Trylika „Gaidos“ manevrų

  • 2016 m. spalio 16 d.

Gaida_pilnas_white_1.jpg
Festivalio programa

„Keys & Strings“ – klavišai ir stygos – šie du muzikiniai atributai tapo viena iš 26-ojo tarptautinio aktualios muzikos festivalio „Gaida“ ašių. Trylikoje festivalio koncertų, nuo spalio 21 iki lapkričio 11 d., vyraus muzika styginiams ir/arba klavišiniams instrumentams. Kita festivalio ašis – „jubiliejinė“. Šį kartą „Gaidos“ dėmesys fokusuojamas ne į vieną ar keletą kompozitorių, kaip ankstesniais metais, bet į didelę grupę šiuolaikinių pasaulio ir lietuvių autorių, pažymint jubiliejines jų sukaktis. Ir ne vien jų. Prieš 100 metų gimė ne tik XX amžiaus lietuvių modernios muzikos klasikas Julius Juzeliūnas, bet ir Dada judėjimas (Ciūriche). Prieš 90 metų – pasaulinio garso vengrų kompozitorius ir pianistas György Kurtágas, prieš 80 metų – kultinis JAV kūrėjas Steve’as Reichas. Festivalio programoje nemažai dėmesio skiriama ir 70-metį švenčiančiam žymiausiam latvių kompozitoriui Pēteriui Vaskui bei to paties amžiaus galėjusio sulaukti, jei vis dar būtų gyvas, garsaus prancūzo Gérard’o Grisey muzikai. Tarp 60-mečių „Gaidoje“ pasirodys Niujorko naujosios muzikos scenos pažiba Michaelas Gordonas (beje, jis specialiai atskrenda į Vilnių) ir lietuvių jau pamėgtas italas Luca Francesconi. Festivalis pasveikins pusės amžiaus jubiliejų švenčiančias Zitą Bružaitę ir kompozitorę iš tolimosios Australijos Lizą Lim, o iš 40 metų šiemet sulaukusių kūrėjų skambės pastaraisiais metais Europoje iškilusio dano Simono Steen-Andersono, amerikiečio Christopher‘io Trebue Moore‘o bei lietuvių Vytauto V. Jurgučio ir Ramūno Motiekaičio kūriniai.

Taigi, kas aktualesnio šiais metais? Konkrečių naujovių ar modernaus kūrybinio pojūčio publika greičiausiai ieškos Šiuolaikinio meno centre vyksiančiuose „Gaidos“ renginiuose. Nenuostabu – čia garsusis vokiečių ansamblis „In Process“ atliks daugelio pasaulio melomanų dėmesio ir populiarumo neprarandančią Steve’o Reicho muziką (spalio 28 d.), vyks Dada 100-mečio minėjimas (spalio 22 d.), intriguojančias programas pristatys jaunas, sparčiai progresuojantis lietuvių ansamblis „Synaesthesis“ (spalio 28 d.), Lietuvos ansamblių tinklas (spalio 22 d.), net keturi Lietuvos kvartetai (programa „Quartettissimo“ spalio 27 d.) ir kiti atlikėjai.

Tačiau šviežių ir netikėtų įspūdžių verta pasidairyti ir tokiose erdvėse kaip Nacionalinė filharmonija ir Kongresų rūmai. Festivalio atidarymo koncertą spalio 21 d. Filharmonijoje diriguos sparčiai kylanti Europos žvaigždė – jaunas britų dirigentas Jonathanas Bermanas. Vakaro programoje – dvi lietuviškos ir dvi pasaulinės premjeros. Tai Australijos kompozitorės Lizos Lim įspūdingas kūrinys orkestrui „Perlamutras, ochra, plaukų virvelės“ bei György Kurtágo erdvinės muzikos šedevras – Dvigubas koncertas, kurį atliekant dalyvaus du italų virtuozai – pianistas Emanuele Torquati ir violončelininkas Francesco Dillonas. Charizmatiškasis lietuvių saksofonistas Liudas Mockūnas šiam koncertui rengia Vytauto Germanavičiaus kūrinio „Povandeninė geometrija“ pasaulinę premjerą, o Vykinto Baltako „commentum“ violončelei ir orkestrui pirmasis atlikimas patikėtas italų virtuozui F. Dillonui. Grieš Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras.

Spalio 29 d. Vilniaus kongresų rūmuose pasirodys pasaulinio garso fortepijoninis duetas „GrauSchumacher Piano Duo“ (Vokietija) ir Nacionalinės premijos laureatas, pianistas Zbignevas Ibelhauptas. Koncerto programoje – iškilių dabarties Europos kompozitorių Luca’os Francesconi ir Philippe’o Manoury kūriniai, pasaulinė naujo Zitos Bružaitės kūrinio „Skydas“ premjera bei garsiojo JAV kompozitoriaus, kultinės grupės „Bang On A Can All Stars“ įkūrėjo Michaelo Gordono šiais metais sukurto fortepijoninio koncerto premjera Europoje. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos Robertas Šervenikas.

Ypatingą vietą „Gaidos“ programoje užima fortepijono įžymybės Pierre’o-Laurent’o Aimard’o rečitalis Nacionalinėje filharmonijoje spalio 25 d. „Grammy“ laureatas asmeniškai pažinojo daugelį legendinių XX a. kompozitorių, tad nenuostabu, kad pirmą kartą koncertuodamas Vilniuje pasirinko atlikti kūrybos bičiulių György Kurtágo ir Pierre’o Boulezo kūrinius, kuriuos netikėtai gretins su Johanno Sebastiano Bacho ir Claude’o Debussy muzika.

Taip pat „Gaidoje“ koncertuos charizmatiškas klavesino ir akordeono virtuozų duetas iš Lenkijos Goska Isphording ir Maciejus Frąckiewiczius (spalio 23 d. ŠMC) ir bene ryškiausia Slovakijos šiuolaikinės muzikos grupė „Quasars Ensemble“ (spalio 26 d. ŠMC).

Užbaigs festivalį didžiųjų žvaigždžių koncertai. Lapkričio 6 d. Vilniaus kongresų rūmuose koncertuos legendinis „Kronos Quartet“, lapkričio 10 d. čia skambės visi Philipo Glasso etiudai fortepijonui, atliekami autoriaus, šiame koncerte taip pat dalyvaus Maki Namekawa (fortepijonas, Japonija) ir Petras Geniušas. O paskutinis, grynai elektroninis „Gaidos“ vakaras – lapkričio 11 d. ŠMC, kur vyks garsiojo elektroninės muzikos dueto „Autechre“ pirmasis pasirodymas Lietuvoje.

„Vilniaus festivalių“ inf.