Gedimino Gelgoto „Mountains. Waters. (Freedom)“ pasaulinė premjera Šveicarijos Tonhalle Zürich salėje

  • 2015 m. rugsėjo 11 d.

Baltijos jaunimo simfoninis orkestras, diriguojamas estų kilmės amerikiečių dirigento Kristjan Järvi, ruošiasi kompozitoriaus Gedimino Gelgoto naujo simfoninio opuso „Mountains. Waters. (Freedom)“ (Kalnai. Vandenys. (Laisvė)) premjerai, kuri įvyks šių metų rugsėjo 12 d., šeštadienį, Šveicarijos Tonhalle Zürich salėje. Kompoziciją užsakė jau 25-erius metus jaunuosius solistus remiantis fondas „Orpheum Foundation“. 

Gediminas_Gelgotas-683x1024.jpg

Pasak paties autoriaus Gedimino Gelgoto, jis kiekvieną kūrinį stengiasi pradėti tarsi „tuščiuose, neprirašytuose lapuose“. Pasitelkiama vidine būsena, kuriai nereikia jokių žodžių. Toks požiūris jam itin svarbus prieš pradedant komponuoti, kūrybos proceso metu, stengiantis atrasti įtaigiausią garsinę išraišką ar tiesiog klausantis pačios tylos.

Kompozitoriaus nuomone, „Mountains. Waters. (Freedom)“ struktūra yra nepaprastai aiški ir tai jam leidžia sąvoką minimalizmas papildyti naujomis, gaiviomis prasmėmis. Šiame opuse sureikšminamas ir tylos aspektas: „Muzikantams pasiūliau tylą matuoti sekundėmis, o ne pauzėmis. Visišką tylą įprasminančiuose taktuose nusprendžiau atsisakyti tempų nuorodų, nes aš tai girdžiu kaip profesionaliai artikuliuotą sulaikymą, galintį nutraukti reguliarią muzikos tėkmę“.

Įdomus ir kūrinio pavadinimo aiškinimas, traktavimas: „Pagrindinės materijos skambesį savo mintyse siejau su kažkuo pakiliu, audringu, plačiai atsivėrusiu ir nesustabdomu. Tai pagelbėjo, ieškant raktinių kompozicijos pavadinimo žodžių: kalnai, vandenys ir vidinė ekspresija kūrė sąsajas su laisvės jausmu“. Gedimino Gelgoto manymu, simboliška ir tai, kad premjerą atliks Baltijos jaunimo simfoninis orkestras. Juk visi šio orkestro muzikai atkeliavo iš Baltijos jūros apsuptų (kai kuriose ir didingais kalnais žavinčių) šalių. Šias tautas vienija ir jų kova už savo nepriklausomybę bei laisvę. „Mountains. Waters. (Freedom)“ idėjos išties gali atskleisti jaunųjų orkestro muzikantų kilmės esmę.

Baltijos jaunimo simfoninis orkestras jau seniau bendradarbiavo su kompozitoriumi Gediminu Gelgotu. Šio autoriaus kompoziciją „Never Ignore the Cosmic Ocean“ orkestras skambino ne viename Europoje vykusiame festivalyje: Beethoven (Vokietija, 2014), Verbier (Šveicarija, 2014), Schleswig-Holstein (Vokietija, 2013), „Young Euro Classics“ (Vokietija, 2012) ir kitur. Tikimės, kad ir „Mountains. Waters. (Freedom)“ premjera taps dar vienu reikšmingu šios muzikinės draugystės įvykiu.

LMIC inf.