Erdvinio garso festivalis „Sferos premjeros“

  • 2016 m. lapkričio 8 d.

2016 m. lapkričio 10–18 dienomis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centre (Gedimino pr. 42) ir tiesiogiai internetu tv.lmta.lt vyks Erdvinio garso festivalis „Sferos premjeros“. Šiemet jo dėmesio centre – Justės Janulytės ir Mindaugo Urbaičio kūryba.

Šiuos autorius sieja ne vien artumas (post)minimalistinei muzikai, bet ir išskirtinės kūrybos ambicijos. Prieš kelis dešimtmečius Mindaugo Urbaičio grynosios muzikos opusai, iškilę to meto muzikos įvykių sraute, tapo iššūkiu institucinio meno nuostatoms ir jau išlaikė laiko išmėginimus. Šiandien Justės Janulytės alcheminio grynumo monochrominės misterijos sprogdina prasmingos kūrybos išsiilgusias Europos naujosios muzikos platybes ir tampa XXI a. viršūkalnėmis.

Ryškiausi Justės Janulytės ir Mindaugo Urbaičio kūriniai susitinka šio festivalio scenoje: MIS centro kūrybinės grupės parengtos aštuonios erdvinės premjeros, keturis vakarus binauraliniu garsu tiesiogiai sklis interneto platybėmis. Tai pratęs pernai metais sėkmingai įgyvendintas Ryčiui Mažuliui skirto festivalio transliacijas, kurias stebėjo 34 šalių naujosios muzikos mėgėjai.

Pagrindinė festivalio inovacija – pasaulio internautai interaktyviai valdys koncertų garso ir vaizdo rakursus. IP adresų srautais išmėgintas virtualios filharmonijos (VIPH) prototipas, leis atkurti sferinį garsą bet kurioje planetos vietoje esančioje namų erdvėje.

Lapkričio 12 d. 12 val. Juliaus Juzeliūno šimtmečiui skirtų Sferos premjerų inovacijas ir naujas komponavimo tendencijas apibendrins jų vedėjos Viltės Žakevičiūtės ir „Kultūros barų“ žurnalo rengiamas pokalbis su festivalio autoriais ir muzikos erdvės filosofu dr. Mārtiņš Viļums.

PROGRAMA:

2016 m. lapkričio 10 d., ketvirtadienį, 18:00 val.
Kompozitorės Justės Janulytės kūrinių „Švytėjimas“ ir „Psalmės“ erdvinės premjeros.

2016 m. lapkričio 11 d., penktadienį, 18:00 val.
Kompozitorės Justės Janulytės kūrinių „Debesų stebėjimas“ ir „Psalmės“ erdvinės premjeros.

2016 m. lapkričio 12 d., šeštadienį, 12:00 val.
Pokalbis su kompozitoriais: Juste Janulyte ir Mindaugu Urbaičiu. Kalbina kompozitorė Viltė Žakevičiūtė.

2016 m. lapkričio 17 d., antradienį, 18:00 val.
Kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio kūrinių „Invencijos“ ir „Meilės daina ir išsiskyrimas“ erdvinės premjeros.

2016 m. lapkričio 18 d., trečiadienį, 18:00 val.
Kompozitoriaus Mindaugo Urbaičio kūrinių „Trio“ ir „Išvaikščiojau mišką, išvaikščiojau lauką“ erdvinės premjeros.

Įėjimas laisvas!

Organizatorių inf.