Lietuvos muzikos informacijos centras Vilniaus knygų mugėje

  • 2017 m. vasario 10 d.

Vasario 23–26 d. parodų centre „Litexpo“ vyks Vilniaus knygų mugė – pagrindinė leidėjų, kūrėjų bei auditorijos susitikimų ir bendravimo vieta, reikšmingas kultūros renginys Lietuvoje, didžiausia knygų mugė Baltijos šalyse. Mugėje kasmet dalyvauja apie 300 leidyklų iš Lietuvos ir užsienio šalių, renginį per keturias dienas aplanko virš 60 tūkst. lankytojų. Šių metų Vilniaus knygų mugės tema – Lietuviški ženklai pasaulyje – lankytojams bandysianti atskleisti, kiek daug lietuviškų vardų, idėjų, atradimų ir kūrinių garsina mūsų šalį, kiek daug pasaulyje Lietuvos.

18-oje Vilniaus knygų mugėje savo stendą rengs ir Lietuvos muzikos informacijos centras, bendradarbiaudamas su Lietuvos kompozitorių sąjunga. Į šią Lietuvos kompozicinės muzikos vitriną, kurios koordinatės jau trečius metus išlieka nepakitusios – 5 salė, A07 stendas – mugės lankytojai kviečiami susipažinti su šviežiausiomis Lietuvos kompozitorių kompaktinėmis plokštelėmis, natomis ir knygomis, o kartu atrasti anksčiau išleistus muzikos įrašų, natų ir knygų leidinius ar tiesiog kolekcionuoti nekasdienius susitikimus.

Lietuvos muzikos informacijos centras įsitrauks ir į kultūrinę mugės renginių programą. Vasario 25 d., šeštadienį, 15 val., Konferencijų salėje 5.2 įvyks „21 amžiaus Lietuvos kompozicinės muzikos antologijos“ pristatymas. Muzikologės Veronikos Janatjevos moderuojamame pokalbyje dalyvaus leidinio kuratorius Frankas J. Oteri – Niujorke gyvenantis ir dirbantis kompozitorius, internetinio muzikos žurnalo „New Music Box“ redaktorius ir apžvalgininkas, maniakiškas naujosios muzikos kolekcionierius ir besąlygiškas advokatas, savo misiją dažniausiai vykdantis organizacijos „New Music USA“ (anksčiau – Amerikos muzikos centras) ir Tarptautinės šiuolaikinės muzikos draugijos (International Society for Contemporary Music, ISCM) kontekstuose.

Ganėtinai ekscentriška, niujorkietiška asmenybė Frankas J. Oteri yra „gyva muzikos enciklopedija“; Lietuvos muzikos kultūra jis domisi jau 15 metų ir dažnai atkreipia dėmesį į keisčiausius jos faktus, sutapimus ar atvejus, apie kuriuos iki tol net nesusimąstė vietinė kompozicinės muzikos bendruomenė.

„21 amžiaus Lietuvos kompozicinės muzikos antologijos“ koncepciją sukūrė ir kūrinių atranką įvykdė minėtasis kviestinis kuratorius, kuriam Lietuvos muzikos informacijos centras pateikė apie 300 XXI a. sukurtų Lietuvos kompozitorių kūrinių. Po to, kai Frankas J. Oteri pristatė finalinį 18 kūrinių rinkinį, jį galima vadinti „mitų griovėju“, nes jo antologinė selekcija yra kitokia, antistereotipiška, nei galėtų būti sudaryta beveik bet kurio vietinio muzikos profesionalo.

Toks Franko J. Oteri „mąstymas anapus dėžės“ nuolat kelia klausimą „kodėl?“. Kodėl jis pasirinko būtent šiuos kompozitorius, kodėl – konkrečiai tuos jų kūrinius ir t.t.? Kitaip tariant, ši antologija nėra tikėtina XXI a. Lietuvos muzikos kūrinių chrestomatija, tai diskusijas generuojantis ir reakcijas provokuojantis leidinys.

Kuratoriaus sudaryta Lietuvos kompozitorių kūrinių rinktinė yra ir vakarietiškai etiška, nes selekcijos metu smarkiai vadovautasi nediskriminavimo principu ir siekta lygių galimybių užtikrinimo, neatsižvelgiant į kompozitoriaus lytį ar kūrybos stilių. Tiesą sakant, reiktų tvirtinti netgi priešingai, nes kuratorius kaip tik atidžiai atsižvelgė į kompozitorių lytis ir kūrybos stilius, kurių, kaip įmanydamas, siekė įtraukti „po lygiai“. Ir čia iškyla mažiausiai dar vienas klausimas „kaip?“. Kaip jam pavyko laviruoti tarp lygių galimybių ir kūrybinio intensyvumo?

Visi į renginį užsukę dalyviai dovanų galės gauti „21 amžiaus Lietuvos kompozicinės muzikos antologiją“, kurioje – 2 CD, kūrinių partitūros PDF formatu ir bukletas su išplėstiniais Franko J. Oteri tekstais.

Mugės darbo laikas:
• vasario 23 d., ketvirtadienis, 10.00–19.00 val. 
bibliotekų darbuotojai lankosi mugėje nemokamai
• vasario 24 d., penktadienis, 10.00–21.00 val.
• vasario 25 d., šeštadienis, 10.00–21.00 val.
• vasario 26 d., sekmadienis, 10.00–17.00 val.

Daugiau informacijos apie mugę, bilietų įsigijimą ir bendrą renginių programą rasite čia.

LMIC inf.