GAIDA 2016

  • 2016 m. spalio 12 d.

Gaida_pilnas_white_1.jpg
26-ASIS AKTUALIOSIOS MUZIKOS FESTIVALIS
SPALIO 21–LAPKRIČIO 11
VILNIUS 

PROGRAMA

Spalio 21 d., penktadienis, 19 val. |  Lietuvos nacionalinė filharmonija
LIETUVOS NACIONALINIS SIMFONINIS ORKESTRAS
Francesco Dillon (violončelė, IT)
Emanuele Torquati (fortepijonas, IT)
Liudas Mockūnas (saksofonai)
Dirigentas Jonathan Berman (UK)

Festivalio GAIDA pradžios koncerte Lietuvoje pirmą kartą diriguos sparčiai kylanti Europos žvaigždė – britų batutos meistras Jonathanas Bermanas. Ypatingi ir šio koncerto solistai – tai italų pianistas Emanuele Torquati ir violončelės virtuozas Francesco Dillonas, kuris praėjusiame festivalyje įspūdingai pagriežė Francesco Filidei violončelės koncertą, bei lietuvių saksofonininkas Liudas Mockūnas. Koncerto programoje greta lietuvių autorių premjerų skambės garsios Australijos kompozitorės Lizos Lim vienas įspūdingiausių kūrinių orkestrui ir šiemet 90-metį švenčiančio vengrų kūrėjo György Kurtágo erdvinės muzikos šedevras. 

Vykintas Baltakas. commentum violončelei ir orkestrui (premjera)
Vytautas Germanavičius. Povandeninė geometrija saksofonams ir orkestrui (premjera)
Liza Lim. Pearl, Ochre, Hair String
György Kurtág. Double Concerto, op. 27 Nr. 2

Bilietai

Spalio 22 d., šeštadienis, 19 val. |  Šiuolaikinio meno centras
LIETUVOS ANSAMBLIŲ TINKLAS
Stéphane Ginsburgh (fortepijonas, BE)
Andrius Žiūra (klarnetas)
Dirigentas Vykintas Baltakas
Bendras LAT ir festivalio GAIDA projektas
Muzika vaizde & vaizdas muzikoje

Ambicingi ir originalių idėjų nestokojantys Lietuvos ansamblių tinklo muzikantai šįkart atlieka muzikines partitūras, kuriose vaizdinys yra neatsiejama kūrinio dalis ir be kurio šie kūriniai tiesiog negalėtų egzistuoti. Pianistas iš Belgijos Stéphane’as Ginsburgh’as atliks vieną dažniausiai pastaruoju metu Europoje skambančių kūrinių – tai Stefano Prinso Piano Hero No. 1 fortepijonui ir video. Kita originali kompozicija – tai Thierry’o De Mey opusas, skirtas dirigentui solo, tyloje kuriančiam muziką vien rankų gestais. Taip pat publika išgirs dvi lietuvių autorių premjeras įvairiems instrumentams. Svarbus vaidmuo koncerte tenka įrašytiems garsams, elektronikai ir video projekcijoms.

Stefan Prins. Piano Hero No. 1
Thierry De Mey. Silence Must Be!
Matthew Shlomowitz. Popular Contexts, Vol. 2
Vytautas V. Jurgutis. Telosferos (premjera)
Michael Beil. Karaoke Rebranng!
François Sarhan. Ô Piano
Anatolijus Šenderovas. ...after Chagall (premjera) 

Bilietai

Spalio 22 d., šeštadienis, 21 val. |  Šiuolaikinio meno centras
CABARET VOLTAIRE RETOURNÉ
DADA 100-mečio minėjimas
BENAS ŠARKA
KĘSTUTIS ŠAPOKA
GINTARAS SODEIKA

DADA... DADA?.. DADA!
(1916–2016)

Įėjimas nemokamas
Vietų registracija: https://goo.gl/forms/ojXhM5cRSvEeYhWW2

Spalio 23 d., sekmadienis, 19 val. | Šiuolaikinio meno centras
GOSKA ISPHORDING (klavesinas, NL/PL)
MACIEJ FRĄCKIEWICZ (akordeonas, PL)

Charizmatiškas virtuozų duetas pateiks netikėtą kūrinių klavesinui ir akordeonui programą. Ypatinga koncerto intriga – naujausias tarptautinėje arenoje platų pripažinimą pelniusios lietuvės Justės Janulytės kūrinys Harp is a Chord, kurio premjerą atlikėjai atveš tiesiai iš Olandijos. Meninių paradoksų nevengianti žymi šių dienų klavesinistė Goska Isphording bei talentingas daugelio tarptautinių konkursų laurus pelnęs akordeono virtuozas Maciejus Frąckiewiczius glaudžiai bendradarbiauja su įvairių kraštų kompozitoriais – kiekvienam iš atlikėjų jau yra dedikuota daugiau kaip pusšimtis kūrinių. Iš jų bene ryškiausi – tai lenko Michało Moco, dano Simono Steen-Anderseno ir prancūzo Pierre’o Jodlowski opusai, pastarajame kūrinyje prie klavesino „prisijungs“ elektronika ir video. Šio koncerto programą papuoš ir žymiausio latvių kompozitoriaus Pēterio Vasko, ir garsiojo prancūzo Gérard’o Grisey kūriniai – pažymimos abiejų kūrėjų apvalios sukaktys.

Michał Moc. MissA
Gérard Grisey. Passacaille
Simon Steen-Andersen. Next to Beside Besides No. 3
Pierre Jodlowski. Lessons of Anatomy – Book of Harpsichord
Pēteris Vasks. Kantāte
Justė Janulytė. Harp is a Chord

Spalio 25 d., antradienis, 19 val. | Lietuvos nacionalinė filharmonija
PIERRE-LAURENT AIMARD (fortepijonas, FR)
Pasaulinės fortepijono įžymybės rečitalis – pirmą kartą Lietuvoje 

Į Lietuvą atvyksta fortepijono įžymybė Pierre-Laurent’as Aimard’as, kurio repertuare kūriniai nuo Bacho iki Boulezo, jis yra apdovanotas Grammy, jo įrašai yra tarp iTunes dažniausiai siunčiamų albumų – toks platus kūrybinių interesų ir pasiekimų diapazonas tik iš dalies apibūdina šį ypatingą menininką. Garsusis prancūzų pianistas ne tik asmeniškai pažinojo daugelį legendinių XX a. kompozitorių, bet ir nuolat su jais bendradarbiavo. Pirmojo savo rečitalio Lietuvoje proga Maestro parengė publikai išskirtinę programą, kurioje išgirsime Aimard’o meistriškumą išgarsinusias Bacho ir Debussy kūrinių interpretacijas, gretinamas su XX a. korifėjų György Kurtágo ir Pierre’o Boulezo opusais, bei lietuviškų šaknų turinčio britų kompozitoriaus Juliano Andersono naujausią kūrinį Sensation.

Bilietai

Spalio 26 d., trečiadienis, 19 val. |  Šiuolaikinio meno centras
QUASARS ENSEMBLE (SK)

Bene ryškiausia Slovakijos šiuolaikinės muzikos grupė į Vilnių atveža trijų GAIDOS pristatomų ir sukaktis pažyminčių kompozitorių – György Kurtágo, Luca’os Francesconi ir Lizos Lim – kūrinius. Koncerto programą papildo pripažintų slovakų autorių Janos Kmitovos bei ansamblio vadovo Ivano Buffos opusai bei vieno įdomesnių šiandienos JAV kompozitorių Christopherio Trebue Moore’o kompozicija.

Ivan Buffa. Organismo
Luca Francesconi. Insieme
Liza Lim. The Heart’s Ear
Jana Kmiťová. Kamea
György Kurtág. Signs, Games and Messages
Christopher Trebue Moore. Dementia Praecox

Bilietai

Spalio 27 d., ketvirtadienis, 19 val. | Šiuolaikinio meno centras
QUARTETTISSIMO
ČIURLIONIO KVARTETAS
CHORDOS KVARTETAS
ARTVIO KVARTETAS
METTIS KVARTETAS
Solistai:
Joris Sodeika (fortepijonas)
Raimundas Sviackevičius (akordeonas)

Turbūt pirmą kartą viename koncerte – net 4 styginių kvartetai, kurie didžiąją dalį programos gros ne po vieną, o kartu. Vieną ambicingiausių festivalio koncertų Quartetissimo įgyvendins elitiniai Lietuvos ansambliai: ištisą epochą atlikimo mene sukūręs Čiurlionio kvartetas, pirmąjį nepriklausomos Lietuvos dešimtmetį susibūręs Chordos kvartetas, sparčiai į kamerinės muzikos elitą šovęs naujajam tūkstantmečiui priklausantis ArtVio bei jauniausios atlikėjų kartos suburtas veržlusis kvartetas Mettis. Koncerto programoje – ne tik plati kūrinių ir autorių panorama, bet ir įvairios bei retos sudėtys: 2 kūriniai vienam kvartetui (klasika tapusi Juliaus Juzeliūno Raga keturiems bei Berlyno naujosios ir eksperimentinės muzikos terpei priklausančio Simono Steen-Anderseno opusas), 2 kūriniai dviem kvartetams (Ramūno Motiekaičio ir JAV gyvenančios Žibuoklės Martinaitytės premjeros), 1 kūrinys trims kvartetams (visame pasaulyje žinomo latvių kūrėjo Pēterio Vasko opusas) ir 2 kūriniai keturiems kvartetams (Gintaro Sodeikos ir Jungtinėje Karalystėje reziduojančios Rūtos Vitkauskaitės premjeros). Vakaro solistai – vienas aktyviausių naujosios lietuvių muzikos scenos dalyvių, akordeono virtuozas Raimundas Sviackevičius bei jaunosios kartos fortepijono talentas Joris Sodeika.

Julius Juzeliūnas. Raga a quattro
Žibuoklė Martinaitytė. Sort Sol (premjera)
Ramūnas Motiekaitis. X ciklai (premjera)
Simon Steen-Andersen. Study for String Instrument No. 1
Pēteris Vasks. Viatore
Rūta Vitkauskaitė. Nušviesti lygumai (premjera)
Gintaras Sodeika. Tettigonia perdida

Bilietai

Spalio 28 d., penktadienis, 19 val. | Šiuolaikinio meno centras
STEVE REICH 80
Ensemble IN PROCESS (DE)

Šiais metais visame pasaulyje švenčiamas garsiojo minimalistinės muzikos guru, daugelio kritikų laikomo geriausio šiuolaikinio JAV kompozitoriaus Steve’o Reicho 80-metis. Ta proga festivalis GAIDA pristato autorinį šio vieno įtakingiausių mūsų laikų menininkų koncertą. Minimalistinėje muzikoje besispecializuojantis ir puikiais šios muzikos atlikimais pagarsėjęs vokiečių ansamblis IN PROCESS atveža du kultinius Steve’o Reicho kūrinius: "Oktetas" dar nebuvo atliktas mūsų šalyje, tad tai bus kūrinio premjera Lietuvoje; o kiekvienas M18 atlikimas – ypatingas įvykis bet kurios šalies muzikiniame gyvenime ir dėl muzikantams keliamų aukščiausio profesionalumo reikalavimų, ir todėl, kad tai turbūt populiariausias visų laikų ne tik Reicho, bet ir apskritai šiuolaikinės muzikos kūrinys.

Steve Reich. Octet (Eight Lines)
Steve Reich. Music for Eighteen Musicians

Bilietai

Spalio 28 d., penktadienis, 21 val. |  Šiuolaikinio meno centras
Contemporary Music Ensemble SYNAESTHESIS

2013 m. Lietuvoje susibūrusi jaunų ir ambicingų muzikantų komanda – šiuolaikinės muzikos ansamblis Synaesthesis iškart ėmėsi pristatyti naujausius Lietuvos ir užsienio kūrėjų eksperimentinės muzikos kūrinius. Šiems atlikėjams įdomu viskas, kas peržengia įprastas žanrų ribas. Erdviškumo ir šviesos efektai, judesių ir naratyvo naudojimas jų atliekamai muzikai suteikia daugiamatę perspektyvą. Debiutinio Synaesthesis koncerto festivalyje GAIDA pirmoje dalyje – du garsiojo JAV post-minimalisto Michaelo Gordono kūriniai, Europą stebinančio danų kompozitoriaus ir instaliacijų menininko Simono Steen-Anderseno opusas bei pasaulinė prancūzų jaunosios kartos kūrėjo Matthiaso Leboucher premjera, dedikuota lietuvių kolektyvui. Antroji šio koncerto dalis – laikmetį ženklinanti garsioji Gérard’o Grisey kompozicija – tikras iššūkis bet kuriam muzikos kolektyvui, pasiryžusiam atskleisti magišką šio muzikos šedevro skambesį.

Matthias Leboucher. Underwards II (premjera)
Simon Steen-Andersen. Amid
Michael Gordon. acdc
Michael Gordon. For Madeline
Gérard Grisey. Vortex Temporum I, II, III

Bilietai

Spalio 29 d., šeštadienis, 19 val. | Vilniaus kongresų rūmai
LIETUVOS VALSTYBINIS SIMFONINIS ORKESTRAS
GrauSchumacher Piano Duo (DE)
Zbignevas Ibelhauptas (fortepijonas)
Dirigentas Robertas Šervenikas

Išskirtinis Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas su pasaulinio garso fortepijoniniu duetu GrauSchumacher Piano Duo iš Vokietijos bei Nacionalinės premijos laureatu, pianistu Zbignevu Ibelhauptu. Koncerto programoje – iškiliausių dabarties Europos kompozitorių Luca’os Francesconi ir Philippe’o Manoury kūriniai 2 fortepijonams ir orkestrui, pasaulinė Zitos Bružaitės opuso premjera bei garsiojo JAV kompozitoriaus, kultinės grupės Bang On A Can All Stars įkūrėjo Michaelo Gordono šiais metais sukurto fortepijoninio koncerto premjera Europoje!

Philippe Manoury. Zones de turbulences dviem fortepijonams ir orkestrui
Luca Francesconi. Macchine in Echo dviem fortepijonams ir orkestrui
Zita Bružaitė. Skydas (premjera), dalyvauja Motiejus Bazaras (klavišiniai), Mykolas Bazaras (bosinė gitara), Benediktas Bazaras (mušamieji)
Michael Gordon. The Unchanging Sea fortepijonui ir orkestrui

Bilietai

Lapkričio 6 d., sekmadienis, 20 val. | Vilniaus kongresų rūmai
KRONOS QUARTET (US)
Bene garsiausio pasaulyje styginių kvarteto koncertas Vilniuje

Tai kvartetas, kuris daugiau kaip 40 metų nepalieka publikos abejingos. Tai kvartetas, kuris bene pirmasis ėmė rengti savo pasirodymus su tokia pat aistra ir taip pat neformaliai, kaip roko ar džiazo grupės. Ypatingas ryšys Kronos kvartetą sieja su amerikietiškojo minimalizmo klasikais Terry’iu Riley’iu, Philipu Glassu ir Steve’u Reichu. Už Reicho „Different Trains“ atlikimą 1989 m. kvartetas pelnė Grammy apdovanojimą. 1995 m. ansamblis įrašė visus Glasso kvartetus, 2013 m. atliko jo Šeštojo kvarteto premjerą. Terry Riley sukūrė Kronos kvartetui daugybę savo garsiųjų opusų, o kūrinio „The Serquent Risadome“ premjerą 2014 m. grupė griežė savo 40-mečio koncerte Carnegie Hall. Kvartetas bendradarbiauja ir su tokiomis asmenybėmis kaip žymioji Laurie Anderson, 2014 m. pasirodė naujausias jų bendras darbas „Landfall“.
Kronos kvartetas Lietuvos publikai atveža naujausią Philipo Glasso kvartetą, Steve’o Reicho, Laurie Anderson, Michaelo Gordono, Gartho Knoxo, Tanyos Tagaq ir kitų autorių kūrinius.

Bilietai

Lapkričio 10 d., ketvirtadienis, 20 val. | Vilniaus kongresų rūmai
PHILIP GLASS (fortepijonas, US)
Legendinio JAV kompozitoriaus koncertas
Dalyvauja:
Maki Namekawa (fortepijonas, JP)
Petras Geniušas (fortepijonas)

Šį rudenį muzikos legenda ir bene garsiausias visų laikų JAV kompozitorius Philipas Glassas atvyksta į Europą vos vienai savaitei ir senajame žemyne rengia tik 3 koncertus – po vieną Vokietijoje, Čekijoje ir Lietuvoje. Kompozitorius pats sės prie koncertinio rojalio ir gros savo garsiuosius kūrinius fortepijonui solo. Vilniuje didžiulio visų etiudų ciklo atlikimui Glassas pakvietė prisijungti nuolatinę pastarųjų metų savo koncertų partnerę – ryškaus talento japonų pianistę Maki Namekawą. Taip pat Glassas su malonumu priėmė žymaus Lietuvos pianisto Petro Geniušo dalyvavimą šiame koncerte, kuriame mūsų fortepijono maestro pirmą kartą pagros pluoštą Glasso etiudų.

Philip Glass. Visi etiudai fortepijonui | The Complete Piano Etudes

Bilietai

Lapkričio 11 d., penktadienis, 20 val. | Šiuolaikinio meno centras
AUTECHRE (UK)
Pirmą kartą Lietuvoje – garsusis elektroninės muzikos duetas
Taip pat:
Russell Haswell [Diagonal Records / Editions Mego / Bocian Records]
DJ Andy Maddocks [Skam Records]

Šių metų rudenį elektronikos gerbėjai pagaliau turės galimybę tapti ilgai laukto pasirodymo liudininkais: viena paslaptingiausių elektroninės muzikos grupių, garsiosios WARP Records kompanijos atstovai Autechre (æ) pirmą kartą atvyksta į Lietuvą. ae tituluojami kaip rafinuočiausio elektroninės muzikos skambesio kūrėjai. Dar 1987 metais Mančesteryje susikūręs duetas laikomas vienu iš svarbiausių elektroninės muzikos pionierių. Nenuspėjami, gaivališki sąskambiai bei dinamiški muzikos formų sprendimai atnešė jiems ir WARP Records pasaulinę šlovę. Šių metų Europos ture ae atliks ir naujausio, šiais metais išleisto, jau dvylikto studijinio albumo “elseq 1–5” kompozicijas. Dueto pasirodymas Vilniuje –  tai išskirtinė ir vienintelė proga juos pamatyti iš taip arti. Autechre iki šiol išlieka viena rečiausiai koncertuojančių grupių. WARP Records – bene didžiausią įtaką elektroninei muzikai padariusi įrašų kompanija, išleidusi į pasaulį tokius atlikėjus kaip Brian Eno, Aphex Twin, Flying Lotus, LFO, taip pat Squarepusher ir Plaid, kurių pasirodymus Vilniaus Festivaliai jau yra surengę Lietuvoje. 

Bilietai