Mykolo Natalevičiaus CD „Urban Landscape“ pristatymas

  • 2016 m. kovo 25 d.

2016 m. kovo 30 d. 19 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Muzikos inovacijų studijų centre (Gedimino pr. 42, III a.) bus pristatyta jaunosios kartos kompozitoriaus Mykolo Natalevičiaus pirmoji autorinė kompaktinė plokštelė „Urban Landscape“, kurią 2015 metais išleido Lietuvos kompozitorių sąjunga. Leidinyje sudėta nemaža kompozitoriaus kūrybos retrospektyva: kameriniai kūriniai („United Airlines 232“ instrumentų trio, „Malda“ fortepijonui, „Doppler Effect“ instrumentų ansambliui, „Urban Landscape“ vargonams ir elektronikai), kompozicijos mišriam chorui („Ave Maria“, „O Crux Ave“), kūrinys simfoniniam orkestrui „Kampana“. Muzikos rinkinį papildo DVD diskas, kuriame įrašytas bendras Mykolo Natalevičiaus ir videomenininko Rimo Sakalausko darbas, priklausantis Modernaus meno centro kolekcijai – videofilmas „Sinchronizacija“.

„Mykolas – kompozitorius ieškotojas. Jo paieškos yra labai asmeniškos; jis kaip smalsus vaikas atranda, įsitraukia į tam tikrą sritį (pavyzdžiui, garso meną, operą, spektrinę muziką), tačiau greitai ją perkandęs ir įvaldęs, toliau tęsia savo paieškas. Galbūt todėl jam nesvetimi ir teoriniai ieškojimai bei analitinis žvilgsnis į muziką, rašymas apie ją, jos reflektavimas. Tačiau tai niekados nesugriauna emocinio, estetinio ryšio su muzika ir kitais menais.“ – CD buklete rašo muzikologas Edvardas Šumila. Mykolo Natalevičiaus muziką jis apibūdina kaip „tikrą idėjų ir srovių žvaigždyną, kurį iš dalies atspindi šis leidinys“.

Urban Landscape – yra tarsi pasivaikščiojimas po menamą miestą, kuriame susipina patys įvairiausi garsai ir juose savotiškai dera skirtingiausi šiuolaikinio gyvenimo artefaktai“ – sako pats kompozitorius.

Pastarieji metai profesiniame Mykolo Natalevičiaus gyvenime buvo labai produktyvūs – Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje įgytas daktaro laipsnis, suintensyvėjęs pedagoginis darbas, dalyvavimas tarptautinėse menininkų rezidencijose, kūrybinis bendradarbiavimas su skirtingų sričių menininkais, naujų kūrybinių idėjų paieškos, kūrinių premjeros (kompozicija simfoniniam orkestrui ir elektronikai „Karačiajus“ festivalyje „Gaida“ ir kt.). Dėl didelio kompozitoriaus užimtumo leidinio pristatymą teko atidėti net kelis kartus. Todėl dabar, praėjus beveik metams nuo albumo išleidimo, jis bus pristatytas kiek netradiciškai – apmąstant jo turinį iš laiko perspektyvos, didesnį dėmesį skiriant naujausiems kompozitoriaus kūrybiniams pasiekimams.

Dalyvauti pristatyme ir padiskutuoti apie šiandienos aktualijas sutiko kompozitorius, LMTA Muzikos inovacijų studijų centro vadovas doc. dr. Ričardas Kabelis, muzikologė Asta Pakarklytė, videomenininkas Rimas Sakalauskas, kompozitorius Tadas Dailyda. Pokalbį moderuos muzikologas Edvardas Šumila.

Įėjimas nemokamas. Renginio metu už specialią kainą bus galima įsigyti Mykolo Natalevičiaus CD „Urban Landscape“.

Lietuvos kompozitorių sąjungos inf.