Niujorke gyvenanti Lietuvos kompozitorė Vilniuje pristatys naują audiovizualinį kūrinį

  • 2016 m. rugsėjo 28 d.

2016 m. spalio 6 d., ketvirtadienį, 19 val. Piano.lt koncertų salėje įvyks JAV gyvenančios lietuvių kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės naujo kūrinio „Grožio beieškant...“ pasaulinė premjera.

Grožio beieškant... – tai valandą trunkančios audiovizualinės novelės grožio tema. Kūrinyje tarsi pereinama į kitą laiko dimensiją, kurioje realybė susikeičia vietomis su atspindžiais ir šešėliais. Efemeriško grožio ieškojimų amplitudė apima gamtą, kasdienybės objektus ir meną. Čia nekuriama jokia istorija ar naratyvas, tai tiesiog kvietimas sustoti, įsiklausyti ir nekasdieniškai pažvelgti į įprastus daiktus ar reiškinius“ – sako kompozitorė.

Vizualinėje plotmėje vienu iš kompozitorės įkvėpimo šaltinių tapo prancūzų impresionisto Claude Monet paveikslai, ypač vandens lelijų ciklas, eksponuojamas Paryžiaus Oranžerijos muziejuje. Pasak Žibuoklės Martinaitytės, „kūrinys atsirado kaip prieštara vis labiau skubančiai technologijų amžiaus kultūrai ir kasdienybei. Šios „grožio paieškos“ tarsi priverstinai sustabdo mūsų kasdieniškąjį suvokimą ir pagreitėjusį protą, neretai funkcionuojantį automatiniu režimu“.

Kūrinio idėja gimė Paryžiuje, kūrybinės rezidencijos „Citè des Arts“ metu, už kurią kompozitorė dėkinga Prancūzų institutui. „Mėgaujantis laiko prabanga, būnant apsuptai estetiškai išpuoselėtos kasdienybės ir visur esančio meno, norisi ilgėliau išlaikyti tą grožio pagavą ir kažkaip įkūnyti jos efemeriškumą“ – mintimis dalinasi kūrėja.

2016 m. vasarą sukurtą kompoziciją smuikui, violončelei, fortepijonui su video ir elektronika atliks fortepijoninis trio „FortVio“. Jau dešimt metų gyvuojantis atlikėjų kolektyvas 2015-aisiais pelnė Vyriausybės kultūros ir meno premiją. Ansamblio nariai – Indrė Baikštytė (fortepijonas), Ingrida Rupaitė (smuikas) ir Povilas Jacunskas (violončelė) – pripažinti Lietuvos atlikėjai, pasižymintys nepriekaištinga atlikimo technika, charizma, gyvomis ir įtaigiomis interpretacijomis. Talentingus atlikėjus itin vertina ir savo kūrinius patiki ne venas Lietuvos kompozitorius.

Projektą organizuoja Lietuvos kompozitorių sąjunga, remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, globoja Prancūzų institutas.

Įėjimas nemokamas.

LKS inf.