Ekscentriškos muzikos koncertas „Fonogramatika“

  • 2016 m. lapkričio 15 d.

„Tai labai keista ir fankiškai pašėlusi muzika“ – apie ašinį koncerto „Fonogramatika“ kompozitorių Antaną Rekašių sako Antonas Lukoszevieze – Londono eksperimentinės muzikos grupės „Apartment House“ įkūrėjas ir lyderis. Trys šio ansamblio nariai – Frankas Gratkowskis (saksofonas), Simonas Limbrickas (perkusija) ir Antonas Lukoszevieze (violončelė) viename muzikos „sete“ lapkričio 23 d., trečiadienį, 19 val.,Vilniaus klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B) bandys atkurti tą muzikos ekscentriką.

Antanas Rekašius buvo gaivališka, gluminamai nenuspėjama kūrybinė asmenybė, pozityviai šizoidinio tipo persona, kuri „keliavo“ ant tragikomedijos aštrumų, per žanrų ir stilių pakraščius. Kadangi jo muzikoje susekami improvizacijos, džiazo, fluxus, postmodernizmo ir eksperimentikos pėdsakai, koncerto turinyje taip pat atsiduria tokių asmenybių kaip Anthony Braxtonas, Jurgis Mačiūnas ir Benas Pattersonas kūriniai.

Ignoruojanti žurnalinį stilių, madą ir hipsteriškus dalykus, kintančios sudėties grupė „Apartment House“ per 20 veiklos metų tapo neatsiejama britų eksperimentinės muzikos scenos dalimi ir kartu už jos ribų aktyviai veikiančiu ansambliu, surengusiu pasirodymus visuose Europos regionuose: nuo Oslo iki Romos, nuo Barselonos iki Vilniaus. Galintis pritaikyti ar išrasti bet kokius eksperimentinės muzikos atlikimo būdus, „Apartment House“ sukuria platų spektrą akustinių ir teatrinių situacijų, iš kurių kyla įkvepiantys, permainingi, netgi ekscentriški pasirodymai, kurie niekada nebūna atliekami su „rūgščia veido mina“ ir visada kone su „religiniu“ įkarščiu.

„Apartment House“ savo programas nuolat pristato nekonformistinėje kavinės „Café Oto“ scenoje arba tiesiog „kiečiausioje Londono koncertų vietoje“, kur reguliariai vyksta eksperimentinį aštrumą turinčios džiazo, roko, elektroninės ar kompozicinės muzikos koncertai. Todėl ir šį lapkričio 23-osios koncertą Vilniuje norėta surengti ne kokioje nors institucinėje salėje, o neformalioje klubo „Paviljonas“ erdvėje.

Šis koncertas smarkiai susijęs su Antano Rekašiaus kompaktine plokštele „Fonogramatika“, kurią vasario mėnesį išleido Lietuvos muzikos informacijos centras, o ją inicijavo – lietuvių kilmės Londono muzikantas ir menininkas Antonas Lukoszevieze, su savo grupe „Apartment House“ ir įrašęs albumą. Netrukus amerikiečių eksperimentinės muzikos kompozitorius, atlikėjas, tarpdisciplininis menininkas, vienas iš fluxus judėjimo pradininkų Philipas Corneris, gavęs leidinį, apie Antano Rekašiaus kūrybą parašė tokį komentarą:

Antano Rekašiaus muzika yra idėjinė, bet kartu jos turinys atrodo tarsi iš kažkur „parsisiųstas“, įkūnytas šiame pasaulyje. Notacinė Vakarų muzikos tradicija, improvizacija, folkmuzika, džiazas – jo muzikos sąryšiai labai įvairūs. Rekašiaus kūryba peržengia avangardizmą, regis, jog jis yra vienas tų kompozitorių, kuriems pavyksta naujuosius muzikos išradimus integruoti ir sintetinti, o ne paprasčiausiai vienas inovacijas nuolat keisti kitomis. Mąstau apie Cowellą, Ivesą, Satie, Ravelį, Bartoką, Prokofjevą. Olivier Messiaeną, Jamesą Tenney, Danielį Goode’ą, Pauline Oliveros. Šiuo požiūriu inovacija nėra esminė, bet čia nereikalingas ir konservatizmas. Rekašius tai žinojo. Jo muzika tai patvirtina.

Koncertą organizuoja – Lietuvos muzikos informacijos centras. Koncertą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. Koncerto partneriai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir džiazo klubas „Paviljonas“.

P R O G R A M A

ANTANAS REKAŠIUS (1928–2003)
„Epitafija“ (~1980)

JURGIS MAČIŪNAS (1931–1978)
„Solo balionams“ (skirtas Jeanui Pierre’ui Wilhelmui, 1962)

ANTANAS REKAŠIUS (1928–2003)
„Fonograma“ (~1980)

BEN PATTERSON (1934–2016)
„Skruzdėlės“ (1960)

ANTHONY BRAXTON (*1945)
„Nr. 322“ (2003)

ANTANAS REKAŠIUS (1928–2003)
„Musica dolente e con brio“ (1980)

Įėjimas nemokamas!

LMIC inf.