Lietuvės ir senegaliečio duetas – tarptautinių world music varžytuvių nugalėtojas

  • 2015 m. birželio 10 d.

Indrės Jurgelevičiūtės ir Solo Cissokho duetas paskelbtas World music tinklo grupių varžytuvių (World Music Network Battle of the Bands) paskutiniuoju nugalėtoju.

Kilę iš skirtingų pasaulio kultūrų, Indrė ir Solo groja panašiai skambančiais instrumentais – kanklėmis ir Vakarų Afrikos kora. Norvegijoje dabar gyvenantis Solo yra Senegalo griot – Vakarų Afrikos tradicijos poetas, istorijų pasakotojas, giesmininkas ir muzikantas. Kanklininkė ir dainininkė Indrė – įvairių daugiataučių grupių ir projektų dalyvė („MaLituanie“, „Merope“ ir kt.). Pasak žurnalo „Songlines“, šis duetas sulieja Lietuvos ir Senegalo grojimo styginiais instrumentais ir dainavimo tradicijas į tobulą derinį.

Kompozicija, nugalėjusi šiose varžytuvėse – „Damma Gervė“ – pirmasis žinomas šių instrumentų kombinacijos įrašas. Jis įtrauktas į debiutinį dueto albumą „Solo & Indrė“, įrašytą Vilniuje (garso įrašų studijoje „MaMa Studios“) ir 2015 m. išleistą kompanijos One Root Music“. Čia senegalietiškos ir lietuviškos etninės melodijos vijasi aplink intuityvias atlikėjų improvizacijas ir klausytojus apraizgo tviskančia, minkšta ir puria akustine muzika.

Iš pasaulio world music bendruomenės atrinkto pretendentų sąrašo, Indrę ir Solo nugalėtojais išrinko komisija, sudaryta iš autoritetingiausio world music žurnalo „Songlines“, Pasaulio muzikos tinklo (World Music Network), BBC ir nepriklausomų radijo stočių atstovų.

LMIC inf.