orkestrui, tiek vokalistams repeticijose buvo kietas riešutėlis, tačiau klausytojams kūrinys turėtų būti lengvai suvokiamas.

Visai šeimai (rekomenduojama vaikams nuo 7 metų) skirtos operos premjeriniai spektakliai vyks kovo 4 d., 18 val., ir kovo 5 d., 12 val., Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.


2 v. opera vaikams lietuvių kalba

Kompozitorė Raminta Šerkšnytė
Libreto autorė Ramutė Skučaitė

Muzikos vadovas ir dirigentas Julius Geniušas
Dirigentas Modestas Barkauskas
Režisierius Kęstutis S. Jakštas
Scenografijos dailininkas Gintaras Makarevičius
Kostiumų dailininkė Julija Skuratova
Šviesų dailininkas Audrius Jankauskas
Vaizdo projekcijų autorius Rimas Sakalauskas
Choreografas Dainius Bervingis
Choro meno vadovas Česlovas Radžiūnas


Prieš premjerą Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į edukacinę popietę – susitikimą su operos libreto autore Ramute Skučaite. Bus skaitomi jos eilėraščiai, o spektaklio personažus įkūnys operos solistai, jiems akomponuos Aleksandras Vizbaras. Renginys vyks kovo 4 d., 13 val., Lietuvos nacionalinės bibliotekos III a. erdvėje prie vitražo. Numatoma renginio trukmė – 1 val. Įėjimas laisvas.

LMIC inf.