Festivalio „Vilnius Jazz“ naujovės

  • 2016 m. spalio 11 d.

Festivalio programa

Šių metų festivalio „Vilnius Jazz“ ryškiausias akcentas – solidus Prancūzijos ir Skandinavijos džiazo desantas. Nedažnai pasitaiko proga per vieną savaitę vienoje scenoje išgirsti net keturis kertinius šių džiazą mylinčių kraštų kolektyvus – tokius kaip švedų ir norvegų grupės „Atomic“ ir „The Thing“,  prancūzų Nacionalinis džiazo orkestras, Europos džiazo sensacija vadinamas Vincent’o Peirani bei Emile’o Parisieno duetas. Tačiau savaip ypatinga bus kiekviena festivalio diena. Po ilgos pertraukos į „Vilnius Jazz“ sceną sugrįš rusų atlikėjai. Anksčiau čia buvo pristatytos turbūt visos ryškiausios šios šalies naujojo džiazo žvaigždės, tad laikas atkurti tradiciją.

Tradiciškai bus pildoma išskirtinių „Vilnius Jazz“ projektų įrašų kolekcija. Šiandien jau galima pasidžiaugti, kad festivalio korifėjų vilnietiški įgrojimai sėkmingai sklinda po pasaulį. Vieną tokių diskų – Liudo Mockūno ir amerikiečių būgnininko Williamo Hookerio spontaniško „Vilnius Jazz“ projekto įrašą – keli JAV žurnalai įtraukė tarp metų geriausiųjų. Festivalio partnerė įrašų kompanija „NoBusiness Records“ šiemet įamžins Niujorko avangardinio džiazo mohikanų Andrew Lambo ir Warreno Smitho bei Arkadijaus Gotesmano trio koncertą. Jis bus viena didžiausių 29-ojo „Vilnius Jazz“ intrigų. Nebe pirmą kartą sulauksime panašios į „NoBusiness Records“ portugalų įrašų kompanijos „Clean Feed“ globotinių – patartina nepraleisti sparčiai populiarėjančio Europoje belgų trio „De Beren Gieren“ pasirodymo.

Liudas Mockūnas pristatys „NoBusiness Records“ leidžiamą savo solinį albumą ir pirmą kartą savo karjeroje gros festivalyje solo. Tai apskritai retai girdimas džiazo koncertuose amplua, o  „Vilnius Jazz“ šįkart kvies pasiklausyti netgi dvigubos solo programos – ne tik grupėje, bet ir vienas scenoje taip pat improvizuos Niujorke gyvenantis perkusininkas Dalius Naujokaitis.

Programoje bus ryški moteriška linija – atvyks dvi itin savitos Kanados ir Kroatijos menininkės. Simboliška, kad kroatai, pirmieji savo šalies pasiuntiniai „Vilnius Jazz“ festivalyje, pristatys sodraus etninio kolorito programą.

Žada intrigų ir lietuvių korifėjai. Turbūt  pirmą kartą šalies džiazo istorijoje viename koncerte susitiks Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas bei nominantai: į sceną grįš legendinis Viačeslavo Ganelino, Petro Vyšniausko ir Arkadijaus Gotesmano „Trio Alliance“, o kitoje koncerto dalyje netikėtą  premjerą pristatys jubiliejų mininti Dainiaus Pulausko grupė.

Be to, išgirsime vienintelį lietuvių kolektyvą, propaguojantį  praėjusio amžiaus Čikagos laisvojo džiazo judėjimo estetiką. Ir tai dar ne viskas: laukia  intriguojantis konkurso „Vilnius Jazz Young Power“ finalas – jame varžysis trys lygiavertės, išties stiprios grupės.

„Vilnius Jazz“ inf.